U voelt zich eenzaam

Het kan lastig zijn over eenzaamheid te praten. Dan is het goed om te weten dat u niet de enige bent die zich eenzaam voelt. Bijna de helft van de inwoners van Westland voelt zich regelmatig eenzaam. Gelukkig kunt u er iets aan doen. 

Wat kunt u zelf doen?

Eenzaamheid gaat niet vanzelf over. U moet ermee aan de slag. Zorg bijvoorbeeld dat u meer onder de mensen komt. Of dat de contacten die u heeft beter worden. Probeer patronen in uw dagelijkse leven te veranderen. Word bijvoorbeeld lid van een club of vereniging. Ook hulp vragen kan helpen omdat een ander vaak niet weet dat u zich eenzaam voelt. 

  • handige tips vindt u op de website van  Eenzaamheidwestland 
  • bel anoniem De Luisterlijn om uw verhaal te delen of te praten over een oplossing 
  • bekijk verschillende mogelijkheden om iets te doen op de website eenzaam.nl

Kent u of bent u iemand die zich eenzaam voelt? Heeft u hulp nodig of vindt u het lastig iemand anders te helpen? Bij Vitis Welzijn kunt u terecht voor steun en advies. Op het speciale formulier Steun of advies bij eenzaamheid kunt u uw gegevens invullen. Een medewerker van Vitis Welzijn neemt dan contact met u op. 

In Westland zijn er veel activiteiten waar u vaak gratis aan mee kunt doen. In elke kern zijn plekken waar u terecht kunt om anderen te ontmoeten, zoals wijkcentra van Vitis Welzijn en bibliotheken. Vrijwilligers, professionals en actieve inwoners zetten zich hiervoor in. Wat dacht u van zingen bij een koor, biljarten of een cursus volgen? 

Heeft u er wel eens aan gedacht vrijwilligerswerk te doen? U helpt dan anderen, maar u beleeft er zelf ook plezier aan. Het geeft een andere invulling aan uw dag en u ontmoet andere mensen. Op de website van Westland voor elkaar ziet u wat voor vrijwilligerswerk u in de buurt kunt doen. Vindt u het een beetje spannend? De medewerkers van Vitis Welzijn Vrijwillige Inzet helpen u graag met zoeken.

In Westland zijn meer dan 100 diensten en activiteiten voor mensen die zich eenzaam voelen. Op onze website vindt u een handig overzicht met aanbod voor iedereen en aanbod speciaal voor jongeren, ouders, ouderen en mensen met een beperking. U zoekt makkelijk op alfabet en klikt snel door naar meer informatie. U kunt zelf of samen met iemand anders zoeken wat bij u past. Heeft u vragen of komt u er niet uit? De medewerkers van Vitis Welzijn helpen graag.

Meer hulp nodig?

Praat dan eens met uw huisarts of ga langs bij een Buurt Informatiepunt. Komt u er niet uit omdat het probleem te groot is of er teveel tegelijk speelt? Dan kan het Sociaal Kernteam Westland misschien helpen. Op de website van het Sociaal Kernteam leest u hoe dit team werkt, wat het team doet en welke vragen u aan het team kunt stellen.