Er zijn 2 vormen van schuldhulpverlening:
- Het minnelijk traject
- Het wettelijk traject
Een minnelijk traject is een vrijwillige schuldregeling via de gemeente waar u woont. De schuldhulpverlener doet een betalingsvoorstel op basis van uw afloscapaciteit (inkomen minus het minimale bedrag om van te leven) aan alle schuldeisers. Bij dit traject is er de verplichting dat u drie jaar lang aan alle voorwaarden van de regeling voldoet. De schuldhulpverlener stelt een bepaald bedrag vast waar u minimaal van kunt leven. De restschuld kan worden kwijtgescholden als u zich aan de voorwaarden heeft gehouden. Alle extra inkomsten en vermogen worden ook gebruikt om uw schulden af te lossen.
Voorwaarden
De Schuldhulpverlening is er voor elke Nederlander, maar kent wel enkele voorwaarden. De volgende drie voorwaarden gelden altijd, maar het is wel mogelijk dat er extra regels worden afgesproken op basis van uw persoonlijke situatie.
- U mag geen nieuwe schulden maken tijdens het minnelijke traject en moet de vaste lasten op tijd betalen.
- U ondertekent een schuldregelingsovereenkomst die is opgesteld in samenwerking met de schuldhulpverlener en schuldeisers.
- U dient zich maximaal in te zetten om uw schulden indien mogelijk 100% af te betalen. U dient namelijk de schuldeisers zoveel mogelijk tegemoet te komen. U bent namelijk verplicht via de Nederlandse wet om schulden af te lossen. Er wordt dan ook van u verwacht dat u een fulltime inkomen heeft om zoveel mogelijk inkomen te verkrijgen.
Als de schuldeisers niet akkoord gaan met een betalingsregeling, kan voor het wettelijke traject worden gekozen. Dit is de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP). U dient dan via de gemeente een verzoek in bij de rechtbank. De rechtbank gaat beoordelen aan de hand van artikel 288 van de Faillissementswet of u wordt toegelaten tot de wettelijke schuldsanering. U wordt altijd uitgenodigd om op zitting te komen. De rechter kan uw aanvraag toewijzen of afwijzen.
Afwijzing
De rechter wijst uw beroep op de schuldsanering af. Dit kan gebeuren wanneer de rechtbank vindt dat u zelf prima in staat bent om de schulden af te lossen, als u zich niet voldoende inspant om uw schulden af te lossen of als de rechtbank vindt dat de schulden verwijtbaar zijn. Daarnaast zijn er nog veel meer redenen voor afwijzingen.
Toewijzing
De rechter wijst uw aanvraag tot de schuldsanering toe en u wordt toegelaten tot de WSNP.
Er zal direct een bewindvoerder worden aangesteld door de rechtbank die u het gehele schuldsanering traject gaat begeleiden en zorgt er onder andere voor dat de schuldeisers hun geld op tijd ontvangen. Vanaf het moment dat de schuldsanering is toegewezen vallen alle schulden onder de WSNP.