Maurice de Zeeuw: "Die regelingen maken het makkelijker".

Als je een laag inkomen hebt, is het vaak al een hele toer om ’gewoon’ rond te kunnen komen. Extra kosten, bijvoorbeeld voor de kinderen, of als er iets in je huishouden stuk gaat, kunnen dan een bron van zorgen zijn. Gelukkig zijn er regelingen voor mensen met weinig geld, ontdekte Maurice de Zeeuw. “Het kost wel tijd om alles uit te zoeken, maar het is zonde als je het laat liggen.”

Maurice de Zeeuw (32) is een alleenstaande vader uit ’s-Gravenzande. Hij werkt parttime op de veiling, maar de zorg voor zijn twee kinderen van 10 en 13 jaar vraagt ook veel van zijn tijd en energie. “Ik red het net met mijn inkomen”, vertelt hij. 'Ik kan mijn vaste lasten betalen en boodschappen doen. Maar ik heb niet echt een reserve om tegenvallers om te vangen, en nu de kinderen ouder worden komen er soms kosten bij die ik eigenlijk niet kan betalen.' Maurice doelt dan op zaken zoals de bijdrage voor het schoolreisje van zijn jongste dochter en de sportclub van zijn oudste zoon.

"Toen de scholen dichtgingen door de coronamaatregelen en mijn oudste ineens thuis les kreeg, zat ik met het probleem van een computer: we hebben een oude laptop, maar die voldeed eigenlijk niet meer. Dat zijn dan echt dingen waar je wakker van kunt liggen." Maurice deelde zijn zorgen met de lerares van zijn zoon. "Die vertelde me dat er speciale regelingen zijn voor mensen in mijn situatie en verwees me naar de website van de gemeente Westland. Onder het kopje ’extra hulp bij weinig geld’, vond ik allerlei regelingen. Zelfs een speciaal ’potje’ voor mensen die geen computer voor hun kinderen kunnen betalen. Dat geldt niet alleen voor coronatijd. Ik heb meteen een aanvraag gedaan en gelukkig kwam ik in aanmerking."

Kindpakket en WestlandPas

Er blijken meer dingen mogelijk, zo ontdekte Maurice. Zo is er het Kindpakket: “Als vader wil je natuurlijk graag dat je kinderen kunnen meedoen. Mijn dochter wil net als haar vriendinnen op hockey en mijn zoon wil graag drumles. Vanuit het Kindpakket krijg je dan een bedrag dat je daaraan kunt besteden. Niet contant. Je krijgt de WestlandPas. Daarop staat dan een tegoed dat je kunt besteden bij de verschillende organisaties en verenigingen die bij het Kindpakket zijn aangesloten. Dat zijn er dus best veel. Niet alleen sportclubs en muziekverenigingen, maar ook de scouting en het zwembad hier in ’s-Gravenzande. Je kunt eigenlijk best veel met dat Kindpakket en de WestlandPas. Je
hoeft het niet eens allemaal te gebruiken, maar als je ziet wat er allemaal kan dan voelt dat wel goed. Het betekent veel voor je als je kinderen mee kunnen doen, ook als je het niet allemaal zelf kunt betalen.

Aantrekkelijke zorgverzekering

Als je niet leert om goed met geld om te gaan, dan heb je een probleem, denkt Maurice. “Ik heb er in het begin best even over nagedacht om dan maar een nieuwe computer op afbetaling te kopen. Maar als je al weinig geld hebt, wil je zeker geen schulden maken.” Dat is precies waar de regelingen voor bedoeld zijn. Een extra steuntje in de rug. Dat geldt eveneens voor de vaste lasten: “Het is soms verleidelijk om een betaling uit te stellen als je net even een tegenvaller hebt, maar dat is gewoon niet slim.”

Toch zijn ook daar regelingen voor, ondervond hij: “Inmiddels weet ik al wel welke toeslagen ik aan kan vragen, voor bijvoorbeeld de huur. Een andere vaste last is natuurlijk de zorgverzekering. Ik maak nu gebruik van de Gemeentepolis Westland. Dat scheelt behoorlijk wat in vergelijking met mijn vorige zorgpolis en eigenlijk zit alles erin wat ik nodig heb. Mijn jongste heeft medicijnen en die krijg ik helemaal vergoed, net als mijn eigen bril.”

Drempel over

Het is fijn dat er zoveel regelingen zijn, vindt Maurice, maar hij vindt het niet altijd even gemakkelijk: “In het begin moest ik echt wel even een drempel over. Als je er eenmaal mee bezig bent gaat het wel. En als ik er met anderen over praat vindt eigenlijk niemand het gek of zo. Iedereen snapt dat je het beste voor je kinderen wil. En uiteindelijk zijn het gewoon dingen waar je recht op hebt.”

Maurice denkt wel dat de tijd en energie die je nodig hebt om alles uit te zoeken een drempel kan zijn: “Je moet uitzoeken of je in aanmerking komt, de aanvraag doen, noem maar op. Meestal kwam ik er wel uit. Maar ik zag dat ik ook terecht kan bij Vitis Welzijn voor hulp en advies. Ze hebben een Formulierenbrigade die je kan helpen bij alle aanvragen, en ze weten heel goed de weg in alle regelingen. Het is sowieso prettig dat ik weet dat ik met vragen bij hen kan aankloppen.” Dat geldt wat Maurice betreft ook voor de gemeente: “Als je weinig geld hebt, loont het zeker de moeite even op de website te kijken.”

De naam Maurice de Zeeuw is fictief om privacyredenen