Dubbele achternaam kind

Uw kind krijgt bij de geboorte automatisch de achternaam van de vader of (duo)moeder.

Vanaf 2024 kunt u ook voor een dubbele achternaam kiezen. De achternaam die u kiest voor uw eerste kind geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders. Is de achternaam vastgelegd? Dan kunt u deze meestal niet meer veranderen.

Hoe legt u deze keuze vast?

Wilt u een andere achternaam voor uw kind dan de 'automatische achternaam'? Dit legt u vast bij de gemeente. U komt hiervoor samen naar de afspraak. Dit kan voor de geboorte of (uiterlijk) tijdens de geboorteaangifte.

Verschillende keuzes

U kunt nu dus kiezen of uw kind de achternaam van de moeder, die van de andere ouder, of een combinatie van beide achternamen krijgt.

Lees meer over dubbele achternaam voor uw kind op de site van de rijksoverheid.

Is uw kind in 2023 geboren? Dan krijgt het de door u gekozen enkele achternaam. U kunt dan in 2024 nog wel gebruikmaken van de tijdelijke regeling om alsnog de dubbele achternaam te krijgen. Bel 14 0174 voor een afspraak.

Kosten

Geboortejaar Achternaam gekozen bij Kosten
2023 erkenning in 2023 75,00
2024 geboorteaangifte gratis

Wordt uw kind in 2024 geboren? Dan krijgt het, wanneer u daarvoor gekozen heeft, de dubbele achternaam.

Uw kind al in 2023 erkend

Hebt u uw ongeboren kind al erkend in 2023 en kon u toen nog niet kiezen voor de dubbele achternaam? U kunt bij de aangifte van geboorte in 2024 dan ook kiezen voor de dubbele achternaam. Beide ouders komen dan mee naar de geboorteaangifte.

Is uw oudste kind geboren op of na 1 januari 2016? En wilt u dat uw kind een combinatie van de achternamen van beide ouders als achternaam krijgt? Van 1 januari tot en met 31 december 2024 geldt een tijdelijke regeling.

Hoe werkt het?

Om de dubbele achternaam voor uw kinderen vast te leggen komt u samen naar de gemeente. Dit gaat op afspraak. Veel ouders willen waarschijnlijk de dubbele achternaam voor hun kinderen. Houd er rekening mee dat u soms lang moet wachten voordat u aan de beurt bent. Belangrijk is dat u de keuze in 2024 vastlegt bij de gemeente. Daarna kan het niet meer. Wij zorgen ervoor dat u een afspraak krijgt, ook al kan dat soms even duren. Bel 14 0174 om een afspraak te maken.

Kosten

Dubbele achternaam Kosten
Eerste kind € 75,00
Tweede en volgende kinderen € 50,00

Nieuw identiteitsbewijs noodzakelijk

Verandert u de achternaam van uw kind en heeft het al een eigen identiteitsbewijs? Dan moet u deze opnieuw aanvragen. Hiervoor maakt u een afspraak. U betaalt de kosten van een nieuw identiteitsbewijs.

Waarschuwing:

Dubbele nationaliteit?

Let op! Heeft uw kind straks naast de Nederlandse nog een andere nationaliteit? Bekijk dan of het volgens deze tweede nationaliteit wel mogelijk is om een dubbele achternaam te gebruiken. Is volgens die nationaliteit een andere achternaam mogelijk? Dan kunt u voor uw eerste kind, geboren na 1 januari 2024 ook een dubbele achternaam kiezen.

Is de achternaam vastgelegd? Dan kunt u deze meestal niet meer veranderen.