Westlands sportgala

De sportprijzen worden uitgereikt tijdens het Westlands sportgala op donderdag 30 januari 2020 in WestlandTheater De Naald in Naaldwijk. De gemeente reikt dit jaar prijzen uit in de volgende categorieën: sporttalent, sportteam, sporters met een beperking (G-sport), sportvrouw, sportman en sportcoach van het jaar 2019. In de grote zaal zijn gereserveerde plaatsen voor de genomineerde sporters.

Gezien het grote aantal aanmeldingen zijn er alleen nog kaarten voor de kleine zaal/ foyer beschikbaar om het sportgala op een groot scherm te volgen. Wilt u hiervoor kaarten aanvragen, stuur dan een e-mail naar sportkampioen@gemeentewestland.nl met uw naam, adres en vereniging. Het Westlands sportgala is op 30 januari via WOS-TV ook live te volgen. Daarnaast wordt een compilatie uitgezonden door de WOS in het weekend vanaf 1 februari 2020.

Genomineerden Westlands Sportgala 30 januari 2020

De genomineerden in de categorieën sporttalenten, sportvrouwen, G-sport en sportmannen voor de Westlands sportprijzen 2019 zijn bekend.

Genomineerde sporttalenten 2019

Finn Duran, ijshockey, 15 jaar (Monster)
Lid van de Nederlandse selectie NL U16. Kwalificatiedeelname jeugd Olympische Spelen. Met team Hijs Hokij, deelname aan landelijke competitie U16.

Ruben Rolvink, atletiek, 17 jaar (Naaldwijk)
Nederlands kampioen Kogelstoten (5kg) tijdens NK B-junioren indoor.
Nederlands kampioen Discuswerpen (1,5kg) en 3e plaats Kogelstoten (5kg) tijdens NK B-junioren outdoor.
4e plaats Discuswerpen (2kg) tijdens NK voor senioren, met 47,94mtr verbetering Westlands record.

Noa Talboom
, turnen, 14 jaar (Monster)
Nederlands kampioen op de meerkamp, junioren (voor de 2e keer op rij).
Goud op de vloer, brons op brug en sprong tijdens Nederlands kampioenschap.

Genomineerde sportvrouwen 2019

Kiki Bertens, tennis, 28 jaar (Wateringen)
4e plaats WTA-ranking, hoogst genoteerde Nederlandse tennisspeelster ooit op wereldranglijst.
Winst bij WTA-toernooien Sint Petersburg en Madrid.
Deelnemer WTA-finals, waarbij zij de Australische Barty (nummer 1 van de wereld) versloeg.

Rinka Duijndam
, handbal, 22 jaar (Wateringen)
Wereldkampioen met het Nederlands team 2019.
Brons EK met het Nederlands team (december 2018).

Jutta Leerdam, schaatsen, 21 jaar (’s-Gravenzande)
4e plaats bij EK Sprint, debuut.
Nederlands Kampioen Sprint.
Goud bij teamsprint WK afstanden.
2x brons op NK afstanden (december 2018)

Lara van Ruijven, shorttrack, 27 jaar (Naaldwijk)
Nederlands Kampioen shorttrack.
Wereldkampioen 500 meter.
Goud EK met relay ploeg.

Genomineerden in de categorie G-sport 2019

Céline de Vreede, wielrennen, 17 jaar (De Lier)
Nederlands kampioen wegwielrennen junior vrouwen 2019 bij de ID-renners (Intellectual Disability).

Quintus 2, rolstoelhandbal
Zilver bij het Nederlands Kampioenschap

Genomineerde sportmannen 2019

Kaspar Hamminga, golfsurfen, 26 jaar (’s-Gravenzande)
Nederlands kampioen golfsurfen

Sebastiaan Tempelaars
, powerliften, 29 jaar (De Lier)
Nederlands kampioen bankdrukken
Nederlands kampioen powerliften

Coen van Winden, judo, 21 jaar (De Lier)
Zilver bij Nederlands kampioenschap judo, gewichtsklasse tot 81 kg.

Genomineerden in de categorie sportploeg 2019

Quintus dames 1, handbal (Kwintsheul)
Halve finale Europa Cup
Winst landelijke beker in 2019
2e plaats Eredivisie handbal

Valto 1, korfbal (De Lier)
Kampioen in de 1e klasse, daarmee promotie naar de overgangsklasse zaalkorfbal.

Velo 1, voetbal (Wateringen)
Gepromoveerd naar de 1e klasse. Sinds 2015 3x gepromoveerd in 4 seizoenen

Genomineerden in de categorie sportcoach 2019

Jac Orie, schaatsen (Poeldijk)
Jarenlang coach van diverse medaillewinnaars in de schaatssport

Edwin Vurens, voetbal (Nootdorp)
Als coach met  Velo 1 gepromoveerd naar de 1e klasse. Als coach met dit team de afgelopen 4 seizoenen 3 keer gepromoveerd.

