Veilig fietsen centraal tijdens scholenprogramma Tour de Femmes

Leerlingen van 12 klassen van het Lentiz Floracollege in Naaldwijk stapten woensdagochtend op de spinningfiets. Dit deden ze in het kader van het Scholenprogramma van de Tour de Femmes, een wielerwedstijd die in augustus start in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. In de hele regio konden scholieren de afgelopen maanden kennismaken met wielrennen.

Veilig fietsen

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag maakte het scholenprogramma mede mogelijk met een financiële bijdrage. Arjen Kapteijns, verkeersveiligheidsambassadeur van de regio en tevens wethouder in Den Haag: “We vinden het als regio belangrijk dat zoveel mogelijk mensen op de fiets stappen. Voor woon-werkverkeer, maar ook scholieren op weg naar school. Dit draagt bij aan de bereikbaarheid, schone lucht en is ook nog eens gezond. Wel vinden we het belangrijk dat dit fietsen veilig gebeurt. Daarom doen de scholieren naast een wedstrijd ook een quiz over verkeersveiligheid. Jongeren zijn een kwetsbare, maar ook lastig te bereiken doelgroep. Via dit actieve programma denken we dat we hier toch een bijdrage aan de bewustwording kunnen leveren.”

Westland echte fietsgemeente

Anko Goudswaad, onze wethouder Sport, gaf samen met profwielrenster Mylène de Zoete het startschot voor de ochtend. Veel Westlanders stappen regelmatig op de fiets, zo ook Goudswaard. Wie goed oplet, ziet hem de laatste tijd vaak op zijn gele racefiets door Westland fietsen. Daarmee vraagt hij aandacht voor fietsen, maar ook voor de Tour de France Femmes. Vandaag daagde hij scholieren uit voor een fietswedstrijd. Ook Goudswaard ziet dat Westland een echte fietsgemeente is: “Het is hier een gewoonte om op de fiets naar school en de sportvereniging te gaan, en dat is natuurlijk geweldig. Het zou fantastisch zijn als de fiets het meest gebruikte vervoersmiddel in heel Westland wordt, niet alleen onder jongeren die naar school of sport gaan, maar ook naar werk en in de vrije tijd.  We hebben de taak om ervoor te zorgen dat dit op een veilige manier kan.”

School meteen enthousiast

Toen de rondvraag werd gedaan welke scholen mee wilden doen aan het Scholenprogramma was Lentiz Floracollege enthousiast: Teamleider Onderbouw, Azahara van Bergen: “We hebben meteen onze hand opgestoken om mee te doen aan dit programma. We dragen de wielersport een warm hart toe. Onze leerlingen hebben eerder al met Team Westland, een sponsorrit op de Col du Tourmalet, een flink bedrag binnen gehaald. Voor wie nog niet fietste, is deze ochtend een goed moment om eens kennis te maken met de sport en het fietsen.”