Verkiezingen Europees Parlement donderdag 23 mei 2019

De verkiezing van de leden van het Europees Parlement vindt plaats op donderdag 23 mei 2019. Deze verkiezing wordt eens in de 5 jaar gehouden. De laatste verkiezing voor de Nederlandse leden in het Europees Parlement vond plaats op donderdag 22 mei 2014.

Het Europees Parlement bestaat uit 751 zetels uit 28 lidstaten. Uit iedere lidstaat is een vast aantal parlementariërs afkomstig; afhankelijk van het aantal inwoners. 26 Europarlementariërs vertegenwoordigen de Nederlandse EU-burgers. Afgevaardigden voor het Europees Parlement worden per land gekozen.
In het parlement zitten geen afzonderlijke nationale partijen, maar Europese partijen. Vaak gaat het om nationale partijen die een verbinding zijn aangegaan met partijen uit (minimaal) 5 andere lidstaten.

Stempas

U hebt een stempas en een identiteitsbewijs nodig om te kunnen stemmen. Als u het recht heeft om te stemmen, ontvangt u automatisch een stempas voor deze verkiezing uiterlijk 9 mei 2019 op het huisadres waarop u op 9 april 2019 staat/stond ingeschreven. Dit is het adres dat in de basisregistratie personen (BRP) vermeld staat.

 • Wie mag stemmen

  U mag stemmen voor het Europees Parlement als u:

  • op 23 mei 2019 18 jaar of ouder bent
  • op 9 april 2019 (de dag van de kandidaatstelling) staat ingeschreven in de gemeente
  • de Nederlandse nationaliteit heeft of onderdaan bent van een andere EU-lidstaat en u zich als kiezer voor deze verkiezing heeft laten registreren
 • Iemand anders voor u laten stemmen

  Kunt u niet zelf stemmen op de dag van de verkiezingen? Dan kunt u iemand anders voor u laten stemmen met een machtiging (een volmacht).

  De gemachtigde mag voor maximaal 2 andere kiezers stemmen. Ook moet de gemachtigde de volmachtstem(men) gelijktijdig met de eigen stem uitbrengen.

  Iemand machtigen kan op 2 manieren: met een onderhandse volmacht of met een schriftelijke volmacht.

  Onderhandse volmacht

  Geef een onderhandse volmacht aan een kiezer die ook in de gemeente Westland woont.

  • Vul hiervoor de achterkant van de stempas in
  • De kiezer moet de gegevens invullen
  • De kiezer en de gemachtigde moeten allebei hun handtekening zetten
  • Bij het stemmen moet de gemachtigde een (kopie van het) identiteitsbewijs laten zien van de volmachtgever (kiezer). De gemachtigde kan het identiteitsbewijs van de volmachtgever ook op een smartphone of tablet tonen

  Schriftelijke volmacht

  Een schriftelijke volmacht kunt u bijvoorbeeld gebruiken als u een kiezer wilt machtigen die niet in de gemeente Westland woont. U vraagt een schriftelijke volmacht aan bij de gemeente waar u woonde op 9 april 2019. Als dat Westland is, vraagt u de schriftelijke volmacht zo aan:

  • U downloadt het L8-formulier (pdf 174 kb) of u haalt dit L8 formulier op bij de balie in het gemeentehuis, Verdilaan 7 in Naaldwijk
  • U en degene die voor u gaat stemmen (de gemachtigde) vullen allebei een deel van dit formulier in en ondertekenen het

  Het ingevulde en ondertekende formulier kunt u scannen en met een gescande kopie van uw identiteitsbewijs per e-mail sturen naar: verkiezingen@gemeentewestalnd.nl
  of per post sturen naar:

  Gemeente Westland
  Team Verkiezingen
  Postbus 150
  2650 AD  Westland

  of inleveren bij de balie in het gemeentehuis, Verdilaan 7 in Naaldwijk.

  Het formulier moet uiterlijk maandag 20 mei 2019 vóór 17.00 uur door de gemeente zijn ontvangen. Als uw aanvraag wordt goedgekeurd, krijgt degene die voor u gaat stemmen een volmachtsbewijs waarmee hij of zij namens u kan stemmen.

 • Stemmen in een andere gemeente

  Bent u op 23 mei 2019 zelf niet in Westland, maar in een andere Nederlandse gemeente? En wilt u graag zelf uw stem uitbrengen? Dat kan. U kunt hiervoor een kiezerspas aanvragen bij de gemeente Westland.

  U mag met een kiezerspas voor de Europees Parlementsverkiezing binnen heel Nederland stemmen.

  Aanvragen

  U kunt een kiezerspas op 2 manieren regelen: schriftelijk of mondeling.

  Schriftelijk

  Een schriftelijke aanvraag doet u zo:

  U downloadt het K6-formulier (pdf 67kb)). Of u haalt dit K6-formulier op bij de balie in het gemeentehuis, Verdilaan 7 in Naaldwijk. Heeft u al een stempas in huis, dan moet u deze bij het verzoek mee sturen. Uw aanvraag moet uiterlijk maandag 20 mei om 17.00 uur door de gemeente zijn ontvangen.

  Mondeling

  Een mondeling verzoek kunt u doen aan de balie in het gemeentehuis, Verdilaan 7 in Naaldwijk. U moet dan uw stempas meenemen. Dit kan tot woensdag 22 mei 12.00 uur.

 • Stembureaus