‘Goed voor jezelf zorgen helpt. Niet alleen tegen corona’

“Je moet best een dikke huid hebben”, begint Snijders. Als wethouder, maar zeker ook als vader van negen kinderen. En dat is hij in de eerste plaats: vader van acht zonen en één dochter. Met zoveel kinderen gebeurt er altijd wel iets. “Ook mijn kinderen hebben kattenkwaad uitgehaald. Dan krijg je wel eens woorden naar je hoofd geslingerd.”

Op dat moment zullen het niet de meest flatterende uitspraken zijn geweest die Snijders om de oren kreeg, maar de herinnering eraan tovert een grote glimlach op zijn gezicht. Zichtbare trots. “Ze zijn allemaal goed terecht gekomen. Ze hebben een goed stel waarden en normen, werken hard en komen geregeld langs met de kleinkinderen – elf in totaal. Daar hoort dan ook een goed gesprek bij. Het is fijn om ook in coronatijd die gezelligheid te hebben.”

Allemaal thuis

Maar zorgen zijn er ook. Niet zozeer om de kinderen, wel om de toekomst. Snijders: “Bijna alle kinderen zijn de deur uit, mijn vrouw krijgt het wat rustiger. Zij heeft grotendeels de opvoeding gedaan. Ik werkte bij gemeentewerken Rotterdam en later als directeur bij TBK in de Krimpenerwaard. ‘s Avonds was ik meestal aan het vergaderen voor de gemeente. Nu, in coronatijd, ben ik voor het eerst van mijn leven hele dagen thuis, net als twee van onze kinderen. Dat is een hele omschakeling voor mijn vrouw Irma. Maar gelukkig gaat ze er goed mee om.”

Jeugd heeft het zwaar

Langzaam en zijn woorden zorgvuldig kiezend: “Maar ook bij haar zie ik zorgen. En die begrijp ik. Als ik naar jongeren kijk, doen zij niets liever dan bellen en chatten en tussendoor een digitale les volgen. Ik heb veel waardering voor docenten die hun best doen om online les te geven, maar ondertussen komen jongeren amper nog het huis uit. Hetzelfde geldt voor studenten: ze proberen zelf te studeren, maar de interactie met medestudenten en docenten is weg. Dan ebt de interesse voor het vakgebied weg en haken ze af. De jeugd heeft structuur nodig en die ontbreekt nu. Ik maak me grote zorgen over welke langetermijneffecten corona heeft op onze jeugd. Zeker op jongeren uit een kwetsbaar milieu.”

Langdurige maatregelen

Kunnen jongeren nog wel een baan krijgen nu ook de economie hard wordt getroffen? Als wethouder ziet Snijders de aanvragen van ondernemers die door de lockdown niet aan het werk kunnen en hard worden geraakt. “De levensmiddelenbranche floreert als nooit tevoren en ik gun de kaasboer en de bakker alles. Maar ik vind de maatregelen lastig uit te leggen in de wetenschap dat kappers, kledingzaken en andere detailhandelszaken hun spaargeld zien verdampen of failliet zien gaan. Duren de maatregelen niet te lang?”

Veel regeltjes

Snijders heeft vanuit zijn christelijke achtergrond meegekregen dat je naar elkaar omkijkt, om elkaar geeft en verantwoordelijkheid neemt. “Dat betekent dat je – om anderen te beschermen – anderhalve meter afstand houdt en je netjes gedraagt. Ik twijfel alleen of we álles kunnen vangen in regels. Ik weet ook dat het leven niet maakbaar is en dat God boven alles staat.” De wethouder realiseert zich goed dat wetten en regels ervoor zorgen dat we met elkaar kunnen samenleven in een rechtsstaat. “Tegelijkertijd hebben we zóveel regeltjes dat we soms een beetje doorschieten. Maar goed, de geschiedenis zal uitwijzen of we het in deze uitzonderlijke tijd goed hebben aangepakt.”

Interactie en samenwerking

Zo kijkt hij ook naar het wethouderschap: schouders eronder, verantwoordelijkheid nemen en proberen het goede te doen voor Westland. “Samen met collega-bestuurders, ambtenaren en inwoners dingen bereiken. Daar geniet ik echt van”, zegt Snijders lachend. Om meteen te vervolgen: “Soms heb je het idee dat je twee stappen terugzet voordat je er één vooruit kunt. Maar die interactie en samenwerking vind ik nog steeds het mooiste van het wethouderschap.”

Verschillende belangen

Hij mist in coronatijd de interactie met inwoners, ambtenaren en collega-bestuurders. Online overleggen en een fors aantal uren per dag naar een beeldscherm turen, is anders dan elkaar even in de ogen kunnen kijken, legt de wethouder uit. “Ook in dit werk wil je naar elkaar omzien en het iedereen naar de zin maken. Dat gaat niet en dat realiseer ik me steeds beter. De overheid is geen bedrijf dat winst wil maken, maar probeert rekening te houden met verschillende belangen en meningen. Dat we in Westland niet meer bomen hebben of niet meer doen aan duurzaamheid, daar mag iedereen iets van vinden. Ik zal altijd proberen uit te leggen dat ik als wethouder het beleid uitvoer dat de gemeenteraad heeft vastgesteld. De raad maakt op zijn beurt een afweging tussen de beschikbare financiële middelen en de wensen van inwoners. Dan kunnen we het dus niet iedereen naar de zin maken.”

Kritiek raakt

Maar Snijders heeft in Westland ook het idee dat kritiek regelmatig op de man gespeeld wordt. “Dat stuk in de krant vanmorgen of dat negatieve Twitterbericht? Dat trek ik mij persoonlijk aan. Dat ráákt me echt.” Hoe hij daar vervolgens mee omgaat? Het blijft lang stil. Dan: “Zo dus. Ik staar tien minuten uit het raam. Overdenk wat ik moet doen en of ik iets beter had kunnen doen. Dan kanaliseer ik in gedachten mijn boosheid, zucht een keer diep en ga weer verder.”

Positieve doorzetters

De wethouder is naar eigen zeggen van nature geen piekeraar. “Ik ben een positief ingesteld mens. Ik zie dat ook aan mijn kinderen. Wij blijven niet peinzen, maar steken op een gegeven moment de handen weer uit de mouwen. Daarom hebben we nu onder meer een stratenmaker, hovenier en een schilder in de familie”, lacht Snijders. “Mijn vader, die ook stratenmaker was, lag op zijn 75ste nog op zijn knieën op het trottoir.”

Dat het in de familie Snijders doorzetters zijn, blijkt wel. Vader Snijders is inmiddels 89 en kreeg in oktober corona. Gelukkig is hij aan de beterende hand. Snijders: “Voor die tijd deed hij alles nog. Liep hij nog een rondje in het dorp en fietste op de Veluwe nog veertig kilometer. Nu loopt hij veertig rondjes rond het huis. Zijn longcapaciteit is afgenomen, maar gelukkig is hij er nog en krabbelt hij weer op.”

En hoe nu verder? Als het aan de wethouder ligt, moet er veel meer voorlichting over gezonde voeding komen. “Goed voor jezelf zorgen, helpt mensen. En niet alleen in de strijd tegen COVID-19.”