Aangifte levenloos geboren kind

Het is mogelijk een akte van geboorte (levenloos) te laten op maken voor een kindje dat al vóór de geboorte is overleden. Dit kan ook wanneer deze geboorte langere tijd geleden heeft plaatsgevonden. Het is vanaf 3 februari 2019 ook mogelijk om een levenloos geboren kindje op te laten nemen op de persoonslijst van de ouders in de Basisregistratie personen.

Akte van geboorte (levenloos)

Wanneer uw kindje vóór de geboorte is overleden kan een akte opgemaakt worden van geboorte (levenloos) in de gemeente waar uw kindje is geboren. Het maakt daarbij niet uit of het kindje binnen of na een zwangerschap van 24 weken is geboren. 

U kunt in de akte voor- en achternamen laten opnemen. Ook is het mogelijk om een levenloos geboren kindje bij aangifte te erkennen.

Voor het opmaken van een akte van geboorte (levenloos) kunt u een afspraak maken via het telefoonnummer 0174-673107. De ambtenaar zal u informeren over de benodigde documenten. Het is niet mogelijk om een verzoek in te dienen namens uw partner.

Uw kindje is kort na geboorte overleden

Wanneer uw kindje kort na de geboorte is overleden kunt u hiervan aangifte doen in de gemeente waar uw kindje is geboren. Een uitvaartondernemer kan dit ook voor u doen. Er wordt dan een akte van geboorte en een akte van overlijden opgemaakt. De gegevens van uw kindje worden opgenomen in de Basisregistratie personen (BRP).

Op de website van de Rijksoverheidkunt u door middel van het beantwoorden van een aantal vragen zien wat u moet doen om uw levenloos geboren kindje te laten registeren in de Basisregistratie Personen (BRP).