LHBTQIA+ en regenbooggemeente


Samen met Den Haag, Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg en Delft is gemeente Westland een van de vijf regenbooggemeenten in de regio. We zetten ons extra in voor de acceptatie, emancipatie en veiligheid van de LHBTQIA+ gemeenschap (homo’s, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en intersekse personen).

Activiteiten

Het hele jaar worden er activiteiten georganiseerd, zoals:

  • Coming Out Day (jaarlijks op 11 oktober)
  • Paarse Vrijdag bij voortgezet onderwijsscholen (jaarlijks op tweede vrijdag van december)
  • Roze Ouderen Salon (elke tweede vrijdag van de maand van 15.00 tot 18.00 in De Terwebloem, Bergenhenegouwenlaan 2, Poeldijk)
  • Diverse activiteiten in de bibliotheek Westland en WestlandTheater De Naald
  • Advies en training aan GSA’s (Gender & Sexuality Alliance) en docenten
  • Gastlessen voor leerlingen
  • Voorlichting aan professionals en vrijwilligers van zorg- en welzijnsinstellingen

Bespreekbaar op school

Scholen leveren een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van de acceptatie van jongere LHBTQIA+. ISW Hoogeland in Naaldwijk richtte als eerste school in de gemeente Westland een GSA (Gender & Sexuality Alliance) op. Deze groep leerlingen en medewerkers vindt dat iedereen op school de vrijheid moet hebben om te kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden. Zij steunen leerlingen die uit de kast willen komen, maken het onderwerp zichtbaar en bespreekbaar en adviseren de schoolleiding. De gemeente moedigt alle voortgezet onderwijsscholen in Westland aan een GSA op te zetten.

Zichtbaar buiten

Bij het busstation aan de Verdilaan in Naaldwijk ligt een regenboogzebrapad. Daarmee laat Westland zien dat het staat voor diversiteit en open staat voor iedereen.