Geldzaken

Welkom op de pagina geldzaken. Op deze pagina vind je meer informatie over het openen van een bankrekening, geld verdienen, omgaan met geld en bijstand.

Bankrekening openen

Voor studiefinanciering, salaris en toeslagen heb je in Nederland een bankrekening nodig. Heb je nog geen bankrekening? Vanaf 18 jaar kun je zelf een betaal- of spaarrekening openen bij een bank. Hiervoor heb je geen toestemming meer nodig van je ouders/verzorgers.

Je kunt je ouders/verzorgers toestemming geven om nog even met je mee te kijken. Hiervoor kun je je ouders/verzorgers machtigen.

Ga voor meer informatie naar bankenvergelijking.nl

Geld verdienen

Ben je op zoek naar meer inkomsten? Betaald werk is dan misschien een goed idee. Maar hoe vind je werk? Alles over het vinden van een bijbaantje en leuke tips over geld verdienen kun je bijvoorbeeld lezen op moneyfit.nl en wijzeringeldzaken.nl

Weet je dat er op Facebook en Instagram van JAS Jongeren Aan de Slag veel Westlandse vacatures worden geplaatst? Misschien vind je hier de baan waar je naar op zoek bent! 

Aangifte inkomstenbelasting doen

Als je een baan hebt, betaal je belasting. Zo is dat in Nederland geregeld. Als je aangifte van je inkomstenbelasting doet, kun je te veel betaalde belasting terugkrijgen. Of je moet nog niet betaalde belasting betalen. Belastingaangifte doe je jaarlijks over het vorige jaar.

De meeste mensen ontvangen in februari een brief van de Belastingdienst met daarin het verzoek om voor 1 mei de aangifte op te sturen. Krijg je geen brief, maar denk je dat je belasting moet betalen of geld terugkrijgt? Vul dan als proef een aangifte in. Zolang je geen gegevens verstuurt, doe je geen aangifte. Meer informatie over het wel of niet doen van belastingaangifte vind je op de site van de Belastingdienst. 

Omgaan met geld

Vanaf je 18e ben je zelf verantwoordelijk voor je geldzaken. Het is slim om meteen te zorgen voor een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Je weet dan hoeveel geld je uit kunt geven als je je vaste kosten betaald hebt. De websites wijzeringeldzaken.nl en nibud.nl helpen je hierbij.

Lukt het niet om al je rekeningen te betalen? Zoek op tijd hulp, zodat je geen schulden krijgt. Je kunt hulp vragen bij je ouders/verzorgers, de jongerenwerkers van Vitis Welzijn, of bijvoorbeeld naar een Buurt Informatiepunt van Vitis Welzijn gaan. Zij kunnen je helpen om je inkomsten en uitgaven weer op orde te krijgen

Bijstand

Als je geen werk hebt en te weinig geld hebt om van te leven, kom je misschien in aanmerking voor een bijstandsuitkering.