Studietoeslag voor jongeren met een beperking

Scholieren en studenten vanaf 15 jaar met een arbeidsbeperking kunnen in aanmerking komen voor een individuele studietoeslag. Jongeren met een beperking zijn soms minder goed in staat hun opleiding te combineren met werk. De studietoeslag is bedoeld om te voorkomen dat zij hierdoor vaker en meer moeten lenen dan jongeren die naast hun opleiding wel kunnen werken.

Aanvragen

Het bedrag van de individuele studietoeslag is tussen de € 90,84 en € 302,79 per maand. De hoogte hangt af van je leeftijd. De studietoeslag wordt verstrekt in de vorm van bijzondere bijstand.

Je kunt schriftelijk een aanvraag indienen. Vul het aanvraagformulier individuele studietoeslag (pdf, 69Kb) in. Stuur het formulier en bewijsstukken op naar de gemeente, Postbus 150, 2670 AD Naaldwijk. Of stuur het per e-mail naar info@gemeentewestland.nl.

Je kunt het aanvraagformulier en de stukken ook afgeven bij het gemeentehuis (Verdilaan 7) in Naaldwijk.

Je komt in aanmerking voor de individuele studietoeslag als je:

• ingeschreven staat als inwoner van gemeente Westland
  • recht hebt op studiefinanciering of WTOS (Wet Tegemoetkoming Onderwijsbijdrage en Schoolkosten)
  • niet in staat bent om het wettelijk minimumloon te verdienen, maar wel mogelijkheden hebt tot arbeidsparticipatie
  • geen inkomsten hebt uit werk. Je mag wel stagelopen en een stagevergoeding ontvangen.

Wijzigingen

Per 1 april 2022 is de landelijke wet gewijzigd. De belangrijkste wijzigingen zijn:

• je mag ook aanvragen als je jonger bent dan 18 jaar en een opleiding volgt
  • je mag geen inkomen meer hebben. Als je (parttime) werk hebt, is er geen recht meer op de toeslag
  • je mag wel stagelopen. Een stagevergoeding tot maximaal € 180,- per maand wordt vrijgelaten. Het meerdere wordt ingehouden op de individuele studietoeslag
  • het maakt niet meer uit hoeveel spaargeld je hebt

Hulp nodig?

Heeft u moeite met het invullen van (website)formulieren? U kunt binnenlopen bij een Buurt Informatiepunt bij u in de buurt. U kunt ook een afspraak maken met de formulierenbrigade van Vitis Welzijn.

Andere vraag? Vul het contactformulier in of bel met telefoonnummer 14 0174.