Verkiezing Europees Parlement 2024

Op donderdag 6 juni 2024 kunt u stemmen op de Nederlandse leden voor het Europees Parlement.

Volmacht

Kunt u 6 juni 2024 niet zelf stemmen? Dan kunt u iemand anders toestemming geven om voor u te stemmen. U geeft die persoon dan een machtiging (een volmacht).

U kunt op 2 manieren iemand machtigen:

Via de stempas (onderhandse volmacht)

 • U ontvangt uw stempas ongeveer 3 weken voor de verkiezingsdag
 • Vraag iemand die ook in Westland woont om voor u te stemmen.
 • Vul de achterkant van uw stempas in.
 • U en de persoon die voor u stemt (de gemachtigde) zetten allebei een handtekening.
 • De persoon die voor u stemt neemt de ingevulde en ondertekende stempas mee naar het stembureau. De persoon brengt uw stem tegelijk uit met de eigen stem.
 • Bij het stemmen moet de persoon die voor u stemt (een kopie van) uw identiteitsbewijs laten zien. Deze persoon kan uw identiteitsbewijs ook op een smartphone of tablet laten zien.

Via schriftelijke volmacht

Een schriftelijke volmacht kunt u gebruiken als u een machtiging wilt regelen voordat u uw stempas heeft. Bijvoorbeeld omdat u langere tijd niet in Nederland bent.

Online

U kunt een schriftelijke volmacht online aanvragen. Dit kan tot uiterlijk maandag 3 juni 2024.

De persoon die voor u stemt tekent het toestemmingsformulier (pdf, 81 KB)volmacht. Dit formulier moet u toevoegen (uploaden) aan de online aanvraag.

Schriftelijk

Download het formulier (pdf, 195 KB)of haal het formulier op bij de publieksbalie in het gemeentehuis in Naaldwijk (Verdilaan 7).

Bent u EU-burger? En woont u in Nederland, maar heeft u niet de Nederlandse nationaliteit? Als u in Nederland wilt stemmen moet u vooraf een Y-32 formulier invullen. Hiermee registreert u uzelf eenmalig bij uw gemeente.

Vul het formulier in met blokletters. Mail het formulier daarna met een kopie van uw identiteitsbewijs (ID-kaart, paspoort of rijbewijs) naar [email protected].

Of stuur het op naar: 

Gemeente Westland
T.a.v. Team Verkiezingen
Postbus 150
2670 AD Naaldwijk

Het formulier moet op zijn laatst op 23 april 2024 door ons zijn ontvangen. Maximaal 14 dagen voor de verkiezing wordt een stempas bezorgd op uw adres. Daarmee mag u in Nederland stemmen bij de verkiezing van de leden van het Europees Parlement.

Informatie:

Andere taal

Wilt u het formulier en de uitleg in een andere taal lezen?

Op de website van de Rijksoverheidkunt u formulier 'Model Y32' en de begeleidende brief in de talen Nederlands, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Pools en Spaans vinden.

Bent u op donderdag 6 juni, tijdelijk of blijvend in het buitenland? Dan kunt u toch stemmen.

Tijdelijk in het buitenland 

Bent u op 6 juni in het buitenland voor bijvoorbeeld uw werk, studie of vakantie? En staat u ingeschreven bij een Nederlandse gemeente? Dan kunt u stemmen via een volmacht of per brief. 

 • Schriftelijke volmacht
  Bij het stemmen via een volmacht laat u iemand in een Nederlandse gemeente voor u stemmen. Dit heet machtigen. De persoon in Nederland moet zelf ook gaan stemmen. De schriftelijke volmacht kunt u aanvragen bij de gemeente waar u staat ingeschreven. u kunt het formulier voor volmacht downloaden via de website van de Rijksoverheid.
 • Per brief 
  Het is ook mogelijk om per brief te stemmen vanuit uw tijdelijke adres in het buitenland. Dit kan met een briefstembewijs. Hiervoor kunt u een aanvraag doen bij de gemeente Den Haag. U heeft dan wel een buitenlands postadres nodig waar het briefstembewijs naartoe gestuurd kan worden. De aanvraag moet op zijn laatst vrijdag 10 mei 2024 (23.59 uur Nederlandse tijd) ontvangen zijn door de gemeente Den Haag. Meer informatie leest u op de website van de gemeente Den Haag

Blijvend in het buitenland 

Als u niet meer staat ingeschreven bij een Nederlandse gemeente, moet u uzelf eerst (eenmalig) aanmelden als kiezer in het buitenland. U vraagt dit aan bij de gemeente Den Haag via de website: www.stemmenvanuithetbuitenland.nl. Daarna kunt u per brief stemmen of met een kiezerspas (hiervoor moet u wel in Nederland zijn). 

 • Per brief stemmen 
  Als u bent aangemeld als kiezer in het buitenland, dan ontvang u uw stempapieren per post. Heeft u uw briefstembewijs niet ontvangen of bent u deze kwijt? Vraag dan een vervangend briefstembewijs aan. Dit kan via de website van de gemeente Den Haag

 • Schriftelijke volmacht 
  Bij het stemmen via een volmacht laat u iemand in een Nederlandse gemeente voor u stemmen. Dit heet machtigen. De persoon in Nederland moet zelf ook gaan stemmen. Het voordeel van het stemmen per volmacht is dat u geen last hebt van problemen met de postbezorging. Zorg dat de aanvraag op zijn laatst donderdag 25 april 2024 (23.59 Nederlandse tijd) bij de gemeente Den Haag binnen is. Meer informatie leest u op de website van de gemeente Den Haag.

 • Stemmen met een kiezerspas 
  Met een kiezerspas kunt u zelf stemmen in een willekeurig stembureau in Nederland. Let op: u moet deze kiezerspas eerst aanvragen bij de gemeente Den Haag. Ga hiervoor naar de website van de gemeente Den Haag. De aanvraag moet uiterlijk donderdag 25 april 2024 (23.59 uur Nederlandse tijd) ontvangen zijn door de gemeente Den Haag.