Extra inkomsten scholieren

Studiefinanciering aanvragen

Als je een mbo-, hbo- of wo-opleiding volgt, dan kun je van de overheid geld ontvangen voor het volgen van deze opleiding. Dit heet studiefinanciering.

Voor studiefinanciering moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • je bent minimaal 18 jaar;
  • je staat voltijds of duaal ingeschreven. Deeltijd of bbl voldoen niet;
  • de opleiding die je volgt duurt minimaal 1 jaar;
  • de opleiding is erkend. Neem contact op met je school als je dat niet weet;
  • je hebt de Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning.
  • je volgt één van deze opleidingen:
    • mbo: beroepsopleidende leerweg (bol);
    • hbo of universiteit: bachelor, master of associate degree.

Als je een opleiding volgt, dan bestaat jouw studiefinanciering uit vier onderdelen, namelijk:

Deze is afhankelijk van jouw woonsituatie: als je uitwonend bent, is de beurs hoger dan wanneer je thuis woont. De basisbeurs kan een gift zijn of worden.

Of je deze kunt krijgen, hangt af van het inkomen van jouw ouders. Ook houden ze rekening met het aantal kinderen dat je ouders verzorgen, en of jouw ouders een studieschuld terugbetalen. De aanvullende beurs kan een gift zijn of worden.

Dit is onderdeel van studiefinanciering. Hiermee kun je gratis of met korting reizen met het openbaar vervoer. Ook mbo’ers jonger dan 18 kunnen het reisproduct krijgen. Het studentenreisproduct kan een gift zijn of worden.

Als je extra geld nodig hebt voor jouw opleiding, dan kun je dit lenen. Je hoeft niet maximaal te lenen, minder mag ook. Dit bepaal jij zelf. Je kunt jouw lening maandelijks aanpassen of opzeggen. De lening moet je na jouw opleiding altijd terugbetalen, met rente.

Wil je meer duidelijkheid over wanneer de studiefinanciering een gift of lening is, kijk dan op de website op van DUO

Tegemoetkoming scholieren aanvragen

Volg je vmbo, havo, vwo of vavo en ben je 18 jaar of ouder? Dan kun je tegemoetkoming scholieren krijgen. Je krijgt de tegemoetkoming zolang je voorgezet onderwijs volgt.

Ben je een student met een arbeidsbeperking? Dan kun je in aanmerking komen voor een individuele studietoeslag. Waar je aan moet voldoen en hoe je dit kunt aanvragen lees je op de pagina individuele toeslag.