Bijzondere bijstand energiekosten

De Bijzondere bijstand energiekosten is nieuw. Het is anders dan de Energietoeslag. Bij de Bijzondere bijstand energiekosten wordt gekeken naar het vermogen en de stijging van de energierekening. Kijk op de pagina verschillen voor een overzicht met de verschillen tussen de Energietoeslag en de Bijzondere bijstand energiekosten.

Aanvragen

U kunt de Bijzondere bijstand energiekosten op 2 manieren aanvragen: digitaal en op papier. We willen u zo snel mogelijk helpen. Digitaal aanvragen is de snelste manier.

Onderaan deze pagina staan de voorwaarden rond inkomen en vermogen. Lees deze goed door voordat u uw aanvraag doet.

Digitaal aanvragen

Digitaal aanvragen doet u via onderstaande oranje knop. U moet hierbij inloggen met DigiD.

Hulp nodig?

Heeft u moeite met het invullen van (website)formulieren? U kunt binnenlopen bij een Buurt Informatiepunt bij u in de buurt. U kunt ook een afspraak maken met de formulierenbrigade van Vitis Welzijn.

Andere vraag? Vul het contactformulier in of bel met telefoonnummer 14 0174.

Papieren aanvraagformulier

U kunt ook een aanvraag op papier indienen. Print dit formulier (pdf, 280Kb) en vul de gegevens in. Verzamel en kopieer de gevraagde documenten en stuur alles naar ons op. Het kan met dit formulier wel langer duren voor u bericht van ons krijgt.

U mailt het aanvraagformulier en de stukken naar info@gemeentewestland.nl. Inleveren bij de balie op het gemeentehuis aan de Verdilaan kan ook. Of stuur het per post naar:

  • Gemeente Westland
  • o.v.v. bijzondere bijstand energiekosten
  • antwoordnummer 25
  • 2670 VB Naaldwijk

Belangrijk: noteer uw naam en geboortedatum op de documenten die u meestuurt.

Berekenen

  • Er wordt gekeken naar het verschil dat u betaalde voor uw energie in januari 2022 en wat u nu moet betalen. U krijgt Bijzondere bijstand energiekosten tot maximaal 80% van dit verschil.
  • U krijgt een lagere Bijzondere bijstand energiekosten als:
    • U de energietoeslag al heeft ontvangen. 
    • U krijgt een lagere Bijzondere bijstand energiekosten als u meer verdient dan 170% van het sociaal minimum. Onderaan deze pagina ziet u wat 170% van het sociaal minimum is.