Dode hoek

Hoe leert u uw kind om uit de 'dode hoek' een vrachtwagen te blijven? En hoe valt uw kind op de fiets op in het donker? Bekijk de tips op deze pagina.

Blijf uit de dode hoek

Fietsende kinderen komen onderweg in het Westland regelmatig vrachtauto’s tegen. Dat is niet zonder risico. Ziet de chauffeur uw kind wel? En weet uw kind wat het moet doen om ongelukken te voorkomen? Natuurlijk: tegenwoordig hebben vrachtwagens spiegels en camera’s. En toch kan de chauffeur niet álles zien.

De dode hoek

Er zijn plekken rondom de vrachtauto waar fietsers of bromfietsers voor de chauffeur onzichtbaar zijn. Ze zitten dan ‘in de dode hoek’. De ‘dode hoek’ bevindt zich direct voor, direct achter en rechts naast een vrachtwagen.

Leer uw kind deze twee vuistregels:

1. Ga nooit naast een vrachtauto staan
2. Ga altijd op minstens 3 meter afstand rechts achter de vrachtauto staan

Toelichting regels

De eerste regel geeft aan dat je als fietser  nooit direct rechts naast een vrachtauto terecht moet komen. Wring je op de fiets dus nooit naast een vrachtauto, maar blijf er achter. Ga desnoods op de stoep of in de berm staan.

De tweede regel zorgt dat wanneer je drie meter achter een vrachtauto blijft, aan de rechterkant van de weg, je goed kan zien welke kant de vrachtauto op gaat en je bent altijd goed zichtbaar voor de chauffeur van de vrachtauto.

Oefen met uw kind

Oefen deze regels regelmatig met uw kind. Kinderen leren immers met verkeerssituaties om te gaan door veel te oefenen in de praktijk. Thuis met speelgoedauto’s en op straat met echte vrachtwagens die u tegenkomt. Op de website van School op Seef kunt u zien in welke situaties de meeste ongevallen met de dode hoek gebeuren.