Verkeersopvoeding

Veilig deelnemen aan het verkeer is moeilijk, vergt jarenlange educatie en veel oefening. Veel scholen geven verkeersles aan de kinderen. Maar om goede verkeersdeelnemers te worden, hebben kinderen ook veel praktijkervaring nodig. Voor u als ouders ligt hier een belangrijke taak. Wij geven u graag een paar tips.

  1. Geef zelf het goede voorbeeld. Als ouder heeft u een voorbeeldfunctie. Uw kind kijkt de kunst van het leven bij u af. Dat geldt ook voor uw gedrag in het verkeer. Goed voorbeeld doet goed volgen.
  2. Oefen vaak. De verkeersregels kan uw kind uit een boekje leren, maar het goed toepassen van de regels leert uw kind alleen in de praktijk. Voor het leren beoordelen van verkeerssituaties hebben kinderen veel ervaring nodig.
  3. Begin vroeg met oefenen. ‘Jong geleerd is oud gedaan’ is ook van toepassing op gedrag in het verkeer.
  4. Bespreek het gewenste gedrag. Leg regelmatig uit wat u doet en waarom. Betrek uw kind bij de keuzes die u maakt. Geef complimenten als het goed gaat.
  5. Laat uw kind verantwoord risico lopen.
  6. Natuurlijk wilt u uw kind beschermen. Maar er komt een moment dat uw kind zelfstandig het verkeer in zal gaan. U kunt uw kind daarop voorbereiden door veel samen te oefenen en uw kind stukje bij beetje de ruimte te geven om alleen het verkeer in te gaan.

Uw kind zelfstandig op pad?

Wanneer kan mijn kind zelfstandig naar school? Een vraag waar veel ouders mee worstelen en waarop geen eenduidig antwoord is. Elk kind ontwikkelt zich anders. En de ene route naar school is veiliger dan de andere. Maar in alle gevallen geldt dat kinderen veel moeten oefenen voordat ze zelfstandig op stap kunnen.

Ga dus vaak met uw kind het verkeer in, te voet en op de fiets. Zoek een rustige route uit en ga die samen oefenen. Eerst doet u alles voor en legt u uit wat uw kind moet doen. Daarna geeft u uw kind de gidsrol. Uw kind legt dan aan u uit wat het moet doen – en doet het vervolgens zelf. Herhaal alles zo vaak als nodig is. Want het verkeer is steeds anders en uw kind moet veel verschillende situaties meemaken om zich goed te leren redden. Langzamerhand laat u uw kind steeds meer zelf doen en verder vooruit lopen of fietsen. Tot de dag dat u er allebei vertrouwen in heeft en u uw kind uitzwaait: ‘Fijne dag. Doe je voorzichtig?’

Meer informatie

Op de website van School op Seef vind u meer informatie over leren fietsen. Ook is er een stappenplan voor het zelfstandig leren fietsen en voor het zelfstandig leren lopen van een route.