Minibossen in Westland

Tiny Forest

Een bos hoeft geen groot natuurgebied te zijn en u hoeft er ook niet ver voor te reizen. Een minibos groeit midden in een stad of dorp en zo kan u vlakbij huis genieten van een stukje groen.

Bomen hebben we nodig. Om de luchtkwaliteit te verbeteren, om dieren en planten in soort en aantal te laten toenemen, maar ook om water vast te houden om de stad af te koelen in warme maanden.

Gemeente Westland werkt hard aan vergroening. Er zijn op dit moment vijf minibossen in gemeente Westland in ontwikkeling, waarvan drie volgens het Tiny Forest-concept van IVN Natuureducatie.

Minibos Arckelweg, Poeldijk

In december 2021 is een minibos aangeplant aan de Arckelweg in Poeldijk. Het minibos, bestaande uit bosplantsoen en bomen, is aangeplant op het trainingsveld achter het pand van Sportservice Zuid-Holland. 

Minibos Zwethzone, Wateringen

In december 2021 is een tweede minibos gecreƫerd in de Zwethzone, aan de Zwethkade in Wateringen. Dit was eerst een grote open vlakte. Met het aanleggen van het minibos is deze open vlakte doorbroken.

Tiny Forest, Maasdijk

In Maasdijk is in februari 2022 het eerste Tiny Forest gerealiseerd. Dit minibos heeft ongeveer de grootte van een tennisbaan. Onderdeel van het bos is een buitenlokaal waar kinderen van basisscholen Het Kompas en De Aventurijn les krijgen over de natuur. Geen les op het smartbord maar in het smartbos!

In de winter van 2022/2023 worden nog twee Tiny Forests ontwikkeld. De locaties zijn nog niet bepaald. Binnenkort volgt een oproep aan inwoners van gemeente Westland om hierover mee te denken.