Dit is vastgelegd in de wet. De gemeente is verantwoordelijk voor de inwoners. Het wordt steeds duidelijker dat schulden een grote impact hebben in het leven van mensen. Daarom willen we zo vroeg mogelijk ondersteuning bieden bij schulden. Zodat we grote problemen en stress voor u kunnen voorkomen.
Vroegsignalering schulden
Bepaalde rekeningen kunnen niet blijven liggen, zoals de energie- en zorgrekening. Gebeurt dit toch, dan krijgt u al snel grotere schulden. Daarom krijgen we als gemeente een bericht van bijvoorbeeld uw energiebedrijf wanneer u achterloopt met betalen. Dan willen wij u zo vroeg mogelijk helpen. Hiermee voorkomen we grotere geldproblemen. We noemen dit Vroegsignalering.
Vroeg Eropaf
Ontvangen wij signalen van betalingsachterstanden? Dan komen wij graag zo snel mogelijk met u in contact. Het Team Vroeg Eropaf neemt contact met u op en zoekt samen met u naar mogelijke oplossingen. De ondersteuning vindt plaats in de vorm van een of meerdere huisbezoeken.
Meer informatie over schuldhulpverlening binnen gemeente Westland vindt u op de pagina Schuldhulpverlening.
Antwoorden op uw veelgestelde vragen
- Waarom ontvangt de gemeente informatie over mijn betalingsachterstanden?
- Krijg ik direct een medewerker van de gemeente aan mijn deur als ik een rekening niet betaal?
Nee. De wet schrijft voor dat zorgverzekering, waterbedrijven, energiebedrijven en woningverhuurders bij een betalingsachterstand eerst zelf een aanmaning moeten sturen. Betaalt u deze niet, dan wordt de betalingsachterstand volgens gemaakte afspraken gemeld bij de gemeente.
- Krijg ik een medewerker van de gemeente aan mijn deur als ik de aanmaning niet betaal?
Dat is mogelijk. De gemeente checkt het aantal betalingsachterstanden op uw adres. Is dit er meer dan 1, dan komt het team Vroeg Eropaf Westland bij u langs. Heeft u 1 betalingsachterstand, dan ontvangt u mogelijk alleen een brief.
- Ik wil niet dat mijn gegevens (zonder mijn toestemming) gedeeld worden met de gemeente.
Zorgverzekering, waterbedrijven, energiebedrijven en woningverhuurders worden vanuit de wet verplicht om gegevens van betalingsachterstanden door te geven aan de gemeente. Voordat zij dit doen, heeft u van hen al een/meerdere aanmaning(en) op de betaling ontvangen. Betaalt u de rekening niet, dan worden uw gegevens doorgegeven aan de gemeente.
- Mag ik weigeren?
U mag deze hulp weigeren. Wij willen u echter helpen om grote (financiële) problemen te voorkomen en adviseren u dit aanbod te accepteren.
- Wat kost deze hulp?
Deze hulp wordt u gratis aangeboden.
- Ik wil graag hulp bij mijn financiën. Kan er iemand bij mij langs komen?
Wat goed dat u om hulp vraagt. Binnen Westland kunnen we u op verschillende manieren ondersteunen:
- Er kan een vrijwilliger bij u langskomen. Twee organisaties bieden dit binnen Westland gratis aan.
Schuldhulpmaatje: info@schuldhulpmaatjewestland.nl of Vitis Welzijn: welzijnsdiensten@vitiswelzijn.nl
U kunt een mail sturen waarin u aangeeft waar u hulp bij wilt. - U kunt een gratis informatie- en adviesgesprek aanvragen met een schuldhulpverlener. U kunt zich hiervoor aanmelden bij schuldhulpverlening. Vult u het formulier in achter de oranje knop (‘Melden met DigiD’).
- Er kan een vrijwilliger bij u langskomen. Twee organisaties bieden dit binnen Westland gratis aan.