Verhuizing naar het buitenland doorgeven (emigratie)

Verhuist u vanuit Westland naar het buitenland? Of gaat u minimaal 8 maanden in het buitenland wonen? U regelt de emigratie binnen 5 dagen voor vertrek aan de balie van het gemeentehuis.

Verhuist het hele gezin?

Als alle personen van het gezin vertrekken naar het buitenland, heeft u ook de mogelijkheid om dit online door te geven.

Kosten

Aan het doorgeven van uw verhuizing naar het buitenland zijn geen kosten verbonden.

• Wie mag de verhuizing doorgeven

De volgende personen mogen een verhuizing naar het buitenland doorgeven:

• iedereen van 16 jaar en ouder voor zichzelf
    • de ouder, voogd of verzorger voor minderjarige kinderen
  • Verhuizen naar Caraïbisch Nederland

Als u verhuist naar Caraïbisch Nederland (de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten en de gemeenten Bonaire, Saba en Sint Eustatius) moet u, nadat u aangifte van emigratie hebt gedaan, een bewijs van uitschrijving aanvragen. Deze wordt op uw verzoek afgegeven in de vorm van een ‘uittreksel RNI’. Nederland heeft 19 RNI loketten waarvan er één bij de gemeente Westland zit. Het uittreksel RNI heeft u in Caraïbisch Nederland nodig bij de inschrijving.

Om een uittreksel RNI aan te vragen moet u een afspraak maken.

• Emigratie doorgeven aan overige instanties

Uw vertrek naar het buitenland wordt automatisch doorgegeven aan andere instanties en bijvoorbeeld de Belastingdienst, parkeerbeheer en uw pensioenfonds. De gemeente stuurt u geen bevestiging van het vertrek toe. Lees wat u nog meer moet regelen voor uw emigratie op Rijksoverheid.nl.

• Uitschrijving aantonen

Als u naar het buitenland verhuist, moet u soms aantonen dat u bent uitgeschreven uit Nederland. Er zijn verschillende mogelijkheden, maar niet elke instantie accepteert elk type document. Informeer bij de instantie welk document zij willen hebben.