‘Westlanders staan klaar voor een ander als dat écht nodig is’

De Voedselbank Westland krijgt overal wat vandaan. Scholen, kerken, het bedrijfsleven, tuinders en sommige inwoners geven gul. Ondanks de coronacrisis hebben ze dus niet te klagen. Aart Quak, voorzitter van de Voedselbank Westland: “Als de nood hoog is, hebben Westlanders een groot hart.”

U kunt ook hier de video bekijken.

“Maar dat is ook gelijk onze valkuil”, vertelt Quak. “We lossen problemen het liefst binnen de eigen familie op. Aankloppen voor hulp doe je pas wanneer je al helemaal bent afgegleden. Dat kan jaren duren.” Pas nog sprak Quak iemand die aangaf dat hij nooit uit zichzelf zou zijn gekomen. “Een vriend had hem hiernaartoe gesleept. Er is heel veel schaamte. Ook bij familie, want we vinden het heel erg als je iemand niet kunt helpen. Maar soms kun je dat gewoon niet meer opbrengen.”

Het kan iedereen overkomen

De energieke voorzitter is al vijftien jaar intensief betrokken en heeft het aantal klanten van de Voedselbank Westland zien groeien. “Wekelijks ontvangen 140 gezinnen een voedselpakket bij het uitgiftepunt in de Ontmoetingskerk in Naaldwijk. Onze klanten zijn zowel grote als kleine gezinnen als alleenstaanden. We ontmoeten mensen met verschillende achtergronden. Het kan namelijk iedereen overkomen dat je er zelf niet meer uitkomt.”

Veel tragiek

Er zijn volgens Quak zoveel omstandigheden die daartoe kunnen leiden. Sommige mensen leiden een heel geïsoleerd bestaan en hebben weinig contacten. Anderen raken hun werk of eigen bedrijf kwijt. “Door de coronacrisis neemt dat alleen maar toe. Mensen die getroffen worden door ziekte kunnen niet meer werken of moeten door de maatregelen hun bedrijf noodgedwongen sluiten. Links en rechts zien we ook veel scheidingen. Er is veel tragiek en van het een komt het ander”, legt Quak uit.

“Gelukkig zorgen we er in Westland met elkaar voor dat deze mensen geholpen worden. De voedselbank helpt ze tijdelijk met voedsel. Daar gaan we niet eindeloos mee door. Na maximaal vier jaar is het de bedoeling dat zij op eigen benen staan. Dan hebben ze lang genoeg de tijd gehad om samen met hulpverleners naar oplossingen te zoeken. Sommigen komen daarna weer in de knel te zitten, doordat ze psychisch of om andere redenen niet in staat zijn hun leven op orde te krijgen. In die schrijnende gevallen maken we een uitzondering.”

Doorgaan in lockdown

Toen Nederland in maart in lockdown ging, moest ook de Voedselbank Westland van alles aanpassen. “Voedselbanken zijn door de overheid aangemerkt als vitaal beroep en moeten blijven doorgaan met hun werk. Daar zijn we goed in geslaagd. De Ontmoetingskerk leent zich daar prima voor. Klanten krijgen een tijdslot waardoor ze gespreid binnenkomen en elkaar niet tegenkomen. Ze ontsmetten hun handen en tekenen een presentielijst. Onze vrijwilligers zetten een krat op tafel waaruit klanten de producten kunnen pakken. Voor de volgende klant worden tafel en krat weer ontsmet. Iedereen houdt anderhalve meter afstand. Dat gaat allemaal heel gedisciplineerd.”

Leuker is het er door de coronacrisis niet op geworden. Er is minder tijd voor een sociaal praatje en de koffietafel voor klanten kan nu niet doorgaan. Om ervoor te zorgen dat niemand besmet raakt, staan klanten snel weer buiten. “Terwijl de vrijwilligers juist tijdens het inpakken een luisterend oor boden en hoorden of het goed met iemand ging, of dat er thuis problemen waren. Het ophalen van een voedselpakket is vaak de enige keer in de week dat iemand zomaar een praatje heeft”, aldus Quak.

Missie 538

De voorzitter is dan ook blij met de aandacht die Radio 538 in december landelijk besteed aan voedselbanken. Van 14 tot en met 18 december gaan de dj’s samen met luisteraars, artiesten en BN'ers zoveel mogelijk geld ophalen voor voedselpakketten. Alle andere 538-dj's gaan tijdens Missie 538 het land in, op zoek naar mooie en bijzondere verhalen van klanten, vrijwilligers en luisteraars die een eigen actie zijn gestart. Meer informatie is te vinden op de website van Radio 538.

“Met deze actie worden Nederlanders zich ervan bewust hoe goed zij het hebben en dat er een categorie mensen is die het soms minder heeft. Daarbovenop komt dat meer mensen door corona in de moeilijkheden komen. Daar moeten we met zijn allen zorg aan besteden.”

Afhankelijke van giften

“Wij zijn afhankelijk van giften”, legt Quak uit. Gelukkig heeft de voedselbank geen grote inspanningen hoeven te doen om de voorraden op orde te houden. “Dit jaar begonnen we met een behoorlijke opslag. In de zomer verminderde die door uitgebleven inzamelingsacties, maar vanaf november begon ons netwerk alweer gul te geven. Ook hebben we al jaren vaste aanvoer. Zo krijgen we bijvoorbeeld via de kerken in ’s-Gravenzande elke week een groente- of fruitpakket en levert het World Horti Center dit seizoen trostomaatjes.”

Iets extra's voor de feestdagen

De Voedselbank Westland vult op dit moment de opslagruimte weer aan, zodat ze ook in het nieuwe jaar vooruit kunnen. “We proberen onze voedselpakketten zoveel mogelijk te vullen volgens de Schijf van Vijf: met goede en gezonde voeding. In deze feestmaand komt daar iets extra’s bij, zoals een mooie kerststol en een cadeaukaart. En alle voedselbanken kregen via Unilever een pakket met veertien verschillende producten om uit te delen.”

Hoewel hij al op leeftijd is, vindt de geboren en getogen Westlander het belangrijk om mensen bij te staan die dat nodig hebben. “Dat is mijn drive. Ik werk al sinds mijn twaalfde. Daar heeft altijd een sociale component in gezeten. Ook na mijn pensioen ben ik me in blijven zetten. Als je de mogelijkheden hebt, dan moet je dat doen. Dan kijk je niet naar uren. Wat gedaan moet worden, moet gedaan worden. Wij geven de mensen hoop.”

Bekijk ook de video op Facebook