Veilige snelheid rondom de school

Voor de veiligheid van kinderen is het belangrijk dat iedereen zich aan de maximumsnelheid houdt. Juist ook op de routes naar scholen en in de schoolomgeving. Hoe harder u rijdt, hoe langer uw remweg is. Maar weet u ook hoe groot het effect van uw snelheid op uw remweg is?

Voorbeeld

Als u 30 km/uur rijdt, is uw remweg ca. 14 meter. Als er dus 14 meter voor uw auto onverwacht een kind oversteekt, kunt u bij een snelheid van 30 km/uur nog tijdig remmen. Als u 50 km/uur rijdt, bent u al zo’n 14 meter verder voordat u begint te remmen. Pas na ca. 26 meter staat u stil. U zult datzelfde kind dan dus op volle snelheid aanrijden. De helft van de voetgangers overleeft een aanrijding met 50 km/uur niet. Daarom is het zo belangrijk dat u zich aan de maximumsnelheid houdt.

Dit filmpje laat het verschil zien tussen de rem- en stop-afstand bij 30 en 50 km per uur.

    Spelregels voor een veilige schoolomgeving

    ’s Morgens en ’s middags is het spitsuur rondom scholen. Hollende kinderen, zwaaiende ouders, auto’s, fietsen en een enkel taxibusje. Om dat spitsuur veilig te laten verlopen, zijn er een paar spelregels. Wij vragen u om uw verantwoordelijkheid te nemen en rekening te houden met kinderen in het verkeer.