Winnaars Westlandse sportprijzen 2022

Tijdens het sportgala op donderdag 26 januari werden de Westlandse Sportprijzen van 2022 uitgereikt in WestlandTheater De Naald. Tijdens de feestelijk avond zijn de prijzen onder andere uitgereikt door wethouder Anko Goudswaard (sport), Edwin Zuidgeest (Topsport Westland), Olav van Ruijven, Anneke van Zanen-Nieberg (NOC*NSF) en Tom Leezer. 

Lara van Ruijven Talentprijs 2022

Menno Huising, 18 jaar (wielrennen), Wateringen
Menno Huising en heeft bewezen een écht talent te zijn in de wielrensport. Hij heeft verschillende junioren titels op zijn naam, waaronder Winnaar etappezege en eindklassement Spaans Baskenland juniorenkoers. Afgelopen jaar werd hij zesde op het WK voor Junioren in Australië. Het is bijzonder dat hij op deze jonge leeftijd al in het belofteteam van de Jumbo Visma-ploeg is opgenomen. 

Sportteam 2022

Venéco Velo Dames 1 (handbal) 
Voor het eerste in de geschiedenis promoveerde Velo in 2022 naar de eredivisie. Na een sterk seizoen in de eerste divisie hebben zij inmiddels bewezen ook in de eredivisie mee te kunnen draaien in de top. 

G-sport 2022

Celine de Vreede, 20 jaar (wielrennen)
Celine de Vreede uit De Lier werd in 2022 twee keer Nederlands Kampioen. Zij won goud op NK veldrijden ID renners en NK baan ID renners. 

Sportman 2022

Niels Dijkshoorn, 20 jaar (zwemmen)
Niels Dijkshoorn heeft dit jaar grote indruk gemaakt met zijn sportprestaties. De sporter uit ’s-Gravenzande heeft goud gewonnen op het NK 50m rugslag, zilver op NK 100m rugslag en zilver op NK 200m rugslag (daarmee 3x goud in zijn leeftijdscategorie). Inmiddels is Niels ook opgevallen bij Team NL en traint hij in het Pieter van den Hoogenband zwembad in Eindhoven.

Sportvrouw 2022

Jutta Leerdam, 24 jaar (schaatsen)
De ’s-Gravenzandse heeft ook dit jaar weer laten zien dat zij een van de beste schaatssters is. Zij  won onder andere goud bij het WK sprint, zilver op de Olympische Spelen (1000 m) en goud op het EK (1000 m). Op het NK behaalde zijn goud op de 500 m en de 1000 m. Met haar prestaties behoort zij tot de absolute wereldtop.

Sportvrijwilliger 2022

Met 42% van de bijna 5900 uitgebrachte stemmen is de sportvrijwilliger 2022 Hein Wubben van Westland Wil Vooruit.

Sport Carrière Award 2022

Tom Leezer (wielrennen), geboren in ’s-Gravenzande
Tom Leezer ging in 2004 rijden voor de Van Vliet-ploeg van Westland Wil Vooruit en viel als snel op bij de toenmalige Rabobankploeg. Vanaf 2008 tot 2020 (13 seizoenen) reedt hij voor team Jumbo-Visma en haar voorgangers.

In 2016 werd hij op een haar na net geen Wereldkampioen tijdens het Wereldkampioenschap Wegwielrennen in Doha. Daarna heeft Tom Leezer in 2017 een belangrijke rol gespeeld in de etappe zege op de Champs Elysee van Dylan Groenewegen. Jarenlang speelde Tom Leezer een ondersteunende rol als wegkapitein en daarmee anderen naar de top geleid.

In 2020 heeft Tom Leezer zijn racefiets aan de wilgen gehangen. Genoemde prestaties maken dat hij de Sport Carrière Award 2022 van de gemeente Westland ontvangen heeft. 

Benieuwd naar meer foto's van deze avond? Bekijk ze via deze link.