'Bij een belmaatje kunnen mensen hun hart luchten'

Door corona en de beperkende maatregelen hebben mensen die eenzaam zijn nog minder contact.  Daarom startte Vitis Welzijn tijdens de lockdown in maart vorig jaar een nieuwe dienst: Belmaatjes. Via de telefoon kunnen mensen hun zorgen delen of een praatje maken. Dijana de Gier is zo’n belmaatje. “Ik vind het fijn om anderen te helpen. En ik krijg er zoveel voor terug!”

Dijana de Gier (61 jaar) werkte tot 2018 als commercieel redacteur, begeleidde modellen en werkte als vrijwilliger voor Vitis. Een bezige bij dus. “Ik leefde altijd voor tweehonderd procent, totdat ik twee jaar geleden een beroerte kreeg. In één keer stond alles stil.” Er volgden negen maanden van revalidatie. Ze is er naar eigen zeggen redelijk uitgekomen, maar ondervindt nog dagelijks de gevolgen. Ook haar werk moest ze opgeven. Toch blijft ze positief. “Ik kijk niet naar wat ik níet kan, maar naar wat ik nog wél kan. Daarom ben ik ook belmaatje geworden.”

U kunt ook hier de video bekijken.

Tweerichtingsverkeer

Zo heeft De Gier nu contact met twee mensen die ze regelmatig belt. “Zij kijken echt uit naar onze gesprekken. En ik ook. Door de beroerte kan ik niet meer werken. Daarom vind ik het fijn om weer afspraken in mijn agenda te zetten. Het werkt dus twee kanten op. Ik help mensen door naar ze te luisteren en door met ze te praten. Tegelijkertijd train ik mijn spraak, geheugen en sociale vaardigheden. Ik leer er veel van. Mensen stellen zich open en vertellen hun verhaal. Daar ga ik zorgvuldig mee om. Ik zal hun vertrouwen nooit beschamen.”

Van belmaatje naar vriendschap

Voordat mensen aan elkaar gekoppeld worden, bekijkt Vitis of het klikt. Geen klik? Dan wordt er een nieuwe match gezocht. Tussentijds zijn er evaluaties, zodat iedereen op de hoogte is. Soms ontstaat er vanuit telefonisch contact een vriendschap. “Mijn eerste contact was een slechtziende oudere dame die haar man was verloren”, vertelt De Gier. “Door corona kon ze niet naar buiten en geen activiteiten ondernemen. Daardoor werd ze depressief. Als belmaatje signaleer je dat. Ik heb Vitis op de hoogte gesteld en die heeft meteen actie ondernomen.” Dijana de Gier en de oudere dame hebben een echte vriendschap ontwikkeld en ontmoeten elkaar ook. “Als ik bij haar op bezoek ga in het verzorgingstehuis, haalt ze iets lekkers voor mij”, glimlacht De Gier. “Zij kijkt naar mijn bezoekjes uit. Onze band is voor haar en mij heel waardevol. Het gaat nu gelukkig goed met haar, ze heeft haar levensvreugde terug. Daar doe ik het voor!”

Even hun hart luchten

Sinds december heeft Dijana de Gier ook contact met een dame die onlangs weduwe is geworden. Door corona ziet ze minder mensen en mist ze het echte contact, het omhelzen van haar kinderen en kleinkinderen. De Gier: “Ze woont in een appartementencomplex, maar voelt zich daar eenzaam. Tijdens de feestdagen hing iedereen een kaartje aan het prikbord met de tekst ‘Voor alle bewoners fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar’. Maar zij was alleen en vaak verdrietig. Ze vindt het fijn om bij mij haar hart te luchten. Vaak hebben mensen wel een sociaal netwerk, maar willen zij hun directe omgeving niet met hun problemen belasten. Ik sta er iets verder vanaf en probeer haar ook de andere kant van het verhaal te laten zien.”

Niet alleen zware gesprekken

“Mensen denken vaak dat wij als belmaatje altijd zware gesprekken voeren, maar we lachen gelukkig wat af. Ik probeer altijd de zon op te zoeken. Met die dame uit het verzorgingstehuis zong ik bijvoorbeeld kinderliedjes aan de telefoon. Zo kon ik mijn geheugen trainen. Zij zong altijd met haar man. Nu deed ze dat met mij. We genieten daar samen van. Zij heeft voornamelijk leeftijdsgenoten om zich heen. Ik ben iets jonger en heb daardoor een ander verhaal. Dat is waar het om gaat: ieder mens heeft een eigen verhaal. Ik wil weten wie die mensen zijn, hoe ze in het leven stonden, wat hun dromen waren en wat ze nu nog willen. Er is altijd genoeg gespreksstof.”

Jong en oud

“Leeftijd speelt eigenlijk geen rol. Iedereen kan zich alleen voelen, jong of oud”, legt De Gier uit. Dit jaar had zij contact met een jonge gehandicapte man die door corona binnen moest blijven. Hij had daarom behoefte aan een praatje. De Gier: “Op het moment dat ik hem sprak werden de regels versoepeld en waren de gesprekken niet meer nodig. Dat kan ook. Iedereen kan in een situatie terechtkomen waarin je behoefte hebt aan contact. Dan is het fijn dat er zoiets als Belmaatje bestaat.”

Belmaatje worden

“Corona zorgt ervoor dat veel dingen letterlijk stil komen te staan. Het is ook een moment om stil te staan bij onszelf en bij de ander. Hoe gaat het nu? Is er een buurvrouw die misschien eenzaam is? Vraag eens hoe het ermee gaat. Kijk of je kunt helpen. Of word belmaatje. Dat is zo waardevol. Het voordeel is dat je samen bepaalt wanneer je belt. Dat kan één keer per week zijn of eens per twee weken. Enige voorwaarde is dat je regelmatig beschikbaar bent en contact opneemt. Mensen rekenen op je en kijken ernaar uit. Het is natuurlijk ook fijn dat een organisatie als Vitis achter je staat, dat geeft toch extra steun.”  

Ook in de toekomst

Omdat het project Belmaatjes zo’n succes is, heeft Vitis besloten dat deze dienst blijft bestaan, ook na de coronaperiode. “Ik ga hier zeker mee door”, vertelt De Gier enthousiast. “Omdat ik het fijn vind om iets te kunnen doen. Het is mooi om mensen te helpen door er gewoon voor ze te zijn.”

Bekijk ook de video op Facebook