Woning omzetten in kamerverhuur

Wilt u een woning omzetten in kamerverhuur? Dan heeft u een omzettingsvergunning nodig van de gemeente. Hiermee kan de woning van een zelfstandige woonruimte gewijzigd worden in een onzelfstandige woonruimte (voor kamergewijze verhuur).

Als u een omzettingsvergunning wilt aanvragen vult u dit formulier in.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via  consulenten@gemeentewestland.nl of lees hier de beleidsregels.

Kamer verhuren

Wilt u alle kamers in uw woning verhuren? Of heeft u een kamer over die u wilt verhuren? Hou wel rekening met een aantal voorwaarden.

Bij jongeren, studenten en arbeidsmigranten is er een groeiende vraag naar kleine tijdelijke woonruimte. Voor deze groepen is kamerbewoning een uitkomst. Bij kamerbewoning delen huurders samen een woonruimte maar vormen ze geen stel of gezin. Kamerbewoners delen de wasgelegenheid (badkamer, douche), de keuken en het toilet met elkaar. In sommige gevallen wordt ook de woonkamer gedeeld.

Regels kamerverhuur

  • U mag op 1 adres aan maximaal 3 personen een kamer verhuren zonder dat u hiervoor een vergunning hoeft te hebben. Dit geldt alleen indien u zelf niet in de woning woont.
  • Woont u zelf met eventuele gezinsleden ook in de woning dan tellen u en uw gezinsleden mee bij het maximum aantal personen aan wie u zonder vergunning een kamer mag verhuren. Voorbeeld: u woont alleen in de woning; dan mag u zonder vergunning aan maximaal 2 andere personen een kamer verhuren.
  • Zodra u aan 4 of meer personen een kamer verhuurt, moet u een omzettingsvergunning aanvragen: een vergunning voor het omzetten van een zelfstandige woonruimte naar kamerbewoning.
  • De huurder van uw kamer heeft recht op minimaal 12 vierkante meter gebruiksoppervlakte. Dat is de te verhuren kamer plus de gezamenlijk gebruikte ruimtes zoals keuken, toilet en wasgelegenheid.
  • Wanneer u 5 of meer kamers gaat verhuren in 1 woning moet u rekening houden met extra brandveiligheidseisen. U moet dan een Gebruiksmelding doen.