Nederlandse nationaliteit via verkorte procedure aanvragen (optie)

U woont in Nederland en wilt Nederlander worden, dan kunt u dit aanvragen bij de gemeente. "Optie" is een verkorte aanvraag om de Nederlandse nationaliteit te verkrijgen.

U komt voor optie in aanmerking wanneer

• u 18 jaar of ouder bent
  • uw geboorteakte is geregistreerd in de gemeentelijke basisregistratie personen (BRP)

Meer informatie over de voorwaarden voor optie via de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)

Adviesgesprek

Voor een adviesgesprek maakt u een afspraak via telefoonnummer 14 0174.

Meenemen

Bij uw eerste afspraak neemt u mee:

• een geldig paspoort (van het land van herkomst)
  • een geldige Nederlandse verblijfsvergunning
  • buitenlandse geboorteakte (als deze nog niet is geregistreerd bij de gemeente)
  • Kosten

Kosten Nederlander worden door optie

Soort productKosten
    per persoon€ 184,00
    2 partners € 314,00
    per medeopterende minderjarige € 21,00
  • Verloop van de aanvraag
    • als u aan de voorwaarden voldoet, dan nemen wij uw aanvraag in behandeling
    • u wordt per brief over de beslissing geïnformeerd
    • als u de Nederlandse nationaliteit krijgt, wordt u ongeveer 6 weken later uitgenodigd voor de Naturalisatieceremonie

De procedure duurt maximaal 3 maanden vanaf het optieverzoek. Dit kan verlengd worden met 13 weken. Hierover ontvangt u dan bericht.

• Antecedenten

Een onderdeel van de aanvraag is een antecedentenonderzoek. Onderzocht wordt of u een strafrechtelijk verleden heeft. Dit geldt ook voor kinderen vanaf 16 jaar.