Westland Event 2019 over Modern Ondernemerschap

Maatschappelijk verantwoord ondernemen kan de reputatie en waarde van een bedrijf versterken. De praktijk wijst uit dat bedrijven met een (maatschappelijke) missie en visie op de lange termijn financieel succesvoller zijn. Dat was de centrale boodschap tijdens de elfde editie van het Westland Event dat op vrijdag 4 oktober 2019 werd georganiseerd bij Royal FloraHolland in Naaldwijk.
Diverse sprekers boden de bijna 700 aanwezige ondernemers, beleidsmakers en belangenvertegenwoordigers uit het glastuinbouwcluster een kijkje in hun strategie en hun visie op maatschappelijk verantwoord ondernemen, het veranderende consumentengedrag en economische ontwikkelingen.  

Onder leiding van dagvoorzitter Twan Huys mocht wethouder Karin Zwinkels (Economische Zaken en Kennis & Innovatie van gemeente Westland) de aftrap geven. Zij vertelde hoe de uitdagingen van deze tijd roepen om modern ondernemerschap. Zwinkels: ‘In Westland hebben we alle ingrediënten, letterlijk en figuurlijk, om antwoord te geven op grote vraagstukken van deze tijd, zoals het voedseltekort en de roep om gezonde duurzame voeding. Dat is wat mij betreft modern ondernemerschap bij uitstek: bijdragen aan maatschappelijke problemen en daar als bedrijven zelf ook sterker van worden’    

Edith Bentvelsen, managing director van Ter Laak Orchids, trapte af met een verhaal over hoe haar ouders begonnen in hun bedrijf en hoe Ter Laak zich de afgelopen jaren heeft doorontwikkeld in duurzaam ondernemen, bijvoorbeeld door de ontwikkeling van de ‘daglichtkas’, een kas die energiezuinig tropische omstandigheden imiteert.  Edith Bentvelsen: ‘Duurzaam ondernemen zit in het DNA van ons bedrijf. Wij gaan zo duurzaam mogelijk om met water, grondstoffen, ruimte en energie.’ Modern ondernemerschap vraagt volgens haar ook om een actief personeelsbeleid: ‘de moderne kweker is veel meer een manager’, aldus Bentvelsen.

Blijf op ooghoogte communiceren

De oprichters van Rumag lieten met hun quotes, pop-up acties, filmpjes en blogs zien hoe ze het anders dan anders doen. RUMAG is een online platform dat draait om empowerment van millenials. Hun boodschap was: Blijf communiceren met je doelgroep. Blijf op ooghoogte met hen communiceren en verdiep je in je doelgroep. Probeer te begrijpen wat ze willen, wat hun bezighoudt en wat hun drive is.’

Zet in op intensieve landbouw

Hidde Boersma, journalist en co-auteur van het boek over eco-modernisme stelde de vraag ‘Hoe gaan we zorgen dat we meer voedsel produceren en meer welvaart kunnen creëren?’. Zijn stelling: ‘We zullen in moeten gaan zetten op intensieve landbouw. De correlatie tussen meer welvaart en (dus) hogere milieudruk is achterhaald. Als we op een goede en groene manier voedsel willen blijven produceren en de groeiende wereldbevolking willen blijven voeden, zullen we in moeten zetten op intensieve landouw, dat levert namelijk een hogere opbrengst per hectare en geeft dus meer ruimte voor natuur. Hij sloot af met de woorden: ‘Glastuinbouw is één van de meest duurzame teelten, volgens het eco-modernisme.’

De economie op een kantelpunt

Volgens journalist en econoom Matthijs Bouman staat de economie op een kantelpunt. Eén van de conclusies van zijn betoog: ga zelf als bedrijf je mensen opleiden, investeer in arbeid vervangende technologie maar ook in technologie die mensen ten dienste staat, zoals medische vindingen als het ‘exoskelet’.

Blijf passie voor je vak houden

Bas Nijhuis sloot de elfde editie van het Westland Event af met een humoristisch verhaal over zijn leven als  scheidsrechter. Hij gaf een kijkje in de cultuur in het professionele voetbal en leiderschap op het veld. Hij hield de aanwezigen voor dat modern ondernemen bovenal ondernemen met passie is.

Over Westland Event

Het Westland Event wordt georganiseerd door gemeente Westland. Als toonaangevende glastuinbouwgemeente wil Westland een platform bieden waarop overheden, ondernemers en onderwijs elkaar kunnen ontmoeten en verbindingen kunnen leggen ten behoeve van de glastuinbouwsector. Gezien de grote belangstelling voor het evenement voorziet de combinatie van inspiratie, informatie en ontmoeting in een behoefte. Elk jaar staat een thema centraal. Dit jaar was dat Modern Ondernemerschap.