Verhuizing naar het buitenland doorgeven (emigratie)

Verhuist u vanuit Westland naar het buitenland? Of gaat u minimaal 8 maanden in het buitenland wonen? Dat noemen we emigratie. U kunt uw verhuizing naar het buitenland online doorgeven met DigiD, als er niemand van het gezin op het adres in Westland blijft wonen.

Inloggen met DigiD Regel met DigiD

Blijft er iemand wonen op uw adres? 

Verhuist niet iedereen van uw gezin mee naar het buitenland? Dan moet de persoon die naar het buitenland verhuist zijn verhuizing zelf bij de balie doorgeven. Maak hiervoor eerst een afspraak. U kunt vier weken voordat u gaat verhuizen en maximaal vijf dagen erna uw vertrek naar het buitenland doorgeven.

Maak een afspraak

Kosten

Het doorgeven van uw verhuizing naar het buitenland is gratis. 

Wie mag de verhuizing doorgeven?

U kunt voor u zelf en gezinsleden de emigratie doorgeven als u op hetzelfde oude adres woont en samen naar een nieuw adres in het buitenland verhuist.

  • iedereen die 16 jaar of ouder is
  • ouders, voogden of verzorgers voor kinderen jonger dan 16 jaar
  • ouders en hun meerderjarige kind of kinderen voor elkaar als u op hetzelfde adres woont
  • echtgenoten of geregistreerde partners voor elkaar als u op hetzelfde adres woont

Als u verhuist naar Caraïbisch Nederland (de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten en de gemeenten Bonaire, Saba en Sint Eustatius) moet u eerst uw verhuizing naar het buitenland (emigratie) doorgeven. Daarna vraagt u een bewijs van uitschrijving aan. Dit kan alleen aan de balie op de dag dat u verhuist. Het bewijs van uitschrijving is gratis en krijgt u meteen mee. Dit bewijs heeft u in Caraïbisch Nederland nodig bij de inschrijving. 

Heeft u zich al uitgeschreven?

Dan vraagt u het bewijs van uitschrijving aan bij één van de 18 Registratie Niet-Ingezetenen (RNI) loketten. U kunt het bewijs dan niet meer aanvragen in de gemeente waar u heeft gewoond. 

Uw vertrek naar het buitenland geven wij automatisch door aan bijvoorbeeld de Belastingdienst, zorgverzekeraar en uw pensioenfonds. De gemeente stuurt u geen bericht over het vertrek. Lees wat u nog meer moet regelen voor uw verhuizing naar het buitenland op Rijksoverheid.nl

Als u naar het buitenland verhuist, moet u soms bewijzen dat u bent uitgeschreven uit Nederland. U vraagt een bewijs van uitschrijving aan bij één van de 19 Registratie Niet-Ingezetenen (RNI) loketten.  

Hulp nodig? 

Vindt u het moeilijk formulieren op onze website of op papier in te vullen? Dan kunnen de mensen bij een Buurt Informatiepunt u helpen. U kunt ook een afspraak maken met de formulierenbrigade van Vitis Welzijn.

Heeft u een andere vraag? Stel uw vraag online of bel met telefoonnummer
14 0174.