Vrijwilligersjaarprijs Loftrompet

Genomineerden Loftrompet 2018

Genomineerden vrijwilligersjaarprijs 2018

Van 25 t/m 29 maart 2019 is de Week van de Vrijwilliger. Tijdens deze dagen ontvangen de vele vrijwilligers waardering voor hun inzet in de Westlandse samenleving. De gemeente Westland organiseert, samen met Vitis Vrijwillige Inzet, verschillende activiteiten. Inmiddels hebben ruim 600 vrijwilligers die zijn aangesloten bij een organisatie zich ingeschreven voor één van de veelzijdige activiteiten/workshops. Aanmelden kan nog tot 17 maart a.s., maar Vol=Vol. Tijdens de Week van de Vrijwilliger vindt ook de uitreiking plaats van de vrijwilligersjaarprijs op donderdag 28 maart 2018. Inwoners kunnen stemmen van 13 tot 25 maart 2019 op de genomineerde vrijwilligersorganisaties.

De volgende organisaties zijn genomineerd voor de Loftrompet 2018:

 • M25 Westland

M25 Westland is een project dat jongeren tussen 12 en 18 jaar uitdaagt en ondersteunt om zich in te zetten voor kwetsbaren in de samenleving. Als jongere help je mee bij doe-activiteiten, die je mee kunt laten tellen voor je maatschappelijke stage. M25 zijn ruim 15 jongeren (12-18 jaar) en daarnaast een vrijwillig bestuur die hun verantwoording pakken.  Ze hebben oog voor mede inwoners die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Iedere maand organiseren zij een activiteit. Jaarlijks zijn er een aantal terugkerende activiteiten, zoals: bingo voor mensen met een verstandelijk beperking, voedsel inzamelen bij een supermarkt voor Voedselbank Westland, een spelletjesmiddag met kinderen van gezinnen die gebruik maken van Voedselbank Westland en nog veel meer.

 • Platform Gehandicapten

Platform Gehandicapten Westland bestaat uit ruim 70 vrijwilligers, voor een groot deel zijn dit vrijwilligers met een lichamelijke beperking of een chronische ziekte. Vanuit hun dagelijkse ervaringen werken zij aan het creëren van een bereikbare, toegankelijke en bruikbare samenleving voor iedereen in het Westland. Naast deze vrijwilligers met een lichamelijke beperking, zijn er ook Westlanders zonder een handicap die zich volledig voor het platform inzetten, omdat zij zich nauw verwant en betrokken voelen bij de doelstelling van deze organisatie. Zij slagen er goed in om de bewustwording onder mensen te vergroten wat het betekent om met een handicap door het leven te gaan. Hoe toegankelijk zijn gebouwen, is iets leesbaar op een website, voorlichting op scholen, etc.

 • Plusbus

De Plusbus brengt mensen met de bus vanaf huis naar elk adres in het Westland. De Plusbus ontving in 2008 ook al de Loftrompet. Omdat ze de afgelopen jaren verder zijn gegroeid en een stabiele factor gebleken, komen ze wederom in aanmerking voor een nominatie. Ze dichten het gat van openbaar vervoer tussen de kernen. Senioren komen op deze manier weer ergens en ontmoeten elkaar. De Plusbus is een organisatie die volledig draait op 127 vrijwilligers, waarvan ruim 80 vrijwillige chauffeurs/bijrijders. De overige vrijwilligers zijn actief in de planning, als bijrijder of op bestuurlijk niveau.

 • Team Westland

Team Westland is een organisatie die jaarlijks een sportieve uitdaging aangaat om geld in te zamelen voor regionale instellingen die verband houden met zorg bij kanker of onderzoek doen naar kanker. De mate waarin de organisatie elk jaar weer veel mensen weet te mobiliseren om een bijdrage te leveren is indrukwekkend. Zij vormen een hechte groep die met elkaar de uitdaging aangaat om veel geld op te halen voor ondersteuning bij kanker en/of onderzoek naar kanker. Net als de landelijke organisatie werd telkens de Alpe d’Huez beklommen, echter 3 jaar geleden zijn ze een eigen weg ingeslagen en bedwingen ze de Tourmalet, fietsend, lopend of hardlopend. Ze zijn al meer dan 10 jaar actief met zo’n 350 vrijwilligers en hebben inmiddels vier miljoen euro weten in te zamelen.

Breng uw stem uit!

De uitreiking van de jury-vrijwilligersjaarprijs de Loftrompet en de publieksprijs vindt plaats op donderdag 28 maart 2019. Voor de publieksprijs kunnen inwoners hun stem uitbrengen op hun favoriete vrijwilligersorganisatie van 13 tot 25 maart 2019 via www.loftrompetwestland.nl.

 • Winnaars 2017

  Jaarlijks wordt ook De Week van de Loftrompet georganiseerd waar vrijwilligers kosteloos deel kunnen nemen aan leuke activiteiten om ze te bedanken voor hun inzet.

  Juryprijs 2017: SeniorWeb Westland

  SeniorWeb Westland is sinds 2000 actief om de senioren in Westland over de digitale drempel heen te helpen. 15 senior-vrijwillige docenten zijn wekelijks actief om jaarlijks honderden cursisten wegwijs te maken in de digitale wereld. Zij bieden cursussen voor iedereen, van beginners tot gevorderden. Cursussen voor computer, I-pad en smartphone maar ook een digitaal fotoalbum maken. En op verzoek komen ze ook thuis langs om de Westlandse senioren ter plekke te ondersteunen. Seniorweb Westland gaat met haar tijd mee en verliezen ook het sociale aspect daarbij niet uit het oog. Thee, taart en tablet voor de seniorendames en Bier, bitterballen en beeldschermen voor de heren zijn daarvan bijzondere voorbeelden. En er is veel animo voor!

  In de afgelopen 18 jaar zijn zij zó bij de tijd gebleven en weten ze goed in te spelen op de veranderende digitale samenleving. En met het grote aantal cursisten blijkt dat SeniorWeb Westland voorziet in een behoefte. De toekenning van de Loftrompet 2017 acht de jury dan ook meer als terecht verdiend.

  Publieksprijs 2017: Hospice Beukenrode

  Naast de juryprijs van de Loftrompet is ook de publieksprijs toegekend. Wethouder De Goeij reikte het kunstwerk met het bijbehorende geldbedrag uit aan Hospice Beukenrode, dat met een ruime meerderheid van 51% van de ruim 1.900 stemmen, de publieksprijs verdiende.