In fieldlab Kas voor de Toekomst samenwerken aan nieuwste innovaties glastuinbouw
Westlandse glastuinbouwbedrijven staan wereldwijd bekend om hun innovatieve ideeën. Een van de plannen voor Flora Campus Westland is het fieldlab Kas voor de Toekomst. Daar gaan bedrijven, overheid en studenten samenwerken aan nog meer slimme oplossingen voor de glastuinbouw. Maar voordat het zover is, wordt er nog hard gewerkt aan hoe dit er precies uit gaat zien. Edwin Lambregts, projectleider bij Greenport West-Holland, vertelt meer over het fieldlab.
Een plek voor open innovatie
Edwin: “Een fieldlab is een plek waar bedrijven, onderwijs en overheid samenwerken aan technische innovaties voor de toekomst. Innovatie in glastuinbouw is er al volop. Dat gebeurt nu vooral achter gesloten deuren bij bedrijven of scholen. Een fieldlab is een plek voor open innovatie. Dat betekent dat je samenwerkt aan projecten in de fase voordat er concurrentie ontstaat. Het gaat dan vaak om grotere, langjarige projecten. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van een totaal ander teeltsysteem.”
Samenwerken om verder te komen
“De uitdagingen en systemen in de sector worden steeds ingewikkelder. Het is heel lastig voor bedrijven om dit alleen op te lossen. Wil je echt vooruitkomen, dan moet je samenwerken,” aldus Edwin. “Flora Campus Westland biedt daarvoor de juiste omgeving. Er zijn al veel innovatieve bedrijven in de buurt. Dit zorgt voor een wisselwerking: bedrijven vestigen zich waar bijzondere ontwikkelingen zijn. En die ontwikkelingen worden juist mogelijk door de aanwezigheid van die bedrijven.”
Een gebouw om trots op te zijn
Edwin vervolgt “Zo'n fieldlab wordt een van de onderdelen van de campus. Eigenlijk een aanvulling op het World Horti Center (WHC), dat er al staat. Dat kan elkaar versterken. Het fieldlab gaat ook echt iets betekenen voor de aantrekkelijkheid van Flora Campus Westland voor bedrijven om zich te vestigen. Dat zorgt weer voor meer banen in de omgeving. En een sterkere concurrentiepositie van de tuinbouw.”
Wedstrijd voor innovatieve ideeën
“In het voorjaar hadden we gesprekken en werksessies met mensen en bedrijven uit de glastuinbouw. Daar kwam dit idee voor het fieldlab uit. Om dit voor elkaar te krijgen is de inzet van veel verschillende partijen nodig. Daarom houden we een Dragons’ Den op 17 oktober. Dat is een evenement waar organisaties hun idee kunnen presenteren. Ze krijgen daarna feedback om hun idee te verbeteren. Daarna maken we gezamenlijk het ontwerp. Dan wordt duidelijk hoe het eruit gaat zien.”
Beneden ontwikkelen, boven testen
“We willen dat het fieldlab iets wordt om trots op te zijn, geen gesloten schoenendoos. Het huidige plan is het gebouw van twee verdiepingen. Met een bedrijfsruimte op de begane grond voor ontwikkeling en overleg en een kasruimte op de verdieping erboven om prototypes te testen. Stel dat je beneden een gerobotiseerd systeem aan het ontwikkelen bent, dan kun je die op de bovenverdieping al gaan uitproberen.”
De rol van onderwijs in het fieldlab
Het fieldlab gaat Challenge Based Learning inzetten. Daarbij leren studenten niet alleen theorie, maar werken ze ook samen met bedrijven aan oplossingen voor problemen uit de praktijk. Studenten uit verschillende onderwijsniveaus (mbo, hbo en wo) werken daarbij samen aan echte vraagstukken uit de glastuinbouw. Edwin legt uit: “Studenten aan de TU Delft leren bijvoorbeeld ook op deze manier bij de ontwikkeling van zonneauto's voor de Solar Challenge. Dit leidt vaak weer tot nieuwe projecten en er ontstaan zelfs nieuwe bedrijven door.”
Over Kas voor de Toekomst en de ideeënwedstrijd
Het ontwerptraject van het fieldlab Kas voor de Toekomst is een initiatief van Vertify, Glastuinbouw Nederland, Harry Wubben Flowers, World Horti Center, Tomatoworld en Greenport West-Holland en met geld van de Europese Unie. De begeleidingsgroep bestaat uit Adri Bom-Lemstra, Anneke van de Kamp en Erik Persoon.
Meer informatie over de ideeënwedstrijd is te vinden op deze website. Inschrijven kan tot en met 7 oktober.