Lopen en fietsen naar school

Pakt u vaak de auto om uw kind naar school te brengen? Een begrijpelijke keuze. Toch willen wij u uitnodigen om uw kind regelmatig lopend of met de fiets naar school te brengen. Want dat heeft veel voordelen.

  1. Lichaamsbeweging is goed voor de gezondheid en stimuleert het leervermogen van kinderen.
  2. Door zelf actief aan het verkeer deel te nemen, kan uw kind ervaring opdoen in het verkeer. Zo groeit het langzaam toe naar zelfstandige verkeersdeelname.
  3. Hoe meer kinderen lopend of op de fiets naar school komen, des te veiliger wordt de schoolomgeving. En des te aantrekkelijker wordt het weer voor andere ouders om de auto ook eens te laten staan.

Checklist veilige fiets

Is de fiets in orde? Als uw kind in groep 7 zit, doen zij mee aan het praktisch fietsexamen. Vooraf controleert de school de fietsen van deze leerlingen. Werken de remmen goed? Staat het zadel op de goede hoogte? Doet het licht het? Als uw kind niet in groep 7 zit, kunt u natuurlijk ook zelf zijn of haar fiets nakijken. Het nalopen van een fiets kost u slechts een paar minuten. En het is een leuk klusje om samen met uw kind te doen. Op deze pagina van Veilig Verkeer Nederland vindt u een complete checklist.