Staelduinse Bos

Het Staelduinse Bos bij ´s-Gravenzande is een prachtig, beschermd natuurgebied in het Westland. Het gebied bestaat voornamelijk uit oud loofbos met langs de rand enkele graslanden.

Recreatiemogelijkheden

Het Staelduinse Bos is een prachtig fiets- en wandelgebied. Er zijn gemarkeerde wandelroutes en een rolstoelvriendelijke route. Een fietsroute loopt dwars door het bos.

Excursies buiten openingstijden

Er zijn verschillende mogelijkheden voor excursies buiten schooltijd. Zo zijn er speurtochten, kunnen kinderen een natuurkijkdoos maken of een kaboutertocht doen. Tenslotte zijn er regelmatig speciale excursies en activiteiten.

Historie

De naam Staelduin stamt af uit de vijftiende eeuw. Destijds woonden er vissers, die houten 'staelen' gebruikten om de grote fuiken in het snelstromende water vast te zetten. Pas vanaf ca. 1850 groeide er bos op dit duin.

De historische bebouwing bestaat uit een hoeve met een kleine en een grote stal, de koestal. Twee Bunkers in het oosten en enkele verspreid liggende bunkers in het westen stammen uit de Tweede Wereldoorlog.