Westlandse Sportgala

De uitreiking van de Westlandse sportprijzen 2018 vond plaats tijdens het Westlandse sportgala op donderdag 31 januari 2019 in WestlandTheater De Naald.

De gemeente reikte dit jaar prijzen uit in de volgende categorieën: sporttalent, sportteam, G-sport, sportvrouw en sportman van het jaar 2018. De periode waarover beoordeeld wordt zijn de sportprestaties van december 2017 tot en met november 2018.

Groepsfoto winnaars Westlandse sportprijzen 2018

Winnaars sportprijzen 2018

Sporttalent 2018

Menno Huising, 14 jaar (wielrennen)
De Wateringse Menno Huising is in drie verschillende categorieën Nederlands kampioen geworden. Hij heeft goud gewonnen bij het Nederlands Kampioenschap Veldrijden. Ook op de moutainbike is hij de sterkste van Nederland en samen met zijn teamgenoten bij de jeugdploeg van Westland Wil Vooruit is hij Nederlands kampioen in de ploegentijdrit geworden.

Sportploeg 2018

SV Honselersdijk (voetbal)
De voetballers van het eerste team van SV Honselersdijk zijn het afgelopen seizoen gepromoveerd naar de 1e klasse B. Met name in de nacompetitie piekte het team als nooit tevoren. Trainer Piet Boon is slachtoffer van het eigen succes geworden, want de KNVB eist op het niveau waarop SV Honselersdijk nu voetbalt een trainer met meer diploma’s. Feit is echter dat SV Honselersdijk, mede dankzij trainer Boon, tot uitzonderlijke hoogten is gestegen.

G-sport 2018

Quintus (rolstoelhandbal)
Het rolstoelhandbalteam van Quintus is Nederlands kampioen geworden. Een uitzonderlijke prestatie, net als hun eerste plaats bij de Dirk Kuyt Foundation Kampioenendag en het feit dat zes spelers van dit team zijn geselecteerd voor het Nederlands team en deelname aan het EK in Portugal. De successen van dit team krijgen extra kleur dankzij de buitengewone inspanningen van het team om de G-sport in het algemeen en het handbal in het bijzonder op de kaart te zetten.

Sportvrouw 2018

Kiki Bertens, 27 jaar (tennis)
De van oorsprong Wateringse Kiki Bertens heeft in 2018 diverse WTA-titels op haar naam geschreven. Haar groei in de tennissport is het afgelopen jaar veelbesproken in de media en terecht is zij dan ook benoemd tot Most Improved Player of the Year 2018 door Woman Tennis Association (WTA).Dankzij haar topprestaties staat Bertens nu negende op WTA–Wereldranglijst in het enkelspel en zestiende op de WTA-Wereldranglijst in het dubbelspel.

Sportman 2018

Kaspar Hamminga, 26 jaar (golfsurfen)
De ’s-Gravenzande Kaspar Hamminga heeft de eerste plaats behaald tijdens het Open Nederlands Kampioenschap Golfsurfen. Ook in 2015 en 2016 was hij Nederlands Kampioen. Dat getuigt van uitzonderlijke discipline en uithoudingsvermogen!

Oeuvreprijs

Yvette Broch, 28 jaar (handbal)
De Monsterse Yvette Broch, tevens één van de genomineerde sportvrouwen én spreker tijdens het Westlands sportgala, is in 2018 gestopt met handbal op topniveau.

Yvette Broch is haar handbalcarrière begonnen bij Quintus handbal. Gedurende haar carrière speelde zij het meest recent bij de Hongaarse ploeg Györy ETO KC. Bij die ploeg heeft zij de EHG Champions League gewonnen. Ook is Broch benoemd tot Beste Cirkelspeelster van de wereld. Als speelster van het Nederlands team heeft zij de volgende prijzen gewonnen:

 • Wereld Kampioenschap 2015, zilver;
 • Deelname Olympische Spelen 2016, vierde plaats;
 • Europees Kampioenschap 2016, zilver;
 • Wereld Kampioenschap 2017, brons.

Met haar inzet voor het Nederlandse team heeft zij handbal in ons land op een hoger niveau gebracht. Broch stond in het Nederlands team bekend als een van de grote ‘motivators’ binnen het team. In 2018 heeft Yvette Broch bedankt voor Oranje.
Het verdiend waardering als je zelf weet te stoppen op het hoogtepunt van je sportcarrière. De jury van de Westlandse sportprijzen is van mening dat dit het juiste moment is om Yvette Broch de Sport Carrière Award 2018 toe te kennen.

