Kroos

Kroos bestaat uit kleine, drijvende plantjes. Kroos kan in korte tijd sloten en vijvers bedekken. Het zuurstofgehalte in het water wordt dan te laag, waardoor vissen en planten doodgaan. Ook kan het water gaan stinken.
Eendenkroos en kroosvaren
Eendenkroos wordt door eenden gegeten en is meestal geen probleem voor het onderwaterleven. Kroosvaren daarentegen is een waterplant met een geschubd uiterlijk en kan een zeer dikke en verstikkende laag vormen op water en daardoor sneller voor zuurstofgebrek zorgen.
Wat doet de gemeente aan kroos?
Kroos is niet te voorkomen. De gemeente bestrijdt het dan ook niet. We houden het wel in de gaten. Als we weten dat eendenkroos voorkomt in bepaalde wateren, gaan we regelmatig kijken of het niet te extreem wordt. Bij kroosvaren contoleren we vaker omdat dit sneller tot problemen kan leiden. En als het zuurstof door het kroos onder een bepaalde waarde komt halen we het uit het water. Hierdoor voorkomen we dat de vissen doodgaan. Dit doen we ook als het kroos voor stankoverlast zorgt. We volgen hierbij het kroosprotocol van Hoogheemraadschap van Delfland.
Wat kunt u doen?
Om te voorkomen dat kroos snel groeit, kunt u het volgende doen:
- planten aan de waterkant goed bijhouden zodat er geen bladeren in het water vallen
- ervoor zorgen dat er geen afval in het water valt
- eventueel afval uit het water halen
Ziet u kroos en maakt u zich zorgen? Weet dan dat wij regelmatig controleren en metingen doen. Twijfelt u en denkt u dat het kroos te erg wordt? Maak dan een melding via de BuitenBeter-app(Verwijst naar een externe website).
Meer informatie
We houden samen met het hoogheemraadschap Delfland onze wateren in de gaten waar het kroos betreft. Kijk voor meer informatie op de website van het hoogheemraadschap(Verwijst naar een externe website).