Westlands sportgala

Winnaars sportprijzen 2019

Tijdens een avondvullend Westlands sportgala op 30 januari 2020 in WestlandTheater De Naald zijn de winnaars van de Westlandse sportprijzen 2019 bekend gemaakt. De prijzen werden onder andere uitgereikt door Marieke van der Wal en Yvette Broch (voormalig handbalsters en ontvangers oeuvreprijs), John de Wolf (voormalig voetbalinternational), burgemeester Arends en wethouder Varekamp (sport).

Sporttalent 2019

Ruben Rolvink, 17 jaar (atletiek)
De Naaldwijkse Ruben Rolvink werd Nederlands kampioen Kogelstoten (5kg) tijdens NK B-junioren indoor en Nederlands kampioen Discuswerpen (1,5kg) tijdens NK B-junioren outdoor. Daarnaast behaalde hij de 3e plaats Kogelstoten (5kg) tijdens NK B-junioren outdoor.
Tijdens het NK voor senioren behaalde hij de 4e plaats bij het Discuswerpen (2kg) en met 47,94 meter verbeterde hij het Westlands record.

G-sport 2019

Celine de Vreede, 17 jaar (wegwielrennen)
De Lierse Celine de Vreede werd Nederlands kampioen wegwielrennen junior vrouwen 2019 bij de ID-renners (Intellectual Disability).

Sportcoach 2019

Edwin Vurens, coach Velo voetbal (Wateringen)
Onder leiding van Edwin Vurens is het 1e elftal van Velo voetbal in 4 jaar tijd drie maal gepromoveerd. Zij gingen van de 4e naar de 1e klasse bij de KNVB. Met zijn coachend vermogen levert hij een belangrijke bijdrage aan het Westlands sportklimaat en voetbalniveau.

Sportploeg 2019

Quintus dames 1, handbal (Kwintsheul)
Al 50 jaar presteert deze vereniging op topniveau. Het dames 1 team van Quintus handbal behaalde de halve finale van de Europa Cup. Zij werden winnaar van de nationale beker en behaalde de 2e plaats in de Eredivisie handbal.

Sportman 2019

Sebastiaan Tempelaars, 29 jaar (powerliften)
De Lierse Sebastiaan Tempelaars werd tijdens het Nederlands kampioenschap 1e in de categorieën bankdrukken en powerliften.

Sportvrouw 2019

Lara van Ruijven, 27 jaar (shorttrack)
De Naaldwijkse Lara van Ruijven werd in januari 2019 Nederlands Kampioen shorttrack. Zij werd als eerste Nederlandse vrouw Wereldkampioen Shorttrack op de 500 meter. Daarnaast won zij met de relayploeg goud tijdens het Europees Kampioenschap.

Sportvrijwilliger

482 stemmen van de 1174 stemmen zijn uitgebracht voor de sportvrijwilliger van 2019, met 41% van de stemmen is Ron van Dijk van SV Honselersdijk de Rabo-sportvrijwilliger 2019 geworden.

 • Criteria voor het aanmelden van sporters

  Aanmeldingen worden geaccepteerd indien de sporter aan één van onderstaande criteria voldoet:

  Individuele sporter:

  Als voorwaarde geldt dat de individuele sporter inwoner is van de gemeente Westland.
  Wanneer men niet in Westland woonachtig is, maar wel een duidelijk aantoonbare band heeft met Westland, kan er een uitzondering worden gemaakt. Dit is ter beoordeling aan de jury. Andere criteria zijn:

  • de individuele sporter is Nederlands Kampioen geworden in een competitie van een sportbond die is aangesloten bij NOC*NSF, of
  • de individuele sporter heeft een 1e, 2e of 3e plaats behaald bij een Europees-, Wereld- of Olympisch kampioenschap, of
  • de individuele sporter heeft een voor Westlandse begrippen buitengewone sportprestatie geleverd. Een en ander ter beoordeling van de jury die de Westlandse sportprijzen toekent

  Teamsporters:

