In de raadsvergadering van 24 mei 2022 nam de raad een motie aan om het huidige afvalbeleid te wijzigen. Deze wijziging is ook een onderdeel van het coalitieakkoord.
Minder afval meer Westland
Westland gaat voor gemak. Plastic, blik en drankkarton? Vanaf 1 november met gemak in de grijze bak. Deze afvalwijziging zorgt ervoor dat de gele afvalzak verdwijnt uit het straatbeeld en maakt het mogelijk om restafval na te scheiden.
Vanaf 1 november 2022 PBD-afval weer in de bak
Als inwoner van de dorpskernen kunt u uw PBD-afval weer kwijt bij het restafval in de grijze minicontainer. Voor de inwoners in de buitengebieden en de hoogbouw verandert niets. Zij blijven hun afval aanbieden via de gebruikelijke weg.
Nieuw ophaalrooster vanaf 1 november online
Het nieuwe ophaalrooster is vanaf 1 november zichtbaar in de afval-app en op de afvalkalender.
Bewoners hebben inmiddels een brief met het nieuwe ophaalrooster ontvangen. In dit nieuwe rooster leest u wanneer uw minicontainer aan de beurt is om geleegd te worden.

Informatie over nieuwe manier van inzamelen op de website
Op deze pagina leest u alle informatie over de nieuwe manier van inzamelen. Deze pagina wordt steeds aangevuld met nieuwe belangrijke informatie.
Houdt u onze berichten op de socials in de gaten.
Want samen halen we het beste eruit!
- Waarom deze wijziging?
- Wat houdt de wijziging in en wanneer gaat dit in?
Het PBD-afval mag vanaf 1 november weer in de grijze minicontainer bij het restafval.
De techniek om huishoudelijk afval na te scheiden is aanzienlijk verbeterd. Daarom kan het PBD-afval weer in de grijze minicontainer. Dit maakt het voor u als inwoner ook makkelijker. - Voor wie geldt deze wijziging?
Voor iedereen in Westland, behalve:
- inwoners die in hoogbouw wonen, die geen eigen grijze minicontainer hebben.
- inwoners die in het buitengebied wonen. Inwoners in het buitengebied hebben een eigen oranje minicontainer voor PBD.
- Ik woon in het buitengebied, geldt dit dan ook voor mij?
Nee, voor u verandert er niets. U kunt het afval blijven aanbieden zoals u gewend bent.
- Moet ik het PBD-afval in de gele zak in de minicontainer doen?
Nee dat hoeft niet meer, u hoeft de gele afvalzak niet meer te gebruiken. U mag PDB-afval los, of in een vuilniszak in uw grijze minicontainer doen. Wat u prettig vindt.
- Wanneer wordt het restafval opgehaald?
Half oktober 2022 krijgen de inwoners in de dorpskernen een brief waarin staat wanneer uw minicontainer aan de beurt is om geleegd te worden.
- Kan ik mijn PBD-afval alsnog apart blijven aanbieden?
Ja dat kan. De inhoud van de ondergrondse PBD containers wordt ook recycled. Het heeft zeker zin om de ondergrondse PBD containers te blijven gebruiken.
Dit PBD afval wordt apart ingezameld en verwerkt. Het gaat niet bij het restafval. - Zit mijn minicontainer na drie weken niet overvol?
Ja dat klopt. Vandaar dat we uw minicontainer voor restafval vanaf 1 november iedere twee weken zullen legen. Dit in plaats van de huidige frequentie van iedere drie weken. Wel adviseren wij om het PBD-afval klein te maken zodat er zo weinig mogelijk ruimte verloren gaat.
- Waarom hebben alle inwoners een brief gekregen in plaats van een e-mail?
Wij hebben bewust gekozen om alle inwoners een brief per post te sturen omdat dit voor iedereen belangrijk nieuws is. Ook voor mensen die geen computer gebruiken.
- Blijven de vorige jaar bijgeplaatste bovengrondse PBD containers staan?
Nee, deze worden voor 1 november 2022 verwijderd. De aannemer start hier zo rond half oktober mee. Alle andere ondergrondse containers blijven bestaan.
- Wordt de afvalstoffenheffing in 2023 verhoogd of verlaagd?
Nee, de afvalstoffenheffing wordt niet verhoogd en blijft voor 2023 gelijk aan 2022. Het nascheiden van PBD is een onderdeel van de totale kosten voor inzameling en verwerking van afval. De afvalstoffenheffing is gebaseerd op de totale kosten voor het inzamelen en verwerken van onder andere PBD, papier, GFT en restafval.
- Wordt er met nieuwe ophaalsysteem voor PBD-afval nog voldoende gerecycled?
Jazeker. Moderne technieken maken het mogelijk om afval goed te scheiden voordat het restant verbrand wordt.
Plastic, blik en drinkkarton kan machinaal goed worden gescheiden van het restafval en daarna geschikt gemaakt voor hergebruik. Er worden hierdoor minder grondstoffen verbrand. Dit draagt dan ook bij aan minder CO2 uitstoot.
Voor wat betreft groente, fruit en tuinafval (GFT) en OPK (Oud papier en karton)-afval blijft bronscheiding noodzakelijk. Omdat deze afvalstoffen veel lastiger na te scheiden zijn. - Moet ik in het buitengebied mijn minicontainer voor PBD-afval blijven gebruiken?
Dit is uw eigen keuze. Het inzamelen van het restafval in het buitengebied verandert niet. Uw container met restafval wordt dus maar 1x per drie weken ingezameld.
- Zijn de gele afvalzakken nog steeds gratis af te halen?
Nee, de gratis zakken zijn niet langer af te halen bij bijvoorbeeld de bibliotheken. Deze service stopt per 1 november. Ook de gratis bestelservice via HVC komt te vervallen. Wel is het mogelijk om bij HVC zakken te bestellen tegen betaling.
- Blijft de huidige afval Westland-app wel bestaan? Dat werkt prima en is handiger dan een papieren kalender.
Ja deze blijven we gebruiken.
- Waarom blijft het buitengebied met al die bakken het afval bij de bron scheiden?
De wijziging voor het het PDB afval wordt gedaan om de gele zakken uit het straatbeeld te laten verwijden. Naar aanleiding van de goedgekeurde motie, van mei 2022, zijn er afspraken gemaakt met de HVC. En hebben zijn hun capaciteit aangepast zowel voor het ophalen als het verwerken van afval. In het buitengebied wordt geen gebruik gemaakt van deze gele zakken.
- Vanaf 1 november verdwijnen de gele zakken. Wordt er dan helemaal niet meer aangemoedigd het plastic te scheiden? Er zijn toch ook nog ondergrondse containers of gaan die ook weg?
Alle inwoners mogen en kunnen hun afval blijven scheiden en kunnen dit dan kwijt in de ondergrondse containers die blijven.