Maatregelen tegen jeugd die overlast veroorzaakte

Burgemeester Arends heeft aan twee jongeren die overlast veroorzaakten in het centrum van Naaldwijk een gebiedsverbod opgelegd. Zij mogen zich gedurende twee maanden niet ophouden in en rond het centrum. Ook heeft de burgemeester maatregelen opgelegd aan jongeren die zich vorig jaar tijdens de feestweken of in de periode daarna misdroegen. 

Afgelopen maand is het aantal meldingen bij de politie en gemeente over jeugdoverlast in het centrum van Naaldwijk fors toegenomen. De meldingen hebben betrekking op een groep jeugd, variĆ«rend van 10 tot 15 personen. De jongeren schreeuwen, steken illegaal vuurwerk af, intimideren voorbijgangers en winkelmedewerkers, vechten op straat en verstoren de openbare orde op andere manieren. Dit gedrag heeft een negatieve invloed op de leefbaarheid in het gebied en het gevoel van veiligheid van bewoners, ondernemers en winkelend publiek. Daarom neemt de burgemeester maatregelen. Naast de gebiedsverboden is er een verhoogde inzet vanuit politie en gemeentelijke handhavers en worden particuliere beveiligers ingezet. Ook is de burgemeester van plan tijdelijk cameratoezicht toe te passen. Voor alle jongeren die in beeld zijn wordt bepaald welke maatregelen passend zijn. 

Feestweken

Ook bij een paar feestweken was er vorig jaar sprake van ordeverstoringen. Het ging veelal om jongeren die er uitsluitend op uit waren overlast te veroorzaken. Om te voorkomen dat enkelingen de sfeer verpesten, heeft de burgemeester voor het evenementenseizoen van dit jaar bestuurlijke maatregelen voorbereid. Elf jongeren ontvingen een last onder dwangsom. Als zij opnieuw overlast veroorzaken moeten ze 1.000 euro betalen. Vijf jongeren kregen een waarschuwingsbrief. Voor al deze jongeren geldt dat de burgemeester nieuwe maatregelen kan opleggen als daar aanleiding voor is. Doel is en blijft de evenementen gezellig een feestelijk te laten verlopen, zonder ordeverstoringen.