Toeslag voor woonkosten

Kunt u de huur of hypotheek niet meer betalen omdat uw inkomen plotseling lager is geworden? Dat kan bijvoorbeeld door ziekte, scheiding of werkloosheid. U krijgt dan mogelijk een toeslag voor uw woonkosten van de gemeente. Dit noemen we de woonkostentoeslag. 

Deze toeslag is speciaal bedoeld om de hoge kosten van uw huur- of koopwoning te betalen als uw inkomen opeens is gedaald en u daar niets aan kon doen. De periode dat u deze toeslag krijgt, is maximaal 6 maanden. 

Aanvragen

U vraagt woonkostentoeslag aan via onderstaande knop. Woonkostentoeslag is een vorm van bijzondere bijstand. Om de toeslag aan te vragen, hoeft u geen bijstandsuitkering te hebben. 

Inloggen met DigiD Regel online

Huurtoeslag

Als u een laag inkomen heeft en een hoge huur, dan heeft u misschien recht op huurtoeslag. Dit is een financiële steun in de huur vanuit de overheid. Huurtoeslag kunt u aanvragen bij de Belastingdienst

U kunt woonkostentoeslag aanvragen als u aan de volgende voorwaarden voldoet: 

  • uw inkomen is plotseling veel minder 
  • u gaat op zoek naar een goedkoper huur- of koophuis 
  • als u een koophuis heeft: de kosten van uw koopwoning zijn te hoog voor uw inkomen. Het gaat om onder andere de hypotheekrente, het onderhoud en de onroerendezaakbelasting
  • als u een huurwoning heeft en uw aanvraag voor huurtoeslag is afgewezen 

Huurtoeslag gaat vóór woonkostentoeslag. U kunt dus alleen woonkostentoeslag krijgen als u geen recht heeft op huurtoeslag. Bijvoorbeeld omdat de huur te hoog is of omdat u een koopwoning heeft.

Hulp nodig? 

Vind je het moeilijk formulieren op onze website of op papier in te vullen? Dan kunnen de mensen bij een Buurt Informatiepunt je helpen. Je kan ook een afspraak maken met de formulierenbrigade van Vitis Welzijn.

Heeft u een andere vraag? Stel uw vraag online of bel met telefoonnummer 14 0174.

Hoe staat het met mijn aanvraag of melding?

Wil je weten hoe het staat met je aanvraag of melding? Vul dan het formulier op onze website in.