Veilige snelheid rondom de school

Voor de veiligheid van de kinderen is het belangrijk dat iedereen zich aan de maximumsnelheid houdt. Ook in een schoolomgeving en op de routes naar scholen. Hoe harder u rijdt, des te langer uw remweg is. Maar weet u ook hoe groot het effect van uw snelheid op uw remweg is?

Voorbeeld

Als u 30 km/uur rijdt, is uw remweg ca. 14 meter. Als er dus 14 meter voor uw auto onverwacht een kind oversteekt, kunt u bij een snelheid van 30 km/uur nog tijdig remmen. Als u 50 km/uur rijdt, bent u al zo’n 14 meter verder voordat u begint te remmen. Pas na ca. 26 meter staat u stil. U zult datzelfde kind dan dus op volle snelheid aanrijden. De helft van de voetgangers overleeft een aanrijding met 50 km/uur niet. Daarom is het zo belangrijk dat u zich aan de maximumsnelheid houdt.

Dit filmpje laat het verschil zien tussen de rem- en stop-afstand bij 30 en 50 km per uur.

Spelregels voor een veilige schoolomgeving

’s Morgens en ’s middags is het spitsuur rondom scholen. Hollende kinderen, zwaaiende ouders, auto’s, fietsen en een enkel taxibusje. Om dat spitsuur veilig te laten verlopen, zijn er een paar spelregels. Wij vragen u om uw verantwoordelijkheid te nemen en rekening te houden met kinderen in het verkeer.

Even voorstellen: dit is Pim

Pim woont samen met zijn grotere broer en ouders in Naaldwijk en speelt graag toneel op de Theaterschool Koperen Kees in Naaldwijk. Zo werd hij gevraagd om samen met de bekende acteurs Martin van Waardenberg en Loes Schnepper in een aantal filmpjes te spelen over verkeersveiligheid. In elk filmpje komt een specifiek onderwerp aan bod. Gedurende het schooljaar is Pim te zien in filmpjes over gedrag van kinderen in het verkeer, de dode hoek, snelheid in het verkeer, en verkeersopvoeding. 

Filmpje: Veilige snelheid rondom school

Dit 3e filmpje van Pim, agent Arie en oma Nel gaat over een veilige snelheid rondom school. Bekijk het filmpje om het effect van je rijsnelheid op de verkeersveiligheid te zien.