Sarina Wiegman, voetbal (Monster)
Als coach van het Nederlands dameselftal voetbal zilver tijdens het Wereld Kampioenschap.

 • Criteria voor het aanmelden van sporters

  Aanmeldingen worden geaccepteerd indien de sporter aan één van onderstaande criteria voldoet:

  Individuele sporter:

  Als voorwaarde geldt dat de individuele sporter inwoner is van de gemeente Westland.
  Wanneer men niet in Westland woonachtig is, maar wel een duidelijk aantoonbare band heeft met Westland, kan er een uitzondering worden gemaakt. Dit is ter beoordeling aan de jury. Andere criteria zijn:

  • de individuele sporter is Nederlands Kampioen geworden in een competitie van een sportbond die is aangesloten bij NOC*NSF, of
  • de individuele sporter heeft een 1e, 2e of 3e plaats behaald bij een Europees-, Wereld- of Olympisch kampioenschap, of
  • de individuele sporter heeft een voor Westlandse begrippen buitengewone sportprestatie geleverd. Een en ander ter beoordeling van de jury die de Westlandse sportprijzen toekent

  Teamsporters:

  Belangrijke voorwaarde hierbij is dat het team deel uitmaakt van een in de gemeente Westland gevestigde sportvereniging. Tenminste de helft van de spelers van dit team is woonachtig in de gemeente Westland. Andere criteria zijn:

  • het team (jeugd/dames/heren/gemengd) is Nederlands Kampioen geworden in een competitie van een sportbond die is aangesloten bij NOC*NSF, of;
  • het team heeft een 1e, 2e of 3e plaats behaald bij een Europees-, Wereld- of Olympisch kampioenschap, of;
  • het 1e seniorenteam is kampioen geworden in de afdeling/klasse waarin men uitkomt, of;
  • een team heeft een voor Westlandse begrippen buitengewone sportprestatie geleverd. Een en ander ter beoordeling van de jury, die belast is met de toekenning van de Westlandse sportprijzen.

  Sporttalent:

  • als voorwaarde voor het talent geldt dat hij of zij minimaal 14 en maximaal 18 jaar oud is, tijdens de geleverde sportprestatie.

  G-sporter:

  • de individuele sporter of het sportteam is Nederlands Kampioen geworden in een competitie van een sportbond die is aangesloten bij NOC*NSF, of;
  • de individuele sporter of het sportteam heeft een 1e, 2e of 3e plaats behaald bij een Europees-, Wereld- of Olympisch Kampioenschap, of;
  • de individuele sporter of het sportteam heeft een voor Westlandse begrippen buitengewone sportprestatie geleverd. Een en ander ter beoordeling van de jury, die belast is met de toekenning van de Westlandse sportprijzen.

  Sportcoach:

  • de sportcoach heeft voor een belangrijk deel van het jaar een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de sportieve successen en vooruitgang dan wel aan de prestaties van de individuele sporter of van het sportteam met wie hij of zij heeft gewerkt. De sportvereniging waaraan de coach is verbonden, is lid van een sportbond aangesloten bij NOC*NSF.

  Vrijwilligers publieksprijs

  Ook dit jaar wordt er een sportvrijwilligersprijs uitgereikt. Verenigingen kunnen vrijwilligers nomineren. Met een uitgebreide onderbouwing moet duidelijk worden gemaakt waarom deze vrijwilliger zoveel betekent voor de vereniging en de publieksprijs verdient.

 • Voorwaarden
  • de individuele sporter is inwoner van de gemeente Westland. Wanneer men niet in Westland woonachtig is maar wel een duidelijk aantoonbare band heeft met Westland, kan er een uitzondering worden gemaakt. Dit is ter beoordeling aan de jury
  • het sportteam maakt deel uit van een in de gemeente Westland gevestigde sportvereniging.
  • het talent is minimaal 14 en maximaal 18 jaar oud tijdens de geleverde sportprestatie
  • de sportcoach is woonachtig in Westland en/of de sportcoach is coach bij een in gemeente Westland gevestigde sportvereniging
  • de periode waarover beoordeeld wordt loopt van december 2017 tot en met november 2018

  Vertegenwoordigers uit de Westlandse sportwereld beoordelen alle aanmeldingen en leggen de nominaties voor aan de jury. Een deskundige jury onder leiding van de wethouder sport kiest de uiteindelijke winnaars.

