Ondermijning

Gemeente Westland pakt ondermijning actief aan.

Wat is ondermijning

Ondermijnende activiteiten doen zich dagelijks voor in alle lagen van de samenleving. Ondermijning is hierdoor niet alleen een criminaliteitsprobleem, maar ook een maatschappelijk probleem. Het is noodzakelijk om zoveel mogelijk handhavend op te treden om ondermijning geen kans te geven.

Misschien ziet u wel eens iets verdachts: Denk aan een restaurantje waar wel erg weinig klanten komen. Of een kapperszaak die eigenlijk nooit open is. Een bedrijfspand waar u alleen ’s avonds of ’s nachts mensen ziet.

En misschien denkt u dan wel eens: hier klopt iets niet. Dit zijn typische voorbeelden van wat we ‘ondermijning’ noemen. Dat betekent simpelweg dat achter iets heel gewoons eigenlijk een activiteit van criminelen verstopt zit. Dat kan een hennepkwekerij zijn, of een plannetje om crimineel geld wit te wassen, of zelfs mensenhandel.
Natuurlijk willen we dat niet. En dat wilt u natuurlijk al helemaal niet in uw eigen buurt. U wilt veilig wonen en dat uw kinderen lekker buiten kunnen spelen.
Daarom hebben we uw oren en ogen nodig bij de aanpak van ondermijning. Meldt het als u denkt dat er iets niet klopt. Dat kan eenvoudig en snel met het Meld een vermoeden-formulier.

Alleen met uw hulp kunnen wij de gemeente veiliger maken!

Voorbeelden van ondermijning

Hieronder vindt u voorbeelden van ondermijning. Het is goed om te benadrukken dat wanneer er een signaal is, er niet meteen iets aan de hand hoeft te zijn. Met uw melding kunnen we samen met de politie onderzoek doen.

- Illegale huisvesting/inschrijving
- Drugstransport
- Uitkeringsfraude
- Kwetsbare gebieden
- Mensenhandel
- Illegale motorclubs
- Vastgoedcriminaliteit
- Witwassen
- Zorgfraude
- Prostitutie
- Malafide bedrijven en horeca
- Arbeidsuitbuiting
- Hennepteelt en drugslaboratoria

Wat doet de gemeente met uw meldingen van verdachte situaties?

Wanneer u een melding doet van een verdachte situatie, dan gaan wij eerst kijken of wij binnen de gemeente meer informatie hebben over de persoon of locatie waarover u een melding maakte. Vervolgens gaan wij kijken of de gemeente bevoegdheden heeft om op te treden of te handhaven. Hierbij werken wij, als dat nodig of beter is, nauw samen met bijvoorbeeld de politie.

Ook is het mogelijk dat de politie eerst onderzoek doet en daarna informatie geeft aan de gemeente op basis waarvan de gemeente handhavend kan optreden. Bijvoorbeeld bij drugshandel vanuit een pand. Ook kan een melding er toe leiden dat gemeente, samen met partners optreedt (zoals met de politie of met de belastingdienst). Bijvoorbeeld bij vermoedelijke verkoop van gestolen goederen of bij vermoedens van drugshandel- of productie.

Heeft u het gevoel dat er ‘iets niet klopt’ in uw buurt, meld dit dan altijd.

In verband met privacy worden meldingen niet langer bewaard dan de wettelijke bewaartermijn, tenzij onderzoek nog niet is afgerond.