  Belangrijke voorwaarde hierbij is dat het team deel uitmaakt van een in de gemeente Westland gevestigde sportvereniging. Tenminste de helft van de spelers van dit team is woonachtig in de gemeente Westland. Andere criteria zijn:

  • het team (jeugd/dames/heren/gemengd) is Nederlands Kampioen geworden in een competitie van een sportbond die is aangesloten bij NOC*NSF, of;
  • het team heeft een 1e, 2e of 3e plaats behaald bij een Europees-, Wereld- of Olympisch kampioenschap, of;
  • het 1e seniorenteam is kampioen geworden in de afdeling/klasse waarin men uitkomt, of;
  • een team heeft een voor Westlandse begrippen buitengewone sportprestatie geleverd. Een en ander ter beoordeling van de jury, die belast is met de toekenning van de Westlandse sportprijzen.

  Sporttalent:

  • als voorwaarde voor het talent geldt dat hij of zij minimaal 14 en maximaal 18 jaar oud is, tijdens de geleverde sportprestatie.

  G-sporter:

  • de individuele sporter of het sportteam is Nederlands Kampioen geworden in een competitie van een sportbond die is aangesloten bij NOC*NSF, of;
  • de individuele sporter of het sportteam heeft een 1e, 2e of 3e plaats behaald bij een Europees-, Wereld- of Olympisch Kampioenschap, of;
  • de individuele sporter of het sportteam heeft een voor Westlandse begrippen buitengewone sportprestatie geleverd. Een en ander ter beoordeling van de jury, die belast is met de toekenning van de Westlandse sportprijzen.

  Sportcoach:

  • de sportcoach heeft voor een belangrijk deel van het jaar een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de sportieve successen en vooruitgang dan wel aan de prestaties van de individuele sporter of van het sportteam met wie hij of zij heeft gewerkt. De sportvereniging waaraan de coach is verbonden, is lid van een sportbond aangesloten bij NOC*NSF.

  Vrijwilligers publieksprijs

  Ook dit jaar wordt er een sportvrijwilligersprijs uitgereikt. Verenigingen kunnen vrijwilligers nomineren. Met een uitgebreide onderbouwing moet duidelijk worden gemaakt waarom deze vrijwilliger zoveel betekent voor de vereniging en de publieksprijs verdient.

 • Voorwaarden
  • de individuele sporter is inwoner van de gemeente Westland. Wanneer men niet in Westland woonachtig is maar wel een duidelijk aantoonbare band heeft met Westland, kan er een uitzondering worden gemaakt. Dit is ter beoordeling aan de jury
  • het sportteam maakt deel uit van een in de gemeente Westland gevestigde sportvereniging.
  • het talent is minimaal 14 en maximaal 18 jaar oud tijdens de geleverde sportprestatie
  • de sportcoach is woonachtig in Westland en/of de sportcoach is coach bij een in gemeente Westland gevestigde sportvereniging
  • de periode waarover beoordeeld wordt loopt van december 2019 tot en met november 2020

  Vertegenwoordigers uit de Westlandse sportwereld beoordelen alle aanmeldingen en leggen de nominaties voor aan de jury. Een deskundige jury onder leiding van de wethouder sport kiest de uiteindelijke winnaars.

 • Sportcarrière Award

  Naast alle hiervoor genoemde categorieën kan de Sportcarrière Award worden toegekend aan een Westlander of iemand met een duidelijk aantoonbare band met Westland, die zich zeer verdienstelijk heeft gemaakt in de sportwereld en waarvan zijn of haar sportcarrière inmiddels is beëindigd. De leden van de denktank dragen eventuele kandidaten voor aan de jury. Voor deze prijs kunnen geen personen worden aangemeld. Indien er voor een bepaalde prijs geen geschikte kandidaat blijkt te zijn, wordt deze prijs niet toegekend.

 • Winnaars 2018

  Sporttalent 2018

  Menno Huising, 14 jaar (wielrennen)
  De Wateringse Menno Huising is in drie verschillende categorieën Nederlands kampioen geworden. Hij heeft goud gewonnen bij het Nederlands Kampioenschap Veldrijden. Ook op de moutainbike is hij de sterkste van Nederland en samen met zijn teamgenoten bij de jeugdploeg van Westland Wil Vooruit is hij Nederlands kampioen in de ploegentijdrit geworden.

