Toeslag voor woonkosten

Kunt u de huur of hypotheek niet meer betalen omdat uw inkomen plotseling lager is geworden? Dat kan bijvoorbeeld door ziekte, scheiding of werkloosheid. U krijgt dan mogelijk een toeslag voor uw woonkosten van de gemeente. Dit noemen we de woonkostentoeslag. 

Deze toeslag is speciaal bedoeld om de hoge kosten van uw huur- of koopwoning te betalen als uw inkomen opeens is gedaald en u daar niets aan kon doen. De periode dat u deze toeslag krijgt, is maximaal 6 maanden. 

Aanvragen

U vraagt woonkostentoeslag aan via onderstaande knop. Woonkostentoeslag is een vorm van bijzondere bijstand. Om de toeslag aan te vragen, hoeft u geen bijstandsuitkering te hebben. 

Inloggen met DigiD Regel online

Huurtoeslag

Als u een laag inkomen heeft en een hoge huur, dan heeft u misschien recht op huurtoeslag. Dit is een financiële steun in de huur vanuit de overheid. Huurtoeslag kunt u aanvragen bij de Belastingdienst

U kunt woonkostentoeslag aanvragen als u aan de volgende voorwaarden voldoet: 

  • uw inkomen is plotseling veel minder 
  • u gaat op zoek naar een goedkoper huur- of koophuis 
  • als u een koophuis heeft: de kosten van uw koopwoning zijn te hoog voor uw inkomen. Het gaat om onder andere de hypotheekrente, het onderhoud en de onroerendezaakbelasting
  • als u een huurwoning heeft en uw aanvraag voor huurtoeslag is afgewezen 

Huurtoeslag gaat vóór woonkostentoeslag. U kunt dus alleen woonkostentoeslag krijgen als u geen recht heeft op huurtoeslag. Bijvoorbeeld omdat de huur te hoog is of omdat u een koopwoning heeft.

Hulp nodig? 

Vindt u het moeilijk formulieren op onze website of op papier in te vullen? Dan kunnen de mensen bij een Buurt Informatiepunt u helpen. U kunt ook een afspraak maken met de formulierenbrigade van Vitis Welzijn.

Heeft u een andere vraag? Stel uw vraag online of bel met telefoonnummer 14 0174.

Hoe staat het met mijn aanvraag of melding?

Wilt u weten hoe het staat met uw aanvraag of melding? Vul dan het formulier op onze website in.