 • Sportcarrière Award

  Naast alle hiervoor genoemde categorieën kan de Sportcarrière Award worden toegekend aan een Westlander of iemand met een duidelijk aantoonbare band met Westland, die zich zeer verdienstelijk heeft gemaakt in de sportwereld en waarvan zijn of haar sportcarrière inmiddels is beëindigd. De leden van de denktank dragen eventuele kandidaten voor aan de jury. Voor deze prijs kunnen geen personen worden aangemeld. Indien er voor een bepaalde prijs geen geschikte kandidaat blijkt te zijn, wordt deze prijs niet toegekend.

 • Winnaars 2018

  Sporttalent 2018

  Menno Huising, 14 jaar (wielrennen)
  De Wateringse Menno Huising is in drie verschillende categorieën Nederlands kampioen geworden. Hij heeft goud gewonnen bij het Nederlands Kampioenschap Veldrijden. Ook op de moutainbike is hij de sterkste van Nederland en samen met zijn teamgenoten bij de jeugdploeg van Westland Wil Vooruit is hij Nederlands kampioen in de ploegentijdrit geworden.

  Sportploeg 2018

  SV Honselersdijk (voetbal)
  De voetballers van het eerste team van SV Honselersdijk zijn het afgelopen seizoen gepromoveerd naar de 1e klasse B. Met name in de nacompetitie piekte het team als nooit tevoren. Trainer Piet Boon is slachtoffer van het eigen succes geworden, want de KNVB eist op het niveau waarop SV Honselersdijk nu voetbalt een trainer met meer diploma’s. Feit is echter dat SV Honselersdijk, mede dankzij trainer Boon, tot uitzonderlijke hoogten is gestegen.

  G-sport 2018

  Quintus (rolstoelhandbal)
  Het rolstoelhandbalteam van Quintus is Nederlands kampioen geworden. Een uitzonderlijke prestatie, net als hun eerste plaats bij de Dirk Kuyt Foundation Kampioenendag en het feit dat zes spelers van dit team zijn geselecteerd voor het Nederlands team en deelname aan het EK in Portugal. De successen van dit team krijgen extra kleur dankzij de buitengewone inspanningen van het team om de G-sport in het algemeen en het handbal in het bijzonder op de kaart te zetten.

  Sportvrouw 2018

  Kiki Bertens, 27 jaar (tennis)
  De van oorsprong Wateringse Kiki Bertens heeft in 2018 diverse WTA-titels op haar naam geschreven. Haar groei in de tennissport is het afgelopen jaar veelbesproken in de media en terecht is zij dan ook benoemd tot Most Improved Player of the Year 2018 door Woman Tennis Association (WTA).Dankzij haar topprestaties staat Bertens nu negende op WTA–Wereldranglijst in het enkelspel en zestiende op de WTA-Wereldranglijst in het dubbelspel.

  Sportman 2018

  Kaspar Hamminga, 26 jaar (golfsurfen)
  De ’s-Gravenzande Kaspar Hamminga heeft de eerste plaats behaald tijdens het Open Nederlands Kampioenschap Golfsurfen. Ook in 2015 en 2016 was hij Nederlands Kampioen. Dat getuigt van uitzonderlijke discipline en uithoudingsvermogen!

  Oeuvreprijs

  Yvette Broch, 28 jaar (handbal)
  De Monsterse Yvette Broch, tevens één van de genomineerde sportvrouwen én spreker tijdens het Westlands sportgala, is in 2018 gestopt met handbal op topniveau.

  Yvette Broch is haar handbalcarrière begonnen bij Quintus handbal. Gedurende haar carrière speelde zij het meest recent bij de Hongaarse ploeg Györy ETO KC. Bij die ploeg heeft zij de EHG Champions League gewonnen. Ook is Broch benoemd tot Beste Cirkelspeelster van de wereld. Als speelster van het Nederlands team heeft zij de volgende prijzen gewonnen:

  • Wereld Kampioenschap 2015, zilver;
  • Deelname Olympische Spelen 2016, vierde plaats;
  • Europees Kampioenschap 2016, zilver;
  • Wereld Kampioenschap 2017, brons.

  Met haar inzet voor het Nederlandse team heeft zij handbal in ons land op een hoger niveau gebracht. Broch stond in het Nederlands team bekend als een van de grote ‘motivators’ binnen het team. In 2018 heeft Yvette Broch bedankt voor Oranje.
  Het verdiend waardering als je zelf weet te stoppen op het hoogtepunt van je sportcarrière. De jury van de Westlandse sportprijzen is van mening dat dit het juiste moment is om Yvette Broch de Sport Carrière Award 2018 toe te kennen.

  Sportvrijwilliger

  Ruim 1.000 stemmen zijn uitgebracht voor de sportvrijwilliger 2018, met bijna de helft van de uitgebrachte stemmen is Ronald Beekenkamp van Basketbalvereniging Westland Stars Rabo-sportvrijwilliger 2018 geworden.