Uitkering aanvragen

U kunt een Participatiewet-uitkering (bijstand) aanvragen als u te weinig inkomen heeft om van te leven en er geen andere voorzieningen zijn.

Aanvragen

U vraagt de uitkering aan op Werk.nl. Werk.nl is de site voor werk en inkomen van het UWV. Het UWV stuurt uw aanvraag door naar uw gemeente. De gemeente controleert of u aan de voorwaarden voldoet en beslist of u een uitkering krijgt.

Bent u jonger dan 27 jaar?

  • u meldt zich eerst aan op Werk.nl
  • als u het aanvraagformulier voor een bijstandsuitkering invult, komt er na een aantal stappen een pop-up in beeld en kunt u niet verder. U heeft zich dan aangemeld voor een bijstandsuitkering

Bent u ouder dan 27 jaar?

Log in op Werk.nl en vul het aanvraagformulier volledig in. U moet dit binnen 3 dagen afronden en verzenden. Doet u dit niet dan kan dat gevolgen hebben voor de ingangsdatum van de bijstandsuitkering.

U ontvangt binnen 5 werkdagen een brief van de gemeente. Hierin vragen wij u bepaalde bewijsstukken in te leveren. Doe dit tijdig, anders kan het gevolgen hebben voor de afhandeling van uw aanvraag en eventuele ingangsdatum van uw uitkering. Als u na 5 werkdagen nog geen bericht hebt ontvangen neem dan contact met ons op.

U wordt aangemeld bij Patijnenburg. Deze organisatie neemt op korte termijn contact met u op.

Hulp nodig?

Heeft u moeite met het invullen van (website)formulieren? U kunt binnenlopen bij een Buurt Informatiepunt bij u in de buurt. U kunt ook een afspraak maken met de formulierenbrigade van Vitis Welzijn.

Andere vraag? Vul het contactformulier in of bel met telefoonnummer 14 0174.