Kust en strandveiligheid

reddingsbrigades en KNRM

Op de Westlandse stranden zijn de reddingsbrigades van Monster en 's-Gravenzande aanwezig voor uw veiligheid. Zij zijn er eerste instantie om ongevallen te voorkomen door voorlichting en toezicht. Uiteraard komen ze, samen met KNRM ter Heijde, direct in actie bij reddingsacties op het water en aan de kust.

Wist u dat de reddingsbrigades en de KNRM altijd vrijwilligers kunnen gebruiken?
Lees hier meer over het werk van de KNRM in Ter Heijde en de Monsterse en's-Gravenzandse reddingsbrigade.

Kinderen op het strand

Kinderen vinden spelen op het strand fantastisch. Helaas letten ze dan niet altijd op hun omgeving. En tussen alle badgasten zijn ze soms voor u als ouder ook in een oogwenk weg. Zo komt het regelmatig voor dat kinderen hun ouders kwijt zijn of dat ouders hun kinderen even kwijt zijn.

Dit zijn enkele tips die de kans verkleinen dat kinderen u kwijtraken of andersom:

  • op de Westlandse stranden kunt u bij de reddingspost een polsbandje halen waar u uw telefoonnummer op kunt schrijven, zodat u gebeld kunt worden als iemand uw kind gevonden heeft.
  • op veel stranden staan verdwaalpalen met figuurtjes zoals een schep, vogel zwemband en nog veel meer. Wijs uw kinderen bij aankomst op het strand op deze palen en spreek af bij welke paal jullie in de buurt liggen. Zo weten zij ook dat jullie bijvoorbeeld in de buurt van de schep liggen.
  • spreek met uw kinderen een vast punt af waar ze naar toe kunnen lopen als ze u kwijt zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Reddingsbrigadepost, een strandtent of verdwaalpaal.
  • laat uzelf niet afleiden door bijvoorbeeld uw mobiele telefoon, maar ga zo zitten dat u steeds goed zicht hebt op uw kinderen.

Bent u uw kind toch even kwijt? Soms hebben kinderen dit zelf niet door en zijn ze bijvoorbeeld druk met spelen. Probeer rustig te blijven en meld u bij de Reddingsbrigade. Zij helpen u verder.

Veilig zwemmen

Kijk voor u gaat zwemmen welke waarschuwingsvlaggen er hangen bij de Reddingsbrigade en wat de temperatuur is van het zeewater. Vroeg in de zomer is de zee vaak nog erg koud, ondanks dat het warm is. Kramp en onderkoeling kunnen dan snel optreden. Staat er een wind die uit het land komt, dan zijn drijfvoorwerpen in zee verboden. De Reddingsbrigade hangt hiervoor een waarschuwingsvlag op.

Muien

Voor de Nederlandse kust liggen verschillende rijen zandbanken. Tussen deze zandbanken liggen (haaks op de kust) muien. Muien zorgen voor een sterke stroming die zwemmers naar de zee trekt.

Zorg dat u weet wat u moet doen als u in een mui terecht komt en leg dit ook uit aan uw kinderen:

  • raak niet in paniek, zwem niet tegen de stroming in naar het strand, maar laat u rustig meevoeren door de stroom.
  • als u iets verder op zee bent, wordt de stroming minder en kunt u rustig opzij zwemmen zodat u op een zandbank belandt.
  • trek de aandacht van andere strandbezoekers of de lifeguards.

Bekijk onderstaande video over muien. Klik in de zwarte balk onderin de video op ‘CC’ voor ondertiteling.

Vlaggen

Bij de reddingbrigade wappert een vlag die aangeeft hoe veilig of onveilig het is om te zwemmen.

Kleur van de vlag Wat is de situatie?
Geelrood er zijn lifeguards aanwezig
Geel het is gevaarlijk om te zwemmen
Rood het is verboden te zwemmen
Oranje windzak drijvende voorwerpen verboden
Groene vlag met wit kruis er is EHBO aanwezig
Vlag met vraagteken er is een kind gevonden
Zwart/wit geblokte vlag tussen deze vlaggen mag u de toegestane watersporten doen

Bekijk ook onderstaande video met uitleg over de verschillende vlaggen.