Verkeersonderwijs

Het grootste deel van de verkeersongevallen wordt veroorzaakt door verkeersonveilig gedrag. Gemeente Westland werkt aan het verkeersveiliger maken van de wegen. Via acties en campagnes besteden we regelmatig aandacht aan verschillende risico’s in het verkeer. Voorbeelden hiervan zijn de acties ‘Ik stop voor de zebra’, ‘Bob in de sportkantine’, ‘De kunst van veilig fietsen’ en ‘De scholen zijn weer begonnen’. Daarnaast zorgen we ook voor voorlichting voor specifieke doelgroepen:

Verkeersopvoeding begint al in de buggy en op het fietszitje. Ongemerkt nemen jonge kinderen al veel in zich op over hoe het er in het verkeer aan toe gaat en hoe je je op straat gedraagt.

SCHOOL op SEEF is hét programma in Zuid-Holland voor een goede aanpak van verkeersveiligheid en verkeerseducatie aan kinderen in de basisschoolleeftijd. Alle scholen kunnen hier gratis gebruik van maken.

De gemeente biedt daarnaast het project Leer in het Verkeer aan. Aan de hand van illustraties van Dick Bruna leren kinderen spelenderwijs omgaan met de regels en gedragingen in het verkeer. Voor meer informatie of om u aan te melden stuurt u een e-mail naar 1801 jeugd & onderwijsadvies via [email protected] of via het online aanmeldformulier.

Speciaal voor deze kwetsbare doelgroep is er TotallyTraffic. Voor scholen zijn de lessen van Totally Traffic gratis. Door de lessen worden de leerlingen bewust gemaakt van hun eigen gedrag in het verkeer. Dit wordt op een leuke manier gedaan, bijvoorbeeld door een debat, een cabaretvoorstelling, het maken van een filmpje of het naspelen van het tv-programma De Lama’s.

Het verkeer is drukker en de verkeersregels veranderen regelmatig. Tijdens de Opfriscursus automobilist kunnen automobilisten van vijftig jaar en ouder hun rijvaardigheid testen. Onder deskundige begeleiding wordt de verkeerskennis opgefrist. Ook worden reactievermogen, ogen en gehoor getest. Jaarlijks worden in Westland twee cursussen gegeven. Heeft u interesse, neem contact op met VVN afdeling Den Haag via [email protected].