Sportvrijwilliger

Ruim 1.000 stemmen zijn uitgebracht voor de sportvrijwilliger 2018, met bijna de helft van de uitgebrachte stemmen is Ronald Beekenkamp van Basketbalvereniging Westland Stars Rabo-sportvrijwilliger 2018 geworden. 

 • Genomineerde sporters 2018

  Genomineerde Sportvrouwen 2018

  Kiki Bertens, tennis, 27 jaar (Wateringen)
  WTA titel Charleston, VS (april)
  Finale behaald toernooi Madrid (mei)
  WTA titel Cincinnati augustus
  WTA titel Seoul (september)
  Most Improved Player of the Year 2018 door WTA (oktober)
  WTA finals halve finale bereikt
  9e op WTA Wereldranglijst, enkelspel
  16e op WTA Wereldranglijst, dubbelspel

  Yvette Broch, handbal, 28 jaar (Monster)
  EHF Champions League titel met het Hongaarse Győri ETO KC
  3e op WK (december)
  Beste cirkelspeelster van de wereld
  Geselecteerd voor Nederlands team

  Lara van Ruijven, shorttrack 26 jaar (Naaldwijk)
  Brons 3.000 meter aflossing Olympische spelen Pyeongchang (februari), wereldrecord gereden met NL-relayvrouwen
  Zilver 3.000 meter aflossing, WK Montreal (maart)
  Brons bij NK shorttrack Heereveen (januari)
  2e Wereldranglijst Shorttrack 500 m

  Genomineerde G-sport 2018

  Quintus rolstoelhandbal
  Landskampioen NK rolstoelhandbal
  1e op kampioenendag Dirk Kuyt Foundation
  6 spelers geselecteerd voor Nederlands team, deelname aan EK in Portugal
  Winnaar Paragames in Schijndel

  Dijkvogels G2 en G3
  Deelname Special Olympics
  Winnaar Haagse korfbaldagen
  3e plaats leukste team van Nederland

  Genomineerde Sporttalenten 2018

  Britney Bordewijk, acrogym, 15 jaar (Monster)
  Categorie gemengd paar, A-niveau samen met partner Stein Briggen. Wereld Kampioenschap 5e plaats, Worldcup 6e plaats, Europees Kampioenschap 5e plaats.

  Menno Huising, wielrennen, 14 jaar (Wateringen)
  Goud op Nederlands kampioenschap Mountainbike jeugd en Veldrijden in de categorie jongens tot 14 jaar. Nederlands kampioen ploegentijdrit met jeugdploeg Westland Wil Vooruit.

  Ruben Rolvink, atletiek, 16 jaar (Naaldwijk)
  Zilver op het Nederlands kampioenschap Kogelstoten in de categorie junioren.

  Genomineerde Sportmannen 2018

  Kaspar Hamminga, golfsurfen, 26 jaar (‘s-Gravenzande)
  1e plaats  Open NK golfsurfen (2015, 2016 en 2018)

  Coen van Winden, judo, 20 jaar (De Lier)
  Brons op het Nederlands kampioenschap Judo tot 81 kilo.
  Goud op European Cup in Gdynia
  7e plaats Europees kampioenschap judo voor junioren

  Robert Zwinkels, voetbal, 35 jaar (Naaldwijk)
  Sinds 2006 keeper ADO Den Haag, contract voor het leven. Momenteel eerste keeper van ADO.
  Momenteel eerste keeper van ADO.

  Genomineerde Sportploegen 2018

  SV Honselersdijk, voetbal
  Gepromoveerd naar 1e klasse B

  Quintus dames, handbal
  Supercup gewonnen

  Westlandia JO-12, voetbal
  Kampioen hoofdklasse
  KNVB beker JO-12
  Winnaar Haaglanden Cup

 • Criteria voor het aanmelden van sporters

  Sporters aanmelden voor de Sportprijzen 2018 is niet meer mogelijk!

  Aanmeldingen worden geaccepteerd indien de sporter aan één van onderstaande criteria voldoet:

  Individuele sporter:

  Als voorwaarde geldt dat de individuele sporter inwoner is van de gemeente Westland.
  Wanneer men niet in Westland woonachtig is, maar wel een duidelijk aantoonbare band heeft met Westland, kan er een uitzondering worden gemaakt. Dit is ter beoordeling aan de jury. Andere criteria zijn:

  • de individuele sporter is Nederlands Kampioen geworden in een competitie van een sportbond die is aangesloten bij NOC*NSF, of
  • de individuele sporter heeft een 1e, 2e of 3e plaats behaald bij een Europees-, Wereld- of Olympisch kampioenschap, of
  • de individuele sporter heeft een voor Westlandse begrippen buitengewone sportprestatie geleverd. Een en ander ter beoordeling van de jury die de Westlandse sportprijzen toekent

  Teamsporters:

  Belangrijke voorwaarde hierbij is dat het team deel uitmaakt van een in de gemeente Westland gevestigde sportvereniging. Tenminste de helft van de spelers van dit team is woonachtig in de gemeente Westland. Andere criteria zijn:

  • het team (jeugd/dames/heren/gemengd) is Nederlands Kampioen geworden in een competitie van een sportbond die is aangesloten bij NOC*NSF, of;
  • het team heeft een 1e, 2e of 3e plaats behaald bij een Europees-, Wereld- of Olympisch kampioenschap, of;
  • het 1e seniorenteam is kampioen geworden in de afdeling/klasse waarin men uitkomt, of;
  • een team heeft een voor Westlandse begrippen buitengewone sportprestatie geleverd. Een en ander ter beoordeling van de jury, die belast is met de toekenning van de Westlandse sportprijzen.

  Sporttalent:

  • als voorwaarde voor het talent geldt dat hij of zij minimaal 14 en maximaal 18 jaar oud is, tijdens de geleverde sportprestatie.

  G-sporter:

  • de individuele sporter of het sportteam is Nederlands Kampioen geworden in een competitie van een sportbond die is aangesloten bij NOC*NSF, of;
  • de individuele sporter of het sportteam heeft een 1e, 2e of 3e plaats behaald bij een Europees-, Wereld- of Olympisch Kampioenschap, of;
  • de individuele sporter of het sportteam heeft een voor Westlandse begrippen buitengewone sportprestatie geleverd. Een en ander ter beoordeling van de jury, die belast is met de toekenning van de Westlandse sportprijzen.

  Sportcoach:

  • de sportcoach heeft voor een belangrijk deel van het jaar een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de sportieve successen en vooruitgang dan wel aan de prestaties van de individuele sporter of van het sportteam met wie hij of zij heeft gewerkt. De sportvereniging waaraan de coach is verbonden, is lid van een sportbond aangesloten bij NOC*NSF.

  Vrijwilligers publieksprijs

  Ook dit jaar wordt er een sportvrijwilligersprijs uitgereikt. Verenigingen kunnen vrijwilligers nomineren. Met een uitgebreide onderbouwing moet duidelijk worden gemaakt waarom deze vrijwilliger zoveel betekent voor de vereniging en de publieksprijs verdient.

 • Voorwaarden
  • de individuele sporter is inwoner van de gemeente Westland. Wanneer men niet in Westland woonachtig is maar wel een duidelijk aantoonbare band heeft met Westland, kan er een uitzondering worden gemaakt. Dit is ter beoordeling aan de jury
  • het sportteam maakt deel uit van een in de gemeente Westland gevestigde sportvereniging.
  • het talent is minimaal 14 en maximaal 18 jaar oud tijdens de geleverde sportprestatie
  • de sportcoach is woonachtig in Westland en/of de sportcoach is coach bij een in gemeente Westland gevestigde sportvereniging
  • de periode waarover beoordeeld wordt loopt van december 2017 tot en met november 2018

  Vertegenwoordigers uit de Westlandse sportwereld beoordelen alle aanmeldingen en leggen de nominaties voor aan de jury. Een deskundige jury onder leiding van de wethouder sport kiest de uiteindelijke winnaars.

 • Sportcarrière Award

  Naast alle hiervoor genoemde categorieën kan de Sportcarrière Award worden toegekend aan een Westlander of iemand met een duidelijk aantoonbare band met Westland, die zich zeer verdienstelijk heeft gemaakt in de sportwereld en waarvan zijn of haar sportcarrière inmiddels is beëindigd. De leden van de denktank dragen eventuele kandidaten voor aan de jury. Voor deze prijs kunnen geen personen worden aangemeld. Indien er voor een bepaalde prijs geen geschikte kandidaat blijkt te zijn, wordt deze prijs niet toegekend.

 • Winnaars 2017

  De winnaars van de Westlandse sportprijzen 2017 zijn bekend gemaakt tijdens een avondvullend sportgala op donderdag 25 januari 2018 in WestlandTheater De Naald. De prijzen werden onder andere door burgemeester Van Ardenne-van der Hoeven, wethouder Peter Ouwendijk (sport), Sarina Wiegman (spreker), Cor Pot (Sparta) en Ricardo van der Ende (sportman 2011) uitgereikt aan de winnaars.

  Sporttalent 2017

  Kyara Koppert, 14 jaar (acrogym)
  De ’s-Gravenzandse Kyara Koppert is Nederlandse kampioen Acrogym B-niveau, mixpaar. Zij is het regionale niveau ontstegen in een sport die in opkomst is. In 2017 presteerde zij op continu niveau en dit is vooral te danken aan een zeer intensieve trainingsintensiteit.

  Categorie G-sport 2017

  Joost de Kiewit (voetbal)
  1e keeper van het NL Doven veldvoetbal, KNDSB zaalvoetbal, 1e keeper SC Monster 4 en zaalvoetbal SV Honselersdijk. Joost de Kiewit heeft zich in deze tak van sport ontwikkeld bij het Nederlands team, maar blijft op regionaal actief. Hij sport in de diverse disciplines die de sport rijk is, zowel in de zaal als op het veld.

  Sportploeg 2017

  FC ’s-Gravenzande (voetbal)
  Zij zijn kampioen zaterdagvoetbal met promotie van de 1e naar de hoofdklasse bij het amateurvoetbal. FC ’s-Gravenzande heeft in twee jaar een zeer constant kwaliteitsniveau bereikt met een sterk stijgende prestatiecurve. Dit getuigt van een sterke mentaliteit, waarbij is gebleken dat zij kunnen presteren onder grote druk.

  Sportcoach 2017

  Sarina Wiegman (voetbal)
  Sarina Wiegman is bondscoach van het Nederlands vrouwenvoetbalelftal en onder haar leiding heeft het team een absoluut hoogtepunt bereikt. Als coach heeft zij een essentiële rol gespeeld in de groei en ontwikkeling van het Nederlands dameselftal, dat daardoor een internationale titel heeft behaald en in eigen land Europees Kampioen is geworden. Daarnaast is Sarina Wiegman uitgeroepen door FIFA tot beste coach van de wereld.

  Sportman 2017

  Dylan Hoogerwerf (shorttrack)
  Dylan Hoogerwerf heeft in 2017 allround goed gepresteerd, zowel individueel als in zijn ploeg. Zo werd hij 1e op NK Shorttrack, onderdeel aflossing, won hij EK zilver op de 500 meter, zilver op de 5.000 meter relay wereldbekerwedstrijden met nationale shorttrackploeg. NK shorttrack (500, 1000, 1500 en 3000 m.), goud op EK 5000 m. met de NL aflossingsploeg en zilver op 5000 m. met de NL aflossingsploeg op de Wereldbekerwedstrijd. Op internationaal niveau gooit hij hoge ogen en hij heeft zich gekwalificeerd voor de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse PyeongChang.

  Sportvrouw 2017

  Anneloes van Veen (zeilen)
  Dit talent zeilt al jarenlang constant op internationaal niveau. Zij haalde goud bij de Wereldbekerwedstrijden in Hyeres, Miami en Mallorca en goud op het Europees Kampioenschap samen met teamgenoot Afrodite Zegers (Den Haag). Deze prestaties leverden hun de aanvoering van de Wereldranglijst op.

  Sportvrijwilliger

  Bijna 7.000 stemmen zijn uitgebracht voor de sportvrijwilliger 2017, met een overtuigende meerderheid is Rabo-sportvrijwilliger 2017 geworden Jan Middendorp van KMD (Klein Maar Dapper).
  Jan Middendorp is al 25 jaar veelzijdig vrijwilliger bij KMD, waardoor hij één van de drijvende krachten achter KMD is. Hij is bestuurslid algemene zaken, actief in de ICT, bar- en keukencommissie. Daarnaast krijt hij de lijnen van de velden.