Zorg en gezondheid

Op deze pagina vind je meer informatie over het afsluiten van een zorgverzekering, zorgtoeslagen en jeugdhulp.

Zorgverzekering afsluiten

Als je 18 wordt, ben je niet meer meeverzekerd bij je ouders en moet je zelf je zorgverzekering regelen. Dit is verplicht in Nederland. Iedereen die in Nederland woont of werkt moet een verzekering voor zorg afsluiten. Een zorgverzekering bestaat uit 3 onderdelen:

  • Een basisverzekering: dit is het verplichte onderdeel van een zorgverzekering en kost rond de € 105,- per maand. De dekking van een basisverzekering is overal hetzelfde, deze wordt bepaald door de overheid.
  • Een aanvullende verzekering: je aanvullende verzekering zorgt ervoor dat je je extra kunt verzekeren voor bijvoorbeeld de tandarts. De kosten van een aanvullende verzekering verschillen erg. Hoe meer dekking, hoe duurder de premie. Kijk goed wat je nodig hebt en verzeker jezelf niet te veel! Kosten voor een aanvullende verzekering kun je vergelijken.
  • Een eigen risico: Dit is een bedrag dat je zelf moet betalen voor bijvoorbeeld geneeskundige zorg of medicijnen. Je eigen risico is minimaal €385,-. Om een goedkopere maandpremie te krijgen, kun je er voor kiezen je eigen risico te verhogen. Dit kan verhoogd worden per €100 tot een bedrag van €885,-. Door te kiezen voor een hoger eigen risico bespaar je dus geld met de maandelijks te betalen premie! Denk je wel veel zorgkosten te maken, vergelijk dan goed de verschillen in eigen risico.

Ben je geen student en heb je een laag inkomen? Dan is de Gemeentepolis Westland misschien wel wat voor jou. Daarmee ben je uitgebreid verzekerd tegen een aantrekkelijk tarief. Je kan meer lezen op gezondverzekerd.nl/westland.

Zorgtoeslag aanvragen

De zorgtoeslag is een tegemoetkoming van de overheid in de hoge kosten van een zorgverzekering. Het bedrag aan zorgtoeslag waar je recht op hebt verschilt en hangt af van hoeveel inkomen en spaargeld of vermogen jij hebt.
Hoe hoger je inkomen, hoe lager het bedrag aan zorgtoeslag. Hoe hoog je inkomen precies mag zijn en wat je per maand kunt ontvangen, vind je op de site van de belastingdienst.

Zorgtoeslag ontvang je niet vanzelf, je moet dit aanvragen via de Belastingdienst.

Jeugdhulp stopt

Als je 18 jaar wordt stopt de jeugdhulp die je krijgt. Het kan zijn dat je geen hulp meer wilt of nodig hebt. Wil je juist wel hulp? Misschien kan dit via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Of via een ander zorgwet, namelijk de Wet langdurige zorg (Wlz).

Ga met je zorgregisseur, huisarts of leraar in gesprek over hoe je de juiste ondersteuning kunt krijgen.