Gemeentelijk waterklimaatplan
Gemeente Westland heeft een waterklimaatplan. In dat plan staat hoe de gemeente samen met het Hoogheemraadschap van Delfland wil zorgen voor het water in de gemeente. Dat is nodig omdat er de afgelopen jaren door klimaatverandering meer overlast van water kan zijn na hevige buien. Ook is er een grotere kans op droogte en hitte in de zomer waar de gemeente rekening mee moet houden. Daarom wil de gemeente ervoor zorgen dat er in 2050 een watersysteem is dat geschikt is om de gevolgen van klimaatverandering aan te kunnen. In het plan staat ook hoe de gemeente met bewoners en bedrijven wil samenwerken om het doel te bereiken.
Waterkwaliteitskaart
Om inzicht te krijgen in de ontwikkeling van de kwaliteit van het water, bewaakt het Hoogheemraadschap van Delfland die kwaliteit. Alle gegevens staan op de digitale waterkwaliteitskaart.
Wie doet wat?
Gemeente Westland
Gemeente Westland spant zich samen met andere gemeenten, hoogheemraadschappen, provincies en het Rijk in om Nederland klimaatbestendig en waterrobuust in te richten voor 2050. Dit doen we vanuit het Deltaplan Ruimtelijke Adaptie. Het deltaplan versnelt en intensiveert de aanpak van wateroverlast, hittestress, droogte en de beperking van gevolgen bij overstromingen. De gemeente neemt daarvoor maatregelen in de openbare ruimte.
De gemeente doet haar best om ervoor te zorgen dat vervuiling via de bodem niet in het oppervlaktewater terechtkomt. Dit noemen we een inspanningsverplichting.
De gemeente verzamelt hemelwater (regenwater) als dat niet direct op het oppervlaktewater geloosd kan worden of zelf in de bodem of anders verwerkt kan worden.
Grondwater
Gemeente Westland neemt alleen maatregelen in het openbaar gebied om steeds terugkerende overlast van grondwater te voorkomen of te verminderen. Dit gebeurt dus alleen als een gebied er echt last van heeft. Een natte tuin of kruipruimte hoort hier bijvoorbeeld niet bij. De oplossingen moeten betaalbaar zijn en tegelijk uitgevoerd worden met andere werkzaamheden in de buurt. Als het waterschap hiervoor verantwoordelijk is, dan regelen zij het. De gemeente is bijvoorbeeld niet verantwoordelijk voor het grondwaterpeil.
De gemeente verzamelt huishoudelijk afvalwater in woongebieden en brengt dit via het riool naar een waterzuiveringsinstallatie. Op andere plekken doet de gemeente dit alleen als het betaalbaar is. Om vervuiling van het oppervlaktewater te voorkomen, helpt de gemeente bedrijven met het afvoeren van hun afvalwater naar de zuivering. Dit gebeurt alleen als het bedrijf alle aanlegkosten betaalt en niet meer dan 0,5 m3 water per uur per hectare afvoert. Als er meer water is, moeten ze het tijdelijk opslaan (bufferen) of op een andere manier afvoeren. De gemeente controleert dit.
Het gaat hierbij om het schoonmaken, onderhouden en baggeren van wateren die volgens de regels(Verwijst naar een externe website) onder het beheer van de gemeente vallen.
De gemeente doet haar best te voorkomen dat vuil en vuilwater vanuit de kernen op het oppervlaktewater terecht komt. Dat is belangrijk voor verbetering van de waterkwaliteit. Daarvoor onderhoudt de gemeente het rioolsysteem goed en controleert of het riool niet verkeerd gebruikt wordt.
Hoogheemraadschap van Delfland
Het gaat hierbij om het schoonmaken, onderhouden en baggeren van wateren die volgens de regels(Verwijst naar een externe website) onder het beheer van het Hoogheemraadschap vallen.
Het Hoogheemraadschap is verplicht om water te zuiveren volgens wettelijke normen. De gemeente levert het water af bij de hoofdgemalen. Het Hoogheemraadschap zorgt daarna voor verder transport naar de centrale zuiveringen.
Het Hoogheemraadschap zorgt ervoor dat er geen overstromingen plaatsvinden vanuit het polderwater. Ze zorgen daarom voor voldoende afvoer en capaciteit om het polderwater even te bewaren. Hiermee houdt het Hoogheemraadschap het gebied droog volgens de voorgeschreven normen.
Het Hoogheemraadschap zorgt voor de kwaliteit van het oppervlaktewater. Voor de grote hoofdwatergangen (boezems) is dit wettelijk verplicht. Voor het overige water is dit een inspanningsverplichting.
Provincie Zuid-Holland
De provincie Zuid-Holland moet de kwaliteit van grondwater beschermen in gebieden waar grondwater wordt gewonnen voor drinkwater.
De provincie beheert de kwaliteit van zwemwater en neemt maatregelen volgens de Zwemwaterrichtlijn. Ook kan de provincie een negatief zwemadvies, een verbod instellen of zwemwater aanwijzen volgens de normen. In Westland zijn alleen Wollebrand en Prinsenbos aangewezen als officieel zwemwater. De gemeente vindt het belangrijk dat er water beschikbaar blijft voor recreatie en neemt soms extra maatregelen om de kwaliteit van zwemwater te verbeteren, ook al is dat niet verplicht.
Zie ook
- Westland Woont Duurzaam(Verwijst naar een externe website)
- hoe kan ik water- en klimaatbestendiger bouwen?(Verwijst naar een externe website)
- wat kan ik zelf doen? Mogelijkheden en inspiratie voor bewoners en bedrijven(Verwijst naar een externe website)
- daarom niet in het riool(Verwijst naar een externe website)