Tweede Kamerverkiezingen

Op woensdag 22 november 2023 vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Uw stem en die van andere kiezers bepalen samen welke 150 leden na de verkiezingen in de Tweede Kamer komen. Op deze pagina vindt u alle informatie die u nodig heeft om straks uw stem te kunnen uitbrengen.

Waarschuwing:

Wij zoeken stemmentellers!

Op woensdag 22 november 2023 worden na sluiting van de stembureaus om 21.00 de stemmen op partij geteld. Daar hebben we heel veel tellers voor nodig! Stembureauleden hebben we voldoende.

Ben jij tenminste 18 jaar en vind je het leuk om je steentje bij te dragen? Geef je dan op als teller via deze link.

Wat ga je doen?

Je telt in een telteam onder leiding van een telleider de stemmen per partij op het stembureau waar je bent ingedeeld. Na afloop van de telling help je met het inpakken van de stemmen en opruimen van het stembureau.

Wat bieden wij je?

 • een korte e-learning zodat je precies weet wat er van je verwacht wordt
 • een bijzonder kijkje in de “verkiezingskeuken’
 • een vergoeding van € 50,- (bruto)

Heb je nog vragen?

Neem contact op met team verkiezingen via de mail [email protected] of telefoon
0174-673355

Stemmen

U mag stemmen voor de Tweede Kamerverkiezing als u de Nederlandse nationaliteit heeft en 18 jaar of ouder bent. Ongeveer 3 weken voor de verkiezingen ontvangt u uw stempas per post.

Volmacht

Kunt u 22 november 2023 niet zelf stemmen? Dan kunt u iemand anders toestemming geven om voor u te stemmen. U geeft die persoon dan een machtiging (een volmacht).

U kunt op 2 manieren iemand machtigen:

 • u ontvangt uw stempas ongeveer 3 weken voor de verkiezingsdag
 • vraag iemand die ook in Westland woont om voor u te stemmen
 • vul de achterkant van uw stempas in
 • u en de persoon die voor u stemt (de gemachtigde) zetten allebei een handtekening
 • de persoon die voor u stemt neemt de ingevulde en ondertekende stempas mee naar het stembureau. De persoon brengt uw stem tegelijk uit met de eigen stem
 • bij het stemmen moet de persoon die voor u stemt (een kopie van) uw identiteitsbewijs laten zien. Deze persoon kan uw identiteitsbewijs ook op een smartphone of tablet laten zien

Een schriftelijke volmacht kunt u gebruiken als u een machtiging wilt regelen voordat u uw stempas heeft. Bijvoorbeeld omdat u langere tijd niet in Nederland bent.

Vanaf dinsdag 10 oktober 2023 kunt u een verzoek om bij volmacht te stemmen online met uw DigiD aanvragen. 

Wilt u uw verzoek al eerder indienen?

Download dan het formulier (pdf, 193 KB) of haal het formulier op bij de Publieksbalie in het gemeentehuis in Naaldwijk, Verdilaan 7.

U en de persoon die voor u gaat stemmen vullen een deel van dit formulier in. U zet beiden uw handtekening. De persoon die voor u gaat stemmen, moet ook in Nederland ingeschreven zijn.

Het verzoek om bij volmacht te stemmen moet uiterlijk vrijdag 17 november door de gemeente zijn ontvangen.

U kunt het formulier:

 • scannen en per e-mail sturen naar: [email protected].
 • per post sturen naar: Team Verkiezingen, Postbus 150, 2670 AD Naaldwijk
 • inleveren bij de publieksbalie in het gemeentehuis in Naaldwijk, Verdilaan 7.

Als uw aanvraag wordt goedgekeurd, krijgt de persoon die voor u gaat stemmen een volmachtbewijs toegestuurd. Daarmee kan deze persoon voor u stemmen. Bij een schriftelijke volmacht hoeft de gemachtigde geen (kopie van) een identiteitsbewijs van u te laten zien.

Maximaal twee volmachten

De persoon die voor u stemt (de gemachtigde) mag voor maximaal 2 andere kiezers stemmen. De gemachtigde moet de volmachtstem(-men) tegelijk met de eigen stem uitbrengen.