Europese aanbestedingen

Bij een Europese aanbesteding moet de gemeente zich houden aan zowel de nationale wettelijke regels als de regels van de Europese Unie. U vindt de Europese aanbestedingen van de gemeente Westland op TenderNed.nl.

Wanneer Europees aanbesteden

Voor inkooptrajecten op het gebied van Diensten en Leveringen die groter zijn dan € 215.000 ex BTW vindt een wettelijk verplichte Europese aanbesteding plaats. Voor opdrachten op het gebied van Werken ligt de drempel voor Europees aanbesteden fors hoger: € 5.382.000. Deze drempels gelden voor de periode 1 januari 2022 tot 31 december 2023 en worden elke twee jaar opnieuw vastgesteld door de Europese Commissie.

Proces

De gemeente heeft bij Europese aanbestedingen de keuze uit een aantal werkwijzen. De meest voorkomende zijn het Europese openbare en het niet-openbare proces.

Europese openbare proces
Alle bedrijven kunnen een bod (inschrijving) doen op basis van de eisen en informatie die in de aanbestedingsdocumenten staan.

Europese niet-openbare proces
Dit proces is in principe vergelijkbaar met de openbare aanbesteding. Het verschil is dat dit proces in twee stappen verloopt. Eerst melden geïnteresseerde bedrijven die voldoen aan de bekendgemaakte voorwaarden zich aan. Vervolgens kiest de gemeente minimaal vijf van deze bedrijven uit om een inschrijving (aanbieding) te doen.

De tijd die het kost voor Europese processen wordt bepaald door wettelijke termijnen.