Vrijwilligerswaarderingsprijs WestlandHart

Jaarlijks zijn vele vrijwilligers in Westland actief voor verschillende organisaties en verenigingen. Dat maakt Westland een hechte gemeenschap waar we naar elkaar omkijken en gezamenlijk de schouders eronder zetten. Vrijwilligers zijn onmisbaar voor de Westlandse samenleving.

Organisaties en verenigingen waar vrijwilligers actief zijn kunnen in aanmerking komen voor de vrijwilligersjaarprijs, het WestlandHart. Het WestlandHart wordt jaarlijks uitgereikt aan organisaties die een bijzondere prestatie hebben geleverd en daarmee het verschil hebben gemaakt voor de Westlandse samenleving.

Winnaars WestlandHart 2022

Donderdag 25 mei zijn de winnaars van de vrijwilligerswaarderingsprijs WestlandHart bekend gemaakt. De grote winnaars zijn Voedselbank Westland en Stichting Dierenhulp Westland. Tijdens een feestelijke bijeenkomst bij Brownies en Downies in ’s-Gravenzande reikte Burgemeester Bouke Arends het beeldje WestlandHart aan beide organisaties uit.

Stichting Dierenhulp Westland won dit jaar de publieksprijs. De vrijwilligers van de stichting zoeken naar vermiste dieren in Westland. Ook brengen zij de gevonden dieren weer terug naar hun baasje. Veel huisdieren hebben namelijk een chip met informatie over het dier, maar ook wie de eigenaar is. Een weggelopen hond of kat kan hierdoor makkelijker worden teruggebracht naar het juiste adres.

De juryprijs won Voedselbank Westland. De grote groep trouwe vrijwilligers geeft wekelijks gratis voedselpakketten aan 200 huishoudens in Westland. "Voor gezinnen die na het betalen van hun rekeningen, bijna geen geld overhouden voor eten en drinken is de Voedselbank een uitkomst. Er wordt hard gewerkt door de vrijwilligers om een gezond voedselpakket samen te stellen. De Voedselbank ontvangt producten vanuit de landelijke organisatie, maar ook van bedrijven en particulieren uit Westland.

Naast de prijswinnaars waren dit jaar ook Kringloopwinkel de Recycling en Kinderboerderij de Waterster genomineerd. Begin 2024 kunnen vrijwilligersorganisaties weer aangemeld worden voor een nominatie voor het WestlandHart via deze website.

De inwoners van gemeente Westland kunnen organisaties uit Westland aanmelden om kans te maken op de prijs. De vakjury nomineert uit al deze aanmeldingen vier organisaties. Hierbij wordt gekeken naar het afgelopen jaar. Wat hebben de organisaties gedaan? Wat hebben zij ondernomen waardoor zij eruit springen op het gebied van vrijwilligerswerk?

De vier genomineerde organisaties zijn eigenlijk allemaal winnaars. Zij ontvangen een geldbedrag van € 2.500 en een promotievideo. Een onafhankelijke jury, onder voorzitterschap van wethouder Barend Rombout, kiest uit de genomineerden een winnaar. Daarnaast worden inwoners opgeroepen hun stem uit te brengen voor de publieksprijs. Beide winnaars ontvangen dan het prachtige beeld van het WestlandHart.

Wilt u informatie over eerdere uitreikingen? Kijk dan op de pagina WestlandHart (voorheen Loftrompet) van Erfgoedwestland.