  Sportploeg 2018

  SV Honselersdijk (voetbal)
  De voetballers van het eerste team van SV Honselersdijk zijn het afgelopen seizoen gepromoveerd naar de 1e klasse B. Met name in de nacompetitie piekte het team als nooit tevoren. Trainer Piet Boon is slachtoffer van het eigen succes geworden, want de KNVB eist op het niveau waarop SV Honselersdijk nu voetbalt een trainer met meer diploma’s. Feit is echter dat SV Honselersdijk, mede dankzij trainer Boon, tot uitzonderlijke hoogten is gestegen.

  G-sport 2018

  Quintus (rolstoelhandbal)
  Het rolstoelhandbalteam van Quintus is Nederlands kampioen geworden. Een uitzonderlijke prestatie, net als hun eerste plaats bij de Dirk Kuyt Foundation Kampioenendag en het feit dat zes spelers van dit team zijn geselecteerd voor het Nederlands team en deelname aan het EK in Portugal. De successen van dit team krijgen extra kleur dankzij de buitengewone inspanningen van het team om de G-sport in het algemeen en het handbal in het bijzonder op de kaart te zetten.

  Sportvrouw 2018

  Kiki Bertens, 27 jaar (tennis)
  De van oorsprong Wateringse Kiki Bertens heeft in 2018 diverse WTA-titels op haar naam geschreven. Haar groei in de tennissport is het afgelopen jaar veelbesproken in de media en terecht is zij dan ook benoemd tot Most Improved Player of the Year 2018 door Woman Tennis Association (WTA).Dankzij haar topprestaties staat Bertens nu negende op WTA–Wereldranglijst in het enkelspel en zestiende op de WTA-Wereldranglijst in het dubbelspel.

  Sportman 2018

  Kaspar Hamminga, 26 jaar (golfsurfen)
  De ’s-Gravenzande Kaspar Hamminga heeft de eerste plaats behaald tijdens het Open Nederlands Kampioenschap Golfsurfen. Ook in 2015 en 2016 was hij Nederlands Kampioen. Dat getuigt van uitzonderlijke discipline en uithoudingsvermogen!

  Oeuvreprijs

  Yvette Broch, 28 jaar (handbal)
  De Monsterse Yvette Broch, tevens één van de genomineerde sportvrouwen én spreker tijdens het Westlands sportgala, is in 2018 gestopt met handbal op topniveau.

  Yvette Broch is haar handbalcarrière begonnen bij Quintus handbal. Gedurende haar carrière speelde zij het meest recent bij de Hongaarse ploeg Györy ETO KC. Bij die ploeg heeft zij de EHG Champions League gewonnen. Ook is Broch benoemd tot Beste Cirkelspeelster van de wereld. Als speelster van het Nederlands team heeft zij de volgende prijzen gewonnen:

  • Wereld Kampioenschap 2015, zilver;
  • Deelname Olympische Spelen 2016, vierde plaats;
  • Europees Kampioenschap 2016, zilver;
  • Wereld Kampioenschap 2017, brons.

  Met haar inzet voor het Nederlandse team heeft zij handbal in ons land op een hoger niveau gebracht. Broch stond in het Nederlands team bekend als een van de grote ‘motivators’ binnen het team. In 2018 heeft Yvette Broch bedankt voor Oranje.
  Het verdiend waardering als je zelf weet te stoppen op het hoogtepunt van je sportcarrière. De jury van de Westlandse sportprijzen is van mening dat dit het juiste moment is om Yvette Broch de Sport Carrière Award 2018 toe te kennen.

  Sportvrijwilliger

  Ruim 1.000 stemmen zijn uitgebracht voor de sportvrijwilliger 2018, met bijna de helft van de uitgebrachte stemmen is Ronald Beekenkamp van Basketbalvereniging Westland Stars Rabo-sportvrijwilliger 2018 geworden.