‘Ik heb het omgedraaid en mezelf de vraag gesteld: ’Wat kan wél?’

Een jaar geleden zijn de voorbereidingen voor een feestelijk jubileumseizoen in volle gang. WestlandTheater De Naald bestaat 35 jaar en is inmiddels een bijzondere ontmoetingsplek in Westland — voor jong en oud. En dan gooit corona roet in het eten. Directeur Nico Baars: “We zijn het afgelopen jaar vaker dicht dan open geweest.”

U kunt ook hier de video bekijken.

Op donderdag 12 maart 2020 kwam het landelijke bericht dat theaters drie-en-een-halve week de deuren moesten sluiten. “Dat nieuws overrompelde ons echt even. Maar lang hebben we niet stilgezeten”, blikt Baars terug. Dat bleek. Direct werden voorstellingen verplaatst naar ná 6 april, groot onderhoud werd naar voren gehaald. “Dan zie je echt de Westlandse mentaliteit: twee dagen na het ingaan van de lockdown stond er al een bulldozer in de grote zaal om het podium eruit te slopen.” Het was de tijd dat bijna alles stillag en kwekers in Westland voor miljoenen euro’s aan bloemen door moesten draaien op de veiling. “Op een dag kreeg ik een telefoontje van een kweker dat hij voor al ons personeel orchideeën had afgegeven. Als hart onder de riem. Dat heeft me echt ontroerd”, vertelt Baars. De sluiting van theaters werd verlengd tot 1 juni. “Toen pas besefte ik écht hoe serieus het was.”

Publiek

Hartverwarmend was ook de betrokkenheid van de vele vaste bezoekers tijdens de afgelopen periode. “We hebben ontzettend veel kaartjes en lieve berichten gekregen. Er was zoveel begrip en medewerking. En op de momenten dat we bezoekers mochten ontvangen, hield iedereen rekening met elkaar en de maatregelen. De sfeer was gewoon zó goed.” Het typeert de Westlandse theaterbezoeker volgens Baars. “De goede band die we hier met onze bezoekers hebben, is volgens mij echt uniek in Nederland.” 
 

Livestream

Drie keer presenteerde het theater een voorstelling via een online livestream. Alle keren met een bijzondere aanleiding. In mei was er zoals altijd de presentatievoorstelling van het nieuwe seizoen. Maar liefst achtduizend mensen keken online naar een avond vol optredens van onder andere Veldhuis & Kemper, Peter Heerschop en Viggo Waas, gepresenteerd door René van Meurs. Op 1 juni mocht het theater weer open. Voor maximaal dertig bezoekers per voorstelling en film. Baars: “Dat was zo raar. Het is voor ons vanzelfsprekend dat we elke avond vier- tot vijfhonderd bezoekers verwelkomen en ineens moesten we volgens het protocol gaan kijken hoe we veilig dertig mensen konden ontvangen.”   

Logistieke uitdaging

Vanaf 1 juli ging het maximum aantal bezoekers van dertig naar honderd. Baars: “We moesten eerst testen hoe we volgens de RIVM-richtlijnen honderd bezoekers veilig konden ontvangen.”
Daarom speelde cabaretier Silvester Zwanenveld op verzoek van Baars een proefvoorstelling. “Er waren zoveel inschrijvingen dat hij de voorstelling twee keer achter elkaar gespeeld heeft. Het was gelijk een mooie logistieke uitdaging. Die twee groepen konden tussen de voorstellingen  natuurlijk niet langs elkaar lopen. Dat hebben we vrij eenvoudig opgelost door de eerste groep via de achteruitgang weer naar buiten te laten gaan. Tot eind september hebben we conform het anderhalve meter-protocol voorstellingen kunnen aanbieden”, vertelt Baars. 

Wat kan wél?

Totdat het maximaal aantal bezoekers vanaf 29 september weer terug moest naar dertig en opnieuw veel voorstellingen geannuleerd en/of verplaatst moesten worden. “Toen ik dat hoorde had ik helemaal geen zin om weer na te denken over alles wat niet kon. Dus heb ik het omgedraaid en mezelf de vraag gesteld: ’Wat kan wél?’ Dat gaf me zoveel energie.” Het team van De Naald had hetzelfde gevoel. Bij de kringloopwinkel hebben de medewerkers een complete huisraad gehaald. “Op het podium hebben we stoelen, banken, tafeltjes en zelfs beeldjes en schemerlampen neergezet. Zo kon het publiek in de knusse sfeer van een huiskamer genieten van voorstellingen.” Baars is gaan bellen met artiesten en binnen twee à drie dagen was het programma rond. De ‘Wat-kan-wél-serie’ werd een succes. “Het was zó mooi, zó bijzonder. Ik kon wel janken. Remco Veldhuis heeft hier voor dertig man publiek echt de pannen van het dak staan spelen. En de zangeres Lakshmi heeft in haar muziekvoorstelling ‘Huidhonger’ covers en eigen nummers gezongen over verlangen en aanraking. “Dat was zó intens. Niet normaal. Kippenvel. Het publiek zó zien genieten. Dat is waar we het voor doen.” En toen kwam in december de grote klap: wéér dicht!

We zijn er klaar voor

Waar is het team van De Naald nu nog mee bezig? In deze huidige lockdown werkt de techniekploeg nog hard door. Het theater heeft het afgelopen jaar een geweldige nieuwe podiumvloer gekregen en er is voor kilometers aan elektriciteitskabels vervangen. “Het kan immers altijd beter in een gebouw van 35 jaar oud dat destijds niet is gebouwd als professioneel theater”, zegt Baars. De horecamedewerkers zijn de kleedkamers en de artiestenfoyer aan het schilderen. En ook het verplaatsen van voorstellingen gaat door. “Daar komt natuurlijk een keer een eind aan. Het programma voor het komende seizoen zit al ramvol.” Baars durft er niet op te hopen dat het theater op 9 februari weer open mag. Maar zodra het weer kan, is De Naald er klaar voor. ”Ik mis het enorm. Ik word er knettergek van. Laat het dan maar voor dertig man zijn. Niet alleen voor onszelf, maar vooral voor de mensen die het zo hard nodig hebben. Juist in deze periode is het zo belangrijk dat je mensen een andere kijk op de wereld kunt bieden met een theatervoorstelling. Een spiegel voor kunt houden en vooral ook kunt laten genieten. Dus als we dan weer open mogen, dan zorgen we ervoor dat we ook direct weer écht hard kunnen lachen.”

Bekijk ook de video op Facebook