Zichtbaarheid in het verkeer

Hoe valt uw kind op de fiets op in het donker? Bekijk de tips op deze pagina.

Opvallen in het donker

De periode breekt weer aan dat uw kind in het donker naar school fietst. Of aan het eind van de middag naar huis rijdt. Aandacht voor zichtbaarheid in het verkeer is nu dus extra belangrijk.
Drie tips:

 1. Verlichting: de voorlamp moet geel of wit licht geven, de achterlamp rood. Kies lampen die echt goed licht geven. Minilampjes zijn nauwelijks zichtbaar.
 2. Reflectie: zorg voor de verplichte reflectoren op de fiets: een reflecterende strook aan de zijkant van de wielen, gele reflectoren aan de trappers en een rode reflector aan de achterkant.
 3. Kleding: kies bij voorkeur een lichtgekleurde jas. Die valt beter op dan een donkere. Reflecterende stickers of tape op jas of rugzak maken uw kind vanaf tientallen meters zichtbaar.

Bekijk het filmpje van de ANWB over de zichtbaarheid van kleding met reflecterende elementen.

 • Breng en haal uw kind bij voorkeur te voet of op de fiets

  Dat is driemaal winst: (1) Uw kind krijgt lichaamsbeweging, waardoor het zich in de les beter kan concentreren. (2) Uw kind kan ervaring opdoen in het verkeer. (3) De schoolspits wordt een stuk rustiger en veiliger.

 • Parkeer uw auto in een parkeervak

  Auto’s die op de stoep staan of ‘heel even maar’ midden op straat zorgen voor onoverzichtelijke situaties die vooral voor kinderen niet zijn te overzien. Voor de jongste kinderen geldt dit ook letterlijk. Zij zijn klein en kunnen daardoor nog niet over auto’s heen kijken. En andersom zien passerende automobilisten de kinderen niet. Zet uw auto daarom alleen op plaatsen die daarvoor zijn bedoeld.

 • Gebruik de Kiss & Ride strook

  Gebruik de Kiss & Ride strook alleen als u direct weer doorrijdt nadat uw kind is uit- of ingestapt. Wilt u uw kind naar de klas brengen? Gebruik dan de gewone parkeervakken.

 • Laat uw kind altijd aan de kant van de stoep uitstappen

  Kinderen zijn snel afgeleid. Als ze bij het uitstappen een vriendje aan de overkant van de straat zien, kunnen ze ineens vergeten dat ze midden op straat staan. Daar komt bij dat kinderen door hun geringe lengte moeilijk zichtbaar zijn voor andere weggebruikers.

 • Houd u aan het eenrichtingsverkeer

  Een volwassene hoort en ziet u misschien aankomen als u van de verkeerde kant de straat in rijdt. Een kind meestal niet. Kinderen zien nog niet goed wat er aan de zijkant van hun gezichtsveld gebeurt. Daarnaast is het voor kinderen lastig om geluiden te lokaliseren. Ze horen wel een auto aankomen, maar weten niet uit welke richting. Dus als u tegen de richting in rijdt, verwachten kinderen u niet en zullen ze u niet opmerken.

 • Houd de ingang van het schoolplein vrij

  Kinderen zijn gebaat bij een zo overzichtelijk mogelijke verkeerssituatie. Parkeer uw fiets daarom niet precies voor de uitgang van het schoolplein.

Even voorstellen: dit is Pim

Pim woont samen met zijn grotere broer en ouders in Naaldwijk en speelt graag toneel op de Theaterschool Koperen Kees in Naaldwijk. Zo werd hij gevraagd om samen met de bekende acteurs Martin van Waardenberg en Loes Schnepper in een aantal filmpjes te spelen over verkeersveiligheid. In elk filmpje komt een specifiek onderwerp aan bod. Gedurende het schooljaar is Pim te zien in filmpjes over gedrag van kinderen in het verkeer, de dode hoek, snelheid in het verkeer, en verkeersopvoeding. 

Filmpje: Veilige snelheid rondom school

Dit 3e filmpje van Pim, agent Arie en oma Nel gaat over een veilige snelheid rondom school. Bekijk het filmpje om het effect van je rijsnelheid op de verkeersveiligheid te zien.