Kelsey de Jong:"Ik ben zo blij dat alles nu achter de rug is".

SchuldHulpMaatje in gesprek met Kelsey die grote schulden had.

"Ik ben zo blij dat alles nu achter de rug is. Het lijkt wel of ik weer vleugels heb gekregen.  Ik kan weer ademen.  Het was zo zwaar! Het voelde aan als een gevangenis. Ik was in mijn schulp gekropen en zat maar in een hoekje."

Kelsey de Jong* is Nico Olsthoorn ontzettend dankbaar. Nico is maatje bij SchuldHulpMaatje Westland.  "Ik ben zo blij dat hij me geholpen heeft; hij nam me aan de hand en ik voelde me beschermd. Hij is super. Ik vind het zo fantastisch dat hij dit vrijwillig doet."

Vier tegenvallers op rij

Kelsey de Jong had vier tegenvallers in korte tijd: een auto-ongeluk, een inbraak, een gebroken relatie en een vader die overleed.  Ze raakte in de war. De rekeningen werden niet meer betaald en de enveloppen niet meer geopend.  De elektriciteit werd bijna afgesloten.  Ze zegt over die tijd (met tranen in haar ogen): "Ik was bang dat ik uit huis gezet zou worden en misschien wel in de gevangenis zou komen. Ik bleef werken, maar de schulden groeiden toch. Ik durfde mijn problemen niet te delen met mijn omgeving en wist niet waar ik kon aankloppen, waar te beginnen. Ik kon niet meer helder denken"

Een uitnodiging van de gemeente om eens te komen praten over een huurachterstand werd het kantelpunt.  Zij werd door de afdeling Schuldhulpverlening op het spoor gezet om op termijn van haar schulden af te komen. Zij kwam onder budgetbeheer en ze moest gaan leven van €50,- per week. De coördinator van Schuldhulpmaatje werd erbij betrokken en de hulpvrager werd gekoppeld aan een maatje die hiervoor is opgeleid.  Elke week had ze een afspraak met Nico Olsthoorn. Samen zorgden ze voor een goed overzicht en werd alles in mappen geordend. 

Afspraken nakomen

Kelsey over deze periode: "Ik had veel zorgen en stress, maar stap voor stap werd het lichter. Ik wilde open zijn en moest veel huilen. Ik greep de kans om alles te repareren. We hebben steeds samen de uitgaven besproken en ik kwam niet meer in het rood. Ik werd creatief door bijvoorbeeld zelf cadeautjes te maken.  Elke week kwam ik mijn afspraken na en ik kon Nico altijd bellen."

Samenwerking met gemeente

Nico noemt het een uitdaging om het niet over te nemen, maar er juist voor te zorgen dat zij het zelf gaat doen en gemotiveerd blijft om het vol te houden. Hij zegt: "Het doet me goed haar zo vooruit te helpen en bovendien heb ik er zelf ook veel van geleerd; mijn blik is veranderd.  Wat trouwens ook heeft bijgedragen tot dit succes was de goede samenwerking met Budgetbeheer van de gemeente en de extra hulp van een collega-maatje met veel fiscale kennis."

Tips voor andere mensen

Ook Kelsey heeft er veel van geleerd. "Als ik in een winkel loop, heb ik nog steeds iets van: Het is wel leuk, maar heb ik het echt nodig? Ik kan ook beter zonder veel spullen. Daarnaast heb ik nu veel meer begrip voor zorgen van andere mensen " Ze heeft een paar belangrijke tips voor mensen die schulden hebben: "Doe niet alsof alles goed gaat. Durf er met iemand over te praten.  Als er rekeningen blijven liggen, ga om hulp vragen.  Als je het op tijd met een schuldhulpmaatje oplost, voorkom je hoge kosten."  Zij is enorm trots dat ze al deze stappen heeft gezet en dat ze deze nare periode achter zich kan laten.

Meer weten?

Mensen met schulden kunnen meer lezen over deze hulp op www.schuldhulpmaatjewestland.nl  Mensen die graag dit betekenisvolle vrijwilligerswerk voor een ander willen doen, kunnen zich aanmelden bij info@schuldhulpmaatjewestland.nl

De naam Kelsey de Jong is fictief om privacyredenen