Varen in Westland

De Westlandse vaarwegen liggen in het landschap tussen kassen, polders en dorpskernen. Ga goed voorbereid het water op en houd rekening met de omgeving.

Goed voorbereid het water op

Hoe zijn de weersverwachtingen? Is je boot in orde? Alles wat nodig is voor een goed voorbereide vaartocht vind je op de Varen doe je Samen! website. De vaarroutes in Westland zijn aangegeven met knooppuntenborden. Zo weet je precies welke kant je op kunt. Bekijk en plan de route via vaarroutes.

Vaarregels

Net als op de weg, gelden op het water regels voor bijvoorbeeld de maximale snelheid en de grootte van je boot. In Westland en Midden-Delfland gelden naast de landelijke vaarregels, specifieke regels voor varen op sloten en vaarten in de twee gemeenten.

  • vaar niet te snel. De maximum vaarsnelheid is 6 km/uur
  • bezorg de omgeving geen (geluids)overlast
  • vaar alcoholvrij. De wettelijke grens ligt op 0,5 promille
  • vaar bij duisternis met de juiste verlichting
  • gooi geen afval in het water. Neem afval mee en gooi het in de afvalbak

Westland volgt de regels van het Hoogheemraadschap van Delfland. Zij neemt de zorg voor onze wateren op zich. Alle regels op het water samen met de verkeersborden zijn te vinden op hun website: Verkeersregels op het water - Delfland (hhdelfland.nl)

Verbod op elektronisch versterkte muziek

Op een aantal vaarwegen in Westland geldt een verbod op elektronisch versterkte muziek. Hier wordt op gecontroleerd. In het aanwijzingsbesluit ziet u waar wel of geen elektronisch versterkte muziek is toegestaan. 

Overlast op het water melden

Harde muziek, herrie, schelden, te hard varen: ervaart u overlast op het water in Westland of Midden-Delfland? Meld overlast bij de politie.

  • Bel 0900-8844 en bij spoed 112

Zo leuk is varen in het Westland

Westland heeft ruim 90 kilometer vaarwater. Vroeger werden de vaarwegen gebruikt om producten uit de kassen te vervoeren. Nu gebruiken we ze alleen voor ons plezier. Varen is een unieke manier om het Westland te leren kennen. Op de website Bezoek Westland lees je wat er leuk is aan varen in het Westland.