Westlandse Sportprijzen

Nomineren voor 2018

Kent u iemand uit Westland die een spraakmakende, bijzondere of uitmuntende sportprestatie heeft geleverd? Gemeente Westland roept haar inwoners op om zijn of haar kampioenen aan te melden. 

De gemeente reikt dit jaar prijzen uit in de volgende categorieën: sporttalent, sportteam, sporters met een beperking, sportvrouw, sportman en sportcoach van het jaar 2018. De periode waarover beoordeeld wordt, zijn de sportprestaties van december 2017 tot en met november 2018. Kent u iemand die in die periode mooie sportprestaties neerzette en vindt u dat die een Westlandse sportprijs verdient? Dan kunt u die sporter tot 18 november 2018 aanmelden.

De uitreiking van de Westlandse sportprijzen 2018 vindt plaats op donderdag 31 januari 2019 in WestlandTheater De Naald.

 • Criteria voor het aanmelden

  Aanmeldingen worden geaccepteerd indien de sporter aan één van onderstaande criteria voldoet:

  Individuele sporter:

  Als voorwaarde geldt dat de individuele sporter inwoner is van de gemeente Westland.
  Wanneer men niet in Westland woonachtig is, maar wel een duidelijk aantoonbare band heeft met Westland, kan er een uitzondering worden gemaakt. Dit is ter beoordeling aan de jury. Andere criteria zijn:

  • de individuele sporter is Nederlands Kampioen geworden in een competitie van een sportbond die is aangesloten bij NOC*NSF, of
  • de individuele sporter heeft een 1e, 2e of 3e plaats behaald bij een Europees-, Wereld- of Olympisch kampioenschap, of
  • de individuele sporter heeft een voor Westlandse begrippen buitengewone sportprestatie geleverd. Een en ander ter beoordeling van de jury die de Westlandse sportprijzen toekent

  Teamsporters:

  Belangrijke voorwaarde hierbij is dat het team deel uitmaakt van een in de gemeente Westland gevestigde sportvereniging. Tenminste de helft van de spelers van dit team is woonachtig in de gemeente Westland. Andere criteria zijn:

  • het team (jeugd/dames/heren/gemengd) is Nederlands Kampioen geworden in een competitie van een sportbond die is aangesloten bij NOC*NSF, of;
  • het team heeft een 1e, 2e of 3e plaats behaald bij een Europees-, Wereld- of Olympisch kampioenschap, of;
  • het 1e seniorenteam is kampioen geworden in de afdeling/klasse waarin men uitkomt, of;
  • een team heeft een voor Westlandse begrippen buitengewone sportprestatie geleverd. Een en ander ter beoordeling van de jury, die belast is met de toekenning van de Westlandse sportprijzen.

  Sporttalent:

  • als voorwaarde voor het talent geldt dat hij of zij minimaal 14 en maximaal 18 jaar oud is, tijdens de geleverde sportprestatie.

  G-sporter:

  • de individuele sporter of het sportteam is Nederlands Kampioen geworden in een competitie van een sportbond die is aangesloten bij NOC*NSF, of;
  • de individuele sporter of het sportteam heeft een 1e, 2e of 3e plaats behaald bij een Europees-, Wereld- of Olympisch Kampioenschap, of;
  • de individuele sporter of het sportteam heeft een voor Westlandse begrippen buitengewone sportprestatie geleverd. Een en ander ter beoordeling van de jury, die belast is met de toekenning van de Westlandse sportprijzen.

  Sportcoach:

  • de sportcoach heeft voor een belangrijk deel van het jaar een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de sportieve successen en vooruitgang dan wel aan de prestaties van de individuele sporter of van het sportteam met wie hij of zij heeft gewerkt. De sportvereniging waaraan de coach is verbonden, is lid van een sportbond aangesloten bij NOC*NSF.

  Vrijwilligers publieksprijs

  Ook dit jaar wordt er een sportvrijwilligersprijs uitgereikt. Verenigingen kunnen vrijwilligers nomineren. Met een uitgebreide onderbouwing moet duidelijk worden gemaakt waarom deze vrijwilliger zoveel betekent voor de vereniging en de publieksprijs verdient.

 • Voorwaarden
  • de individuele sporter is inwoner van de gemeente Westland. Wanneer men niet in Westland woonachtig is maar wel een duidelijk aantoonbare band heeft met Westland, kan er een uitzondering worden gemaakt. Dit is ter beoordeling aan de jury
  • het sportteam maakt deel uit van een in de gemeente Westland gevestigde sportvereniging.
  • het talent is minimaal 14 en maximaal 18 jaar oud tijdens de geleverde sportprestatie
  • de sportcoach is woonachtig in Westland en/of de sportcoach is coach bij een in gemeente Westland gevestigde sportvereniging
  • de periode waarover beoordeeld wordt loopt van december 2017 tot en met november 2018

  Vertegenwoordigers uit de Westlandse sportwereld beoordelen alle aanmeldingen en leggen de nominaties voor aan de jury. Een deskundige jury onder leiding van de wethouder sport kiest de uiteindelijke winnaars.

 • Sportcarrière Award

  Naast alle hiervoor genoemde categorieën kan de Sportcarrière Award worden toegekend aan een Westlander of iemand met een duidelijk aantoonbare band met Westland, die zich zeer verdienstelijk heeft gemaakt in de sportwereld en waarvan zijn of haar sportcarrière inmiddels is beëindigd. De leden van de denktank dragen eventuele kandidaten voor aan de jury. Voor deze prijs kunnen geen personen worden aangemeld. Indien er voor een bepaalde prijs geen geschikte kandidaat blijkt te zijn, wordt deze prijs niet toegekend.

 • Winnaars 2017

  De winnaars van de Westlandse sportprijzen 2017 zijn bekend gemaakt tijdens een avondvullend sportgala op donderdag 25 januari 2018 in WestlandTheater De Naald. De prijzen werden onder andere door burgemeester Van Ardenne-van der Hoeven, wethouder Peter Ouwendijk (sport), Sarina Wiegman (spreker), Cor Pot (Sparta) en Ricardo van der Ende (sportman 2011) uitgereikt aan de winnaars.

  Sporttalent 2017

  Kyara Koppert, 14 jaar (acrogym)
  De ’s-Gravenzandse Kyara Koppert is Nederlandse kampioen Acrogym B-niveau, mixpaar. Zij is het regionale niveau ontstegen in een sport die in opkomst is. In 2017 presteerde zij op continu niveau en dit is vooral te danken aan een zeer intensieve trainingsintensiteit.

  Categorie G-sport 2017

  Joost de Kiewit (voetbal)
  1e keeper van het NL Doven veldvoetbal, KNDSB zaalvoetbal, 1e keeper SC Monster 4 en zaalvoetbal SV Honselersdijk. Joost de Kiewit heeft zich in deze tak van sport ontwikkeld bij het Nederlands team, maar blijft op regionaal actief. Hij sport in de diverse disciplines die de sport rijk is, zowel in de zaal als op het veld.

  Sportploeg 2017

  FC ’s-Gravenzande (voetbal)
  Zij zijn kampioen zaterdagvoetbal met promotie van de 1e naar de hoofdklasse bij het amateurvoetbal. FC ’s-Gravenzande heeft in twee jaar een zeer constant kwaliteitsniveau bereikt met een sterk stijgende prestatiecurve. Dit getuigt van een sterke mentaliteit, waarbij is gebleken dat zij kunnen presteren onder grote druk.

  Sportcoach 2017

  Sarina Wiegman (voetbal)
  Sarina Wiegman is bondscoach van het Nederlands vrouwenvoetbalelftal en onder haar leiding heeft het team een absoluut hoogtepunt bereikt. Als coach heeft zij een essentiële rol gespeeld in de groei en ontwikkeling van het Nederlands dameselftal, dat daardoor een internationale titel heeft behaald en in eigen land Europees Kampioen is geworden. Daarnaast is Sarina Wiegman uitgeroepen door FIFA tot beste coach van de wereld.

  Sportman 2017

  Dylan Hoogerwerf (shorttrack)
  Dylan Hoogerwerf heeft in 2017 allround goed gepresteerd, zowel individueel als in zijn ploeg. Zo werd hij 1e op NK Shorttrack, onderdeel aflossing, won hij EK zilver op de 500 meter, zilver op de 5.000 meter relay wereldbekerwedstrijden met nationale shorttrackploeg. NK shorttrack (500, 1000, 1500 en 3000 m.), goud op EK 5000 m. met de NL aflossingsploeg en zilver op 5000 m. met de NL aflossingsploeg op de Wereldbekerwedstrijd. Op internationaal niveau gooit hij hoge ogen en hij heeft zich gekwalificeerd voor de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse PyeongChang.

  Sportvrouw 2017

  Anneloes van Veen (zeilen)
  Dit talent zeilt al jarenlang constant op internationaal niveau. Zij haalde goud bij de Wereldbekerwedstrijden in Hyeres, Miami en Mallorca en goud op het Europees Kampioenschap samen met teamgenoot Afrodite Zegers (Den Haag). Deze prestaties leverden hun de aanvoering van de Wereldranglijst op.

  Sportvrijwilliger

  Bijna 7.000 stemmen zijn uitgebracht voor de sportvrijwilliger 2017, met een overtuigende meerderheid is Rabo-sportvrijwilliger 2017 geworden Jan Middendorp van KMD (Klein Maar Dapper).
  Jan Middendorp is al 25 jaar veelzijdig vrijwilliger bij KMD, waardoor hij één van de drijvende krachten achter KMD is. Hij is bestuurslid algemene zaken, actief in de ICT, bar- en keukencommissie. Daarnaast krijt hij de lijnen